Wiesz, na jakim tłuszczu smażyć kotlety? Wielu popełnia błąd, przez co stają się twarde i tracą na smaku

Ogrom pracy włożony w przygotowanie kotletów schabowych zaprzepaścić może jeden błąd - użycie nieodpowiedniego tłuszczu do smażenia. W środku z mięsa zostanie wiór, a panierka zamieni się w nieapetyczną ciapę. Na czym więc smażyć kotlety schabowe, żeby zachwyciły soczystością, chrupkością i smakiem?

Na czym smażyć kotlety schabowe? Na czym smażyć kotlety schabowe?
Źródło zdjęć: © Pexels | Patrick

Chcesz wyciągnąć jeszcze więcej smaku z klasycznych schabowych? Szukasz sposobu na ulepszenie popularnych kotletów? Jesteś w odpowiednim miejscu. Dowiedz się, na jakim tłuszczy smażyć kotlety schabowe, żeby były chrupiące, soczyste i pełne smaku. Zapamiętaj te zasady.

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Na jakim tłuszczy smażyć kotlety schabowe?

Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest oczywiście smalec. Nie jest to rozwiązanie najzdrowsze, jednak gwarantujące doskonały smak kotletów, idealną chrupkość panierki i soczystość mięsa. Zasada jest stara jak świat: do smażenia mięs najlepiej nadaje się tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Wieprzowinę najlepiej jest smażyć na smalcu, za to gęsinę - na smalcu gęsim. Dobrym wyborem jest też smalec kaczy, który charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy.

Smalec jest bardzo stabilny i nie ulega przemianom chemicznym podczas standardowej obróbki termicznej - ma wysoki punkt dymienia, a w kuchni oznacza to, że można go bezpiecznie rozgrzać do wysokiej temperatury i smażyć w nim przez dłuższy czas. Ważne jest, by smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu - w przeciwnym razie panierka wchłonie zawartość patelni jak gąbka. Ustaw średnią moc palnika, kiedy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany - tym samym jego temperatura będzie utrzymywać się jednym poziomie, nie stanie się ani zbyt chłodny, ani nie przegrzeje się.

Smażenie schabowych - jaki tłuszcz wybrać?
Smażenie schabowych - jaki tłuszcz wybrać? © Unsplash | Piet Althoff

Co używać zamiast smalcu do smażenia schabowych?

Alternatywą dla smalcu jest masło klarowane. Proces klarowania masła polega na powolnym gotowaniu go na niewielkim ogniu, a następnie stopniowym usuwaniu szumu i osadu, które pojawiają się na jego powierzchni. Klarowane masło, podobnie jak smalec, charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, co oznacza, że nie spala się podczas smażenia. W rezultacie kotlety smażone na maśle klarowanym są pięknie przyrumienione i mają delikatny maślany posmak.

Jeśli nie jesteś zwolennikiem smalcu, a nie masz pod ręką masła klarowanego, alternatywą może być po prostu olej (np. rzepakowy). Ważne jest jednak, aby pamiętać, że powinien to być olej rafinowany. Taki najlepiej nadaje się do długotrwałego smażenia w wysokich temperaturach.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste