WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Zrób na obiad kotlety z majonezem. Już nigdy nie wrócisz do klasycznej wersji

Kotlety z majonezem smakują zdecydowanie lepiej, niż podpowiada to wyobraźnia. Majonez bowiem jest w tym przypadku nie tyle dodatkiem smakowym, ile dodającym naszym schabowym kruchości i delikatności. To doskonały składnik marynat.

Kotlety z majonezem Kotlety z majonezem
Źródło zdjęć: © Canva | RitaE
SKOMENTUJ

Majonez okazuje się nie tylko idealnym składnikiem marynaty, ale też świetną alternatywą dla tradycyjnej mieszanki mleka i cebuli, w której kotlety schabowe spędzają czas przed smażeniem. Wypróbuj, a efekt końcowy z pewnością cię pozytywnie zaskoczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Patent na kruche i soczyste kotlety schabowe.

Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości. W tak przygotowanej jajecznej masie zanurz mięso, następnie potraktuj bułką tartą i usmaż. To wszystko.

Majonez możesz również wykorzystać jako kluczowy element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku lub pietruszki. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj mięso i schowaj do lodówki na dwie godziny.

Następnie panieruj mięso w jajku i bułce tartej oraz smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.

Kotlety z majonezem podbijają podniebienia
Kotlety z majonezem podbijają podniebienia © Canva | Mizina

Kotlety schabowe marynowane w majonezie. Przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • bułka tarta,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • smalec/olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, solą pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Kotlety zanurz w przygotowanej masie majonezowej i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Następnie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i obtocz bułką tartą.
  5. Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
  6. Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze