Wiesz, na jakim tłuszczu smażyć kotlety? Wielu popełnia błąd, przez co stają się twarde i tracą na smaku

Ogrom pracy włożony w przygotowanie kotletów schabowych zaprzepaścić może jeden błąd - użycie nieodpowiedniego tłuszczu do smażenia. W środku z mięsa zostanie wiór, a panierka zamieni się w nieapetyczną ciapę. Na czym więc smażyć kotlety schabowe, żeby zachwyciły soczystością, chrupkością i smakiem?

Na czym smażyć kotlety schabowe? Na czym smażyć kotlety schabowe?
Źródło zdjęć: © Pexels | Patrick

Chcesz wyciągnąć jeszcze więcej smaku z klasycznych schabowych? Szukasz sposobu na ulepszenie popularnych kotletów? Jesteś w odpowiednim miejscu. Dowiedz się, na jakim tłuszczy smażyć kotlety schabowe, żeby były chrupiące, soczyste i pełne smaku. Zapamiętaj te zasady.

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Na jakim tłuszczy smażyć kotlety schabowe?

Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest oczywiście smalec. Nie jest to rozwiązanie najzdrowsze, jednak gwarantujące doskonały smak kotletów, idealną chrupkość panierki i soczystość mięsa. Zasada jest stara jak świat: do smażenia mięs najlepiej nadaje się tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Wieprzowinę najlepiej jest smażyć na smalcu, za to gęsinę - na smalcu gęsim. Dobrym wyborem jest też smalec kaczy, który charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy.

Smalec jest bardzo stabilny i nie ulega przemianom chemicznym podczas standardowej obróbki termicznej - ma wysoki punkt dymienia, a w kuchni oznacza to, że można go bezpiecznie rozgrzać do wysokiej temperatury i smażyć w nim przez dłuższy czas. Ważne jest, by smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu - w przeciwnym razie panierka wchłonie zawartość patelni jak gąbka. Ustaw średnią moc palnika, kiedy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany - tym samym jego temperatura będzie utrzymywać się jednym poziomie, nie stanie się ani zbyt chłodny, ani nie przegrzeje się.

Smażenie schabowych - jaki tłuszcz wybrać?
Smażenie schabowych - jaki tłuszcz wybrać? © Unsplash | Piet Althoff

Co używać zamiast smalcu do smażenia schabowych?

Alternatywą dla smalcu jest masło klarowane. Proces klarowania masła polega na powolnym gotowaniu go na niewielkim ogniu, a następnie stopniowym usuwaniu szumu i osadu, które pojawiają się na jego powierzchni. Klarowane masło, podobnie jak smalec, charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, co oznacza, że nie spala się podczas smażenia. W rezultacie kotlety smażone na maśle klarowanym są pięknie przyrumienione i mają delikatny maślany posmak.

Jeśli nie jesteś zwolennikiem smalcu, a nie masz pod ręką masła klarowanego, alternatywą może być po prostu olej (np. rzepakowy). Ważne jest jednak, aby pamiętać, że powinien to być olej rafinowany. Taki najlepiej nadaje się do długotrwałego smażenia w wysokich temperaturach.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯