Babcia zawsze robiła takie mielone. Z kuzynami przepychaliśmy się o ostatniego

Kotlety mielone to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Przygotowuje się je ze świeżego mięsa mielonego, dodając cebulę i te najlepsze przyprawy. Okazuje się, że przepisy na kotlety mielone obejmują również nieco inne, ale niezwykle smaczne i na swój sposób wyjątkowe wersje. Jak przygotować te kotlety inaczej? Będziesz zaskoczony!

ObrazekKotlety mielone - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking
Karol Wiak

Kuchnia polska, co warto podkreślić, oferuje wiele wspaniałych dań. Prawdziwym klasykiem jest tu przede wszystkim kotlet schabowy i kotlet mielony. I to właśnie z tym drugim daniem związana jest unikalna receptura, którą mamy przyjemność zaprezentować w tym artykule. Łącząc popularne składniki na kotlety otrzymasz kulinarne dzieło sztuki, a danie zniknie z talerza w parę chwil. Tego możesz być bardziej niż pewny!

Kotlety mielone - prawdziwy klasyk kuchni polskiej

Dlaczego warto sięgać po przepis na kotlety mielone? Bez wątpienia, jest to niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu daniena obiad. Wystarczy świeże mięso mielone z łopatki lub szynki wieprzowej i pewne dodatki. Dzięki odpowiedniemu smażeniu, te kotlety zachwycają smakiem. Sprawdzą się nie tylko na talerzu podczas obiadu. Niektórzy sięgają po nie, spożywając w formie kanapki. Niezależnie od preferencji, można zachwycać się ich smakiem w nieskończoność.

Obrazek
Kotlety mielone na talerzu - Pyszności; Foto gettyimages.com

Okazuje się jednak, że istnieją alternatywne wersje kotletów mielonych. Jak zrobić kotlety mielone inaczej? To bardzo proste! Zastosuj pewne eksperymenty, które pozwolą ci stworzyć naprawdę smaczne danie. Wykorzystaj składniki, które masz w swojej kuchni i przygotuj kotlety w niezwykle smacznym wydaniu. Zamiast smażyć, upiecz je w piekarniku. To danie obiadowe zachwyci wszystkich twoich gości.

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i cebulą? Poznaj najlepszy przepis!

To bardzo proste! Największa różnica tkwi w składnikach, które zostaną tu wykorzystane oraz w sposobie przygotowania kotletów. Bo, jak zostało to już wcześniej wspomniane, zamiast smażyć, musisz je upiec. Alternatywna wersja kotletów mielonych zachwyci twoje podniebienie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • łyżeczka papryki
  • 2 jajka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera
  • 2 cebule.
Obrazek
Przygotowanie kotletów mielonych w innej wersji - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż mięso mielone do miski i dodaj do niego paprykę, sól, zioła prowansalskie, jajka i przeciśnięty przez wyciskarkę - ząbek czosnku.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj z nich kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrób w nich wgłębienie.
  3. Posiekaj cebulę, a pieczarki pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na patelni.
  4. Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodaj majonez i wszystko wymieszaj. Włóż porcję mieszanki we wgłębienia kotletów.
  5. Posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Smacznego!

Na rodzinny obiad przygotuj pyszne sakiewki obiadowe. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej