Wybieraj na targu tylko te truskawki. Są słodkie i bardzo soczyste
Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim, pyszne sezonowe owoce. Na straganach pojawiły się już pierwsze truskawki. Jakie odmiany są najlepsze? Które truskawki są najsłodsze? Wyjaśniamy.
11.05.2024 | aktual.: 12.05.2024 15:16
Sezon na truskawki zaczyna się już w maju, a kończy w lipcu. To właśnie wtedy smakują najlepiej. Są słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Wszystko zależy jednak od ich gatunku. Jak wybrać słodkie truskawki? Czym kierować się w wyborze? Przygotowaliśmy dla ciebie krótki poradnik, który z pewnością pomoże ci w zakupach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać słodkie truskawki?
Maj to miesiąc, w którym pojawiają się pierwsze letnie owoce. To właśnie w maju zajadamy się rabarbarem czy pierwszymi truskawkami. Czekamy na nie przez cały rok. W całej Polsce pojawiły się już wczesne truskawki. Można kupić je na straganie, targu czy w marketach, jednak te najczęściej pochodzą z importu. Takie truskawki nie należą do najsmaczniejszych.
Jak wybrać słodkie truskawki? Przyjrzyj się owocom. Powinny być jędrne i intensywnie czerwone. Jeśli są białawe lub zielone, oznacza to, że są jeszcze niedojrzałe. Takie truskawki są wodniste i niesmaczne. Chcesz kupić słodkie truskawki? Spytaj sprzedawcę o odmianę. To ważna wskazówka, bowiem nie każda truskawka jest naturalnie słodka, nawet gdy jest dojrzała.
Jakie odmiany są najsłodsze? Lambada to królowa wśród słodkich truskawek. Owoce są niezwykle słodkie i soczyste. Sprawdzą się do dżemów, soków i konfitur. Kupisz ją dopiero w czerwcu, bowiem jest to jedna z późniejszych odmian. W środku sezonu szukaj odmian takich jak Daroyal, Sonata, Polka i Rumba. Tak jak Lambada, są bardzo słodkie, soczyste, ale nie wodniste. Nadają się do jedzenia na surowo, jak i do ciast czy przetworów.
Jakie wczesne truskawki są najsłodsze?
Wymienione odmiany pojawiają się w środku sezonu, czyli w drugiej połowie czerwca. Nie chcesz tyle czekać? Wśród wczesnych truskawek znajdzie się kilka słodkich odmian. Należy do nich Kent, Honeoye, Alba i Donna.
W maju pojawiają się także takie odmiany jak Christine, Gigant i Elsanta. Te odmiany nie należą do soczystych ani specjalne słodkich. Są miękkie i wyczuwalnie kwaskowate. Sprawdzą się przy wypiekach i musach, np. do tortów i deserów.