PrzepisDania mięsneZamiast podawać obok kotletów, dodaję go do mięsa. Mielone wychodzą fantastyczne

Zamiast podawać obok kotletów, dodaję go do mięsa. Mielone wychodzą fantastyczne

Jak przygotować soczyste i zwarte mielone?
Jak przygotować soczyste i zwarte mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.05.2024 12:10

Kotlety mielone powinny być miękkie i soczyste, ale też na tyle zwarte, by nie rozpadały się na patelni. Jak osiągnąć ten efekt? Dodaj jeden produkt do masy mięsnej, a efekty cię zaskoczą.

Składniki, z których przygotowujesz kotlety mielone, mają ogromne znaczenie dla ich ostatecznej konsystencji i smaku. Mięso, jajko, przyprawy, a także smażona cebulka, czy moczona bułka - wszystko to wpływa na to, jak będą wyglądać i smakować gotowe kotlety. Zamiast tego ostatniego składnika możesz dodać coś zupełnie innego. Ten eksperyment jest warty ryzyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować soczyste kotlety? Poznaj patent na mielone z ryżem

Po pierwsze, mięso, z którego robisz kotlety, nie może być za chude. Dlatego też nie zaleca się używania do tego celu wołowiny. Najlepszym wyborem będzie cielęcina czy też wieprzowina. Ważne jest także odpowiednie wyrabianie masy mięsnej - powinno być długie i dokładne, aby mięso było dobrze napowietrzone.

Chcąc uzyskać soczyste i pulchne kotlety mielone, możesz zastosować jeden trik. Zamiast dodawać do mięsnej masy namoczone pieczywo, lepiej jest użyć ugotowanego ryżu. Mielone z ryżem zachwycą soczystością, ale też nie będą rozpadać się podczas smażenia i zachowają zwięzłą strukturę. Pamiętaj także, aby smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 5 minut z każdej strony. Nie dociskaj kotletów do patelni łopatką - to nie przyspieszy procesu smażenia, a jedynie sprawi, że z mięsa wypłyną aromatyczne soki.

Poznaj trik soczyste i zwarte mielone
Poznaj trik soczyste i zwarte mielone © Pixabay

Kotlety mielone z ryżem. Przepis

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 50 g ryżu,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • granulowany czosnek,
  • bułka tarta,
  • olej lub smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż złapie złocisty kolor. Następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, przestudzoną smażoną cebulą, jajkiem oraz przyprawami.
  4. Wyrób mięsną masę, a następnie uformuj z niej lekko płaskie kotlety.
  5. Gotowe panieruj w bułce tartej i od razu smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  6. Gotowe mielone z ryżem odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także