Zrób na obiad kotlety z majonezem. Już nigdy nie wrócisz do klasycznej wersji

Kotlety z majonezem smakują zdecydowanie lepiej, niż podpowiada to wyobraźnia. Majonez bowiem jest w tym przypadku nie tyle dodatkiem smakowym, ile dodającym naszym schabowym kruchości i delikatności. To doskonały składnik marynat.

Kotlety z majonezem Kotlety z majonezem
Źródło zdjęć: © Canva | RitaE

Majonez okazuje się nie tylko idealnym składnikiem marynaty, ale też świetną alternatywą dla tradycyjnej mieszanki mleka i cebuli, w której kotlety schabowe spędzają czas przed smażeniem. Wypróbuj, a efekt końcowy z pewnością cię pozytywnie zaskoczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Patent na kruche i soczyste kotlety schabowe.

Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości. W tak przygotowanej jajecznej masie zanurz mięso, następnie potraktuj bułką tartą i usmaż. To wszystko.

Majonez możesz również wykorzystać jako kluczowy element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku lub pietruszki. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj mięso i schowaj do lodówki na dwie godziny.

Następnie panieruj mięso w jajku i bułce tartej oraz smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.

Kotlety z majonezem podbijają podniebienia
Kotlety z majonezem podbijają podniebienia © Canva | Mizina

Kotlety schabowe marynowane w majonezie. Przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • bułka tarta,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • smalec/olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, solą pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Kotlety zanurz w przygotowanej masie majonezowej i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Następnie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i obtocz bułką tartą.
  5. Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
  6. Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥