Idealny kotlet schabowy. Magda Gessler zdradziła swój największy sekret
Te schabowe Magdy Gessler to istna kulinarna rewolucja — większa jeszcze niż te, które gwiazda przeprowadza w ramach show TVN-u. Gdy dowiesz się, jak powstaje taki kotlet, oniemiejesz. Na to nigdy byśmy sami nie wpadli.
11.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tak jak biały orzeł jest godłem Polski, tak kotlet schabowy powinien być oficjalnym symbolem polskiej kuchni. Nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Schaboszczak towarzyszy Polakom podczas niedzielnych obiadów już od niepamiętnych czasów i raczej nie jest potrawą, którą często bywa "rewolucjonizowana". Taki zabieg o wiele częściej spotyka kotlety mielone. Tym razem przyszła jednak kryska na Matyska — a wszystko za sprawą najsłynniejszej polskiej restauratorki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda Gessler, bo to o niej, rzecz jasna, jest tu mowa, postanowiła pokazać swoim fanom przepis na kotlety schabowe w zupełnie innym wydaniu. Czyżby miały różnić się od jej klasycznej wersji (z moczeniem mięsa w mleku z cebulą), którą opisywaliśmy już dawno temu? Tak, ten przepis to coś zdecydowanie innego. Gessler połączyła w nim schab środkowy z karkowym i stworzyła istne mięso arcydzieło. Na dodatek... podwójne! Zobacz recepturę, wciel ją w życie i daj nam znać, co sądzisz o takiej rewolcie.
Poniższy przepis pochodzi z książki kucharskiej Magdy Gessler pod tytułem "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".
Niezwykłe kotlety schabowe Magdy Gessler
Składniki:
- 400 g schabu karkowego,
- 400 g schabu środkowego,
- mąka pszenna,
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- 2 cebule,
- smalec do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oba rodzaje schabu — część środkową i karkową — pokrój w cienkie plastry. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Mięso odłóż teraz na pół godziny. Cebule obierz z łupin i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Schab środowy wysmaruj startą cebulą, a na nim połóż schab karkowy. W ten sam sposób postąp z pozostałymi plastrami mięsa, tworząc z nich podwójne kotlety.
- Schabowe panieruj najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu (jakże tradycyjnie!) do momentu, w którym panierka będzie apetycznie złota. Smacznego!