PoradyJak dobrać mąkę do dania, czyli rożne rodzaje mąki

Jak dobrać mąkę do dania, czyli rożne rodzaje mąki

Jak dobrać mąkę do dania, czyli rożne rodzaje mąki
Frania

14.05.2019 09:34, aktual.: 16.05.2019 12:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na rynku można znaleźć różne rodzaje mąki, dlatego dziś chciałabym Ci pokazać, jak dobierać odpowiedni typ do konkretnego dania.

Ta wiedza z pewnością się przyda, dlatego od razu zabieramy się do działania!

#1 Mąka pszenna typu 400 i 450 - tortowa

Obraz

Ten rodzaj mąki jest najlżejszy ze wszystkich dostępnych na rynku. Ze względu na swoją lekkość, mąka ta nadaje się świetnie do wypieków biszkoptów, tortów, babek i naleśników!

#2 Mąka pszenna typu 500 - poznańska, wrocławska i krupczatka

Mąka typu 500 ma już nieco więcej zastosowań, niż jej poprzedniczka. Wśród tych najważniejszych wyliczyć należy: poznańska (pizza i różnego rodzaju kluski, knedle), wrocławska (ciasto francuskie i naleśniki) oraz krupczatka (makarony oraz ciasta kruche).

#3 Mąka pszenna typu 550 i 650

Obraz

Te rodzaje mąki sprawdzą się świetnie w przypadku cięższych wypieków, zagęszczania sosu i robienia zasmażki. Typ 550 - mąka luksusowa nada się do produkcji ciast drożdżowych, pączków oraz racuchów. Z kolei typ 650 przyda się przy pracy nad bułkami, piernikami oraz miodownikami.

#4 Mąka pszenna typu 750 (chlebowa), 1800 (graham), 200 (razowa) i 300 (mąka z pełnego przemiału)

Mąki te świetnie sprawdzą się jako baza do wypieków bułeczek i chleba. Co więcej, lepiej nie wykorzystuj ich do wypieków ciast.

#5 Mąka żytnia

Obraz

Mąka ta charakteryzuje się szarym kolorem oraz otrębami w swoim składzie. Najlepiej stosować ją do wypieków chleba i bułek, jak i przygotowania zakwasu na domowy żurek.

#6 Mąka kukurydziana

Mąka ta nie zawiera glutenu. Co więcej, nada Twoim daniom słodkawy posmak i dodatkową puszystość. Zaleca się stosować ją przy produkcji tortilli, zagęszczeniu zup i sosów, wypiekach chleba i ciast, czy podczas robienia naleśników.

#7 Mąka orkiszowa

Ten rodzaj mąki zalecany jest przede wszystkim diabetykom, gdyż ma ona wpływ na stabilizację poziomu cukru we krwi. Przy jej pomocy zrobisz pierogi, upieczesz domowy chleb i przygotujesz pyszne ciasto.

Okej, w końcu poznaliśmy najbardziej popularne rodzaje mąki. Koniecznie daj mi znać, którą z nich używasz najczęściej.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także