Kotlety wyjdą kruche, ale soczyste. Tylko nie zapomnij o jednym

Kotlety schabowe to potrawa, która towarzyszy nam od dawna - ich historia w polskiej kuchni sięga XIX wieku. Są one symbolem polskiego stołu, jednak ich przygotowanie nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jak więc osiągnąć perfekcję w smażeniu kotletów schabowych, aby były kruche i soczyste jednocześnie?

Kotlet schabowyKotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby schabowe były miękkie, soczyste, a przy tym kruche i przyjemnie chrupiące? Wypróbuj ten trik, a przekonasz się, jak jedna prosta czynność może stać się kluczem do przygotowania najlepszych kotletów schabowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Kruche i soczyste schabowe. Trik naszych babć

Od dawna wiadomo, że jedną z najskuteczniejszych metod na uzyskanie soczystych i kruchych schabowych jest moczenie schabu w mleku (opcjonalnie z dodatkiem pokrojonej cebuli). To niezwykle ciekawa technika kulinarna, która może znacząco podnieść jakość przygotowanego dania. Dzięki zastosowaniu tej metody mięso stanie się niezwykle delikatne.

W praktyce optymalny czas moczenia schabu w mleku wynosi od dwóch do czterech godzin. To zdecydowanie wystarczający okres, aby mięso nabrało pożądanej miękkości. Jeżeli jednak proces ten potrwa zbyt długo, może to prowadzić do niepożądanych skutków. Przede wszystkim istnieje ryzyko zapoczątkowania procesów gnilnych, które mogą skutkować zatruciem pokarmowym.

Kotlety schabowe dobrze jest wcześniej wymoczyć w mleku
Kotlety schabowe dobrze jest wcześniej wymoczyć w mleku © Adobe Stock

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Porady

Kotlety schabowe najlepiej jest przygotowywać ze schabu z kością. Mięso z kością jest zdecydowanie bardziej soczyste, co przekłada się na smak gotowego dania. Plastry schabu powinny być rozbite na cienkie płaty - im cieńsze, tym krócej będą się smażyć. Do rozbijania mięsa używa się gładszej strony tłuczka, a cały proces powinien być przeprowadzany delikatnie i równomiernie z każdej strony, aby mięso pozostało sprężyste.

Zgodnie z zasadami tradycyjnej szkoły kucharskiej, kotlety najpierw obtacza się w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Do smażenia kotletów najlepiej używać oleju, na przykład rzepakowego lub smalcu. Tłuszcze te mają wysoką temperaturę dymienia, co pozwala na smażenie kotletów na rozgrzanym tłuszczu bez obaw o ich przypalenie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇