Najlepsze kotlety schabowe od Magdy Gessler. Przed smażeniem moczy je w tej mieszance

Sposobów na przyrządzenie idealnych schabowych nigdy za wiele. Tym razem przedstawimy ci patent na to danie samej Magdy Gessler. Jak przygotowuje je słynna restauratorka? Zobacz przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler.

ObrazekKotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

Kotlety schabowe można traktować na dwa sposoby. Albo jako najprostsze danie kuchni polskiej, nad którym nie trzeba się specjalnie skupiać, albo jako kulinarne dzieło sztuki, którego dopracowywania nigdy dosyć. Magdzie Gessler jest zdecydowanie bliżej do tego drugiego podejścia.

Obrazek
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Kiedy postąpisz według jej wskazówek, gwarantujemy, że też zauważysz różnicę. Okazuje się, że można usmażyć schabowe i... schabowe. Kiedy raz spróbujesz tych dopracowanych do ostatniego szczegółu, już nigdy więcej nie stwierdzisz, że kotlety schabowe to tylko rozbite mięso w panierce.

Gotowa na recepturę? Oto ona.

Kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn
  • mąka do oprószenia
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab pokrój na 4 plastry. Nie zapomnij o odpowiednim wyborze mięsa. Zawsze zwracaj uwagę na kolor tłuszczu (powinien być biały, nigdy żółty lub szary) i powierzchnię - najlepsza jest wilgotna i błyszcząca.

Każdy plaster rozbij na cienkie kotlety. Ponacinaj miejsca z większymi żyłkami, żeby kotlety nie zawijały się podczas smażenia.

Obrazek
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W misce ułóż warstwy: kotlet, cebula i odrobina suszonego rozmarynu. Wszystko zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka rozbij do oddzielnej miski i rozbełtaj z niewielką ilością soli. Teraz możesz przystąpić do panierowania kotletów. Najpierw oprósz je w mące, później zamocz w jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej.

Kotlety schabowe usmaż z obu stron na złocisty kolor. Użyj do tego - zgodnie z tradycją - rozgrzanego smalcu.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej