InspiracjeMama przestała używać jajka do panierki. Teraz kotlety są złociste i chrupiące

Mama przestała używać jajka do panierki. Teraz kotlety są złociste i chrupiące

Panierka wyjdzie dobra jak nigdy wcześniej. Wystarczy prosty trik
Panierka wyjdzie dobra jak nigdy wcześniej. Wystarczy prosty trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert6666
16.11.2023 13:17

Kiedy poznasz ten sposób na panierowanie kotletów, natychmiast pobiegniesz go wypróbować. Sam to zrobiłem i jestem więcej niż zadowolony. Mama to jednak ma zmysł do gotowania!

Przepis na tradycyjne schabowe wszyscy znamy. Schab środkowy (no, chyba że jesteś Magdą Gessler — wtedy łączysz dwa rodzaju schabu), przyprawy, jajko, bułka tarta, rozgrzany olej i gotowe. Klasyka przez wielkie "K", w której lubię jednak od czasu do nieco zamieszać. Oczywiście najciekawsze rewolucje wychodzą w momencie, gdy zmieniamy któryś z wymienionych wcześniej składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tym sposobem porobiłem już naprawdę sporo testów. Moczenie schabu w mleku i cebuli i panierkę z płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej mam już za sobą. Teraz chciałem przetestować patent mamy na schabowe bez użycia rozmąconych jajek. Zamieniłem więc ten składnik na inny i byłem w szoku. Panierka okazała się po prostu boska, a kotlety — jedne z najlepszych, jakie jadłem.

Panierka do schabowych inaczej

Ten magiczny sposób polega na zastąpieniu w przepisie na kotlety schabowe jajek innym produktem — nabiałem. I wcale nie chodzi tu o mleko, lecz o coś gęstszego. Najlepiej sprawdzi się tu jogurt naturalny albo maślanka. Propozycja wygląda w taki sposób, żeby wymieszać któryś z tych produktów z przyprawami — solą, pieprzem, czosnkiem i, jeśli lubisz, ulubionymi ziołami, a następnie zamoczyć w tym miksie nasze mięsko. Uwierz mi, kotlety wyjdą miękkie jak nigdy.

Panierka z jogurtu naturalnego? Pycha!
Panierka z jogurtu naturalnego? Pycha!© Canva | axelbueckert

Na tym jednak pomysły na inną panierkę do schabowych się nie kończą. Zgłębiłem nieco ten temat i odnalazłem kilka naprawdę wspaniałych patentów, które zapisałem, i które czekają w kolejce na przetestowanie. Wypiszę tu kilka najciekawszych pomysłów:

  • Marynata z majonezu, jajek i soku z cytryny. Trik polega na tym, by to w takiej mieszance, a nie w mleku, moczyć schabowe przez kilka godzin.
  • Marynata z whisky. Prawda, że brzmi ciekawie? Whisky mieszamy z oliwą i miodem, moczymy schab przez 3 godziny. Nie jestem tylko pewny, czy ten przepis sprawdzi się na niedzielny obiad.
  • Musztardowe schabowe. Trik polega na tym, żeby nasmarować schab musztardą i odstawić na kilka godzin. Mięso ma nabrać pysznego smaku i miękkiej struktury. Ja jestem za, a ty?
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także