Najlepsze kotlety schabowe od Magdy Gessler. Przed smażeniem moczy je w tej mieszance

Sposobów na przyrządzenie idealnych schabowych nigdy za wiele. Tym razem przedstawimy ci patent na to danie samej Magdy Gessler. Jak przygotowuje je słynna restauratorka? Zobacz przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler.

ObrazekKotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

Kotlety schabowe można traktować na dwa sposoby. Albo jako najprostsze danie kuchni polskiej, nad którym nie trzeba się specjalnie skupiać, albo jako kulinarne dzieło sztuki, którego dopracowywania nigdy dosyć. Magdzie Gessler jest zdecydowanie bliżej do tego drugiego podejścia.

Obrazek
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Kiedy postąpisz według jej wskazówek, gwarantujemy, że też zauważysz różnicę. Okazuje się, że można usmażyć schabowe i... schabowe. Kiedy raz spróbujesz tych dopracowanych do ostatniego szczegółu, już nigdy więcej nie stwierdzisz, że kotlety schabowe to tylko rozbite mięso w panierce.

Gotowa na recepturę? Oto ona.

Kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn
  • mąka do oprószenia
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab pokrój na 4 plastry. Nie zapomnij o odpowiednim wyborze mięsa. Zawsze zwracaj uwagę na kolor tłuszczu (powinien być biały, nigdy żółty lub szary) i powierzchnię - najlepsza jest wilgotna i błyszcząca.

Każdy plaster rozbij na cienkie kotlety. Ponacinaj miejsca z większymi żyłkami, żeby kotlety nie zawijały się podczas smażenia.

Obrazek
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W misce ułóż warstwy: kotlet, cebula i odrobina suszonego rozmarynu. Wszystko zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka rozbij do oddzielnej miski i rozbełtaj z niewielką ilością soli. Teraz możesz przystąpić do panierowania kotletów. Najpierw oprósz je w mące, później zamocz w jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej.

Kotlety schabowe usmaż z obu stron na złocisty kolor. Użyj do tego - zgodnie z tradycją - rozgrzanego smalcu.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀