Wybieraj na targu tylko te truskawki. Są słodkie i bardzo soczyste

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim, pyszne sezonowe owoce. Na straganach pojawiły się już pierwsze truskawki. Jakie odmiany są najlepsze? Które truskawki są najsłodsze? Wyjaśniamy.

Które truskawki są najlepsze?Które truskawki są najlepsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rzoze19

Sezon na truskawki zaczyna się już w maju, a kończy w lipcu. To właśnie wtedy smakują najlepiej. Są słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Wszystko zależy jednak od ich gatunku. Jak wybrać słodkie truskawki? Czym kierować się w wyborze? Przygotowaliśmy dla ciebie krótki poradnik, który z pewnością pomoże ci w zakupach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wybrać słodkie truskawki?

Maj to miesiąc, w którym pojawiają się pierwsze letnie owoce. To właśnie w maju zajadamy się rabarbarem czy pierwszymi truskawkami. Czekamy na nie przez cały rok. W całej Polsce pojawiły się już wczesne truskawki. Można kupić je na straganie, targu czy w marketach, jednak te najczęściej pochodzą z importu. Takie truskawki nie należą do najsmaczniejszych.

Jak wybrać słodkie truskawki? Przyjrzyj się owocom. Powinny być jędrne i intensywnie czerwone. Jeśli są białawe lub zielone, oznacza to, że są jeszcze niedojrzałe. Takie truskawki są wodniste i niesmaczne. Chcesz kupić słodkie truskawki? Spytaj sprzedawcę o odmianę. To ważna wskazówka, bowiem nie każda truskawka jest naturalnie słodka, nawet gdy jest dojrzała.

Jakie odmiany są najsłodsze? Lambada to królowa wśród słodkich truskawek. Owoce są niezwykle słodkie i soczyste. Sprawdzą się do dżemów, soków i konfitur. Kupisz ją dopiero w czerwcu, bowiem jest to jedna z późniejszych odmian. W środku sezonu szukaj odmian takich jak Daroyal, Sonata, PolkaRumba. Tak jak Lambada, są bardzo słodkie, soczyste, ale nie wodniste. Nadają się do jedzenia na surowo, jak i do ciast czy przetworów.

Jakie wczesne truskawki są najsłodsze?

Wymienione odmiany pojawiają się w środku sezonu, czyli w drugiej połowie czerwca. Nie chcesz tyle czekać? Wśród wczesnych truskawek znajdzie się kilka słodkich odmian. Należy do nich Kent, Honeoye, Alba i Donna.

W maju pojawiają się także takie odmiany jak Christine, Gigant i Elsanta. Te odmiany nie należą do soczystych ani specjalne słodkich. Są miękkie i wyczuwalnie kwaskowate. Sprawdzą się przy wypiekach i musach, np. do tortów i deserów.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni