Wybieraj na targu tylko te truskawki. Są słodkie i bardzo soczyste

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim, pyszne sezonowe owoce. Na straganach pojawiły się już pierwsze truskawki. Jakie odmiany są najlepsze? Które truskawki są najsłodsze? Wyjaśniamy.

Które truskawki są najlepsze?Które truskawki są najlepsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rzoze19

Sezon na truskawki zaczyna się już w maju, a kończy w lipcu. To właśnie wtedy smakują najlepiej. Są słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Wszystko zależy jednak od ich gatunku. Jak wybrać słodkie truskawki? Czym kierować się w wyborze? Przygotowaliśmy dla ciebie krótki poradnik, który z pewnością pomoże ci w zakupach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wybrać słodkie truskawki?

Maj to miesiąc, w którym pojawiają się pierwsze letnie owoce. To właśnie w maju zajadamy się rabarbarem czy pierwszymi truskawkami. Czekamy na nie przez cały rok. W całej Polsce pojawiły się już wczesne truskawki. Można kupić je na straganie, targu czy w marketach, jednak te najczęściej pochodzą z importu. Takie truskawki nie należą do najsmaczniejszych.

Jak wybrać słodkie truskawki? Przyjrzyj się owocom. Powinny być jędrne i intensywnie czerwone. Jeśli są białawe lub zielone, oznacza to, że są jeszcze niedojrzałe. Takie truskawki są wodniste i niesmaczne. Chcesz kupić słodkie truskawki? Spytaj sprzedawcę o odmianę. To ważna wskazówka, bowiem nie każda truskawka jest naturalnie słodka, nawet gdy jest dojrzała.

Jakie odmiany są najsłodsze? Lambada to królowa wśród słodkich truskawek. Owoce są niezwykle słodkie i soczyste. Sprawdzą się do dżemów, soków i konfitur. Kupisz ją dopiero w czerwcu, bowiem jest to jedna z późniejszych odmian. W środku sezonu szukaj odmian takich jak Daroyal, Sonata, PolkaRumba. Tak jak Lambada, są bardzo słodkie, soczyste, ale nie wodniste. Nadają się do jedzenia na surowo, jak i do ciast czy przetworów.

Jakie wczesne truskawki są najsłodsze?

Wymienione odmiany pojawiają się w środku sezonu, czyli w drugiej połowie czerwca. Nie chcesz tyle czekać? Wśród wczesnych truskawek znajdzie się kilka słodkich odmian. Należy do nich Kent, Honeoye, Alba i Donna.

W maju pojawiają się także takie odmiany jak Christine, Gigant i Elsanta. Te odmiany nie należą do soczystych ani specjalne słodkich. Są miękkie i wyczuwalnie kwaskowate. Sprawdzą się przy wypiekach i musach, np. do tortów i deserów.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu