Zrób na obiad kotlety z majonezem. Już nigdy nie wrócisz do klasycznej wersji
Kotlety z majonezem smakują zdecydowanie lepiej, niż podpowiada to wyobraźnia. Majonez bowiem jest w tym przypadku nie tyle dodatkiem smakowym, ile dodającym naszym schabowym kruchości i delikatności. To doskonały składnik marynat.
17.03.2024 16:04
Majonez okazuje się nie tylko idealnym składnikiem marynaty, ale też świetną alternatywą dla tradycyjnej mieszanki mleka i cebuli, w której kotlety schabowe spędzają czas przed smażeniem. Wypróbuj, a efekt końcowy z pewnością cię pozytywnie zaskoczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent na kruche i soczyste kotlety schabowe.
Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości. W tak przygotowanej jajecznej masie zanurz mięso, następnie potraktuj bułką tartą i usmaż. To wszystko.
Majonez możesz również wykorzystać jako kluczowy element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku lub pietruszki. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj mięso i schowaj do lodówki na dwie godziny.
Następnie panieruj mięso w jajku i bułce tartej oraz smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.
Kotlety schabowe marynowane w majonezie. Przepis
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 łyżka majonezu,
- bułka tarta,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- smalec/olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
- Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, solą pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj całość.
- Kotlety zanurz w przygotowanej masie majonezowej i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Następnie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i obtocz bułką tartą.
- Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
- Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.