Poszedł do najtańszego baru po "Kuchennych rewolucjach". Gdy ugryzł schabowego, poczuł konsternację

Książulo odwiedził najtańszy bar w Poznaniu i skosztował schabowego, który nim wstrząsnął. Sekretem jego wyjątkowego smaku okazało się marynowanie mięsa w dwóch składnikach, które każdy z nas zazwyczaj ma w domu.

Poszedł do najtańszego baru po "Kuchennych rewolucjach". (fot. kadr z kanału "Ksążulo")Poszedł do najtańszego baru po "Kuchennych rewolucjach". (fot. kadr z kanału "Ksążulo")
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Kuchnia polska to skarbnica smaków, a schabowy to jeden z jej najpopularniejszych dań. Jednak nawet w tym przypadku można znaleźć nowe, nieoczekiwane smaki. Udowodnił to youtuber Książulo, który odwiedził "Bar u Grochowej" w Poznaniu, by spróbować schabowego polecanego przez Magdę Gessler w "Kuchennych rewolucjach".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Schabowy - sekret idealnej marynaty

Książulo, znany krytyk kulinarny i badacz smaków, po odwiedzeniu baru nazwanego przez niego "obskurną budą" opisał swoje doświadczenia, poddając próbie wszystkie dania z menu pozostałe po "Kuchennych rewolucjach". Różne smaki i uczucia, ale dopiero kotlet schabowy wywołał u niego prawdziwą konsternację. Czy to możliwe, żeby schabowy zaskoczył nawet doświadczone podniebienia?

Zaskoczenie Książula było nie do opisania. Kotlet schabowy, który trafił na jego stół, nie smakował tak jak wszystkie poprzednie. To nie był zwykły schabowy, to coś więcej. Smakował tak delikatnie i rozpływał się w ustach, co sprawiło, że Książulo przez chwilę miał wątpliwości co do samej natury mięsa. Czy mogło być "częściowo mielone"? Tajemnica schabowego zaczęła go fascynować.

Okazało się, że sekret schabowego z "Baru u Grochowej" tkwi w marynowaniu. Mięso jest zanurzane w mieszance cebuli i mleka na kilka godzin. Dzięki temu staje się ono soczyste i miękkie.

Jak zrobić najsmaczniejszy schabowy?

Aby zrobić schabowego zbliżony do tego z "Baru u Grochowej", wystarczy zastosować ten prosty przepis:

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 1 cebula,
  • 200 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Mięso umyj i osusz.
  3. Cebulę i mięso umieść w misce.
  4. Dodaj mleko i przyprawy.
  5. Zamknij miskę i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  6. Po wyjęciu z lodówki usmaż schab z obu stron na rumiano.

Książulo, zanim opuścił "Bar u Grochowej", polecił to miejsce każdemu, kto pragnie odkryć niecodzienne doznania smakowe. Schabowy z marynowaniem w cebuli i mleku jest niezwykle delikatny i soczysty. Jest to idealne prpozycja na obiad lub kolację.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇