Babcia zawsze robiła takie mielone. Z kuzynami przepychaliśmy się o ostatniego
Kotlety mielone to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Przygotowuje się je ze świeżego mięsa mielonego, dodając cebulę i te najlepsze przyprawy. Okazuje się, że przepisy na kotlety mielone obejmują również nieco inne, ale niezwykle smaczne i na swój sposób wyjątkowe wersje. Jak przygotować te kotlety inaczej? Będziesz zaskoczony!
04.05.2023 16:45
Kuchnia polska, co warto podkreślić, oferuje wiele wspaniałych dań. Prawdziwym klasykiem jest tu przede wszystkim kotlet schabowy i kotlet mielony. I to właśnie z tym drugim daniem związana jest unikalna receptura, którą mamy przyjemność zaprezentować w tym artykule. Łącząc popularne składniki na kotlety otrzymasz kulinarne dzieło sztuki, a danie zniknie z talerza w parę chwil. Tego możesz być bardziej niż pewny!
Kotlety mielone - prawdziwy klasyk kuchni polskiej
Dlaczego warto sięgać po przepis na kotlety mielone? Bez wątpienia, jest to niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu daniena obiad. Wystarczy świeże mięso mielone z łopatki lub szynki wieprzowej i pewne dodatki. Dzięki odpowiedniemu smażeniu, te kotlety zachwycają smakiem. Sprawdzą się nie tylko na talerzu podczas obiadu. Niektórzy sięgają po nie, spożywając w formie kanapki. Niezależnie od preferencji, można zachwycać się ich smakiem w nieskończoność.
Okazuje się jednak, że istnieją alternatywne wersje kotletów mielonych. Jak zrobić kotlety mielone inaczej? To bardzo proste! Zastosuj pewne eksperymenty, które pozwolą ci stworzyć naprawdę smaczne danie. Wykorzystaj składniki, które masz w swojej kuchni i przygotuj kotlety w niezwykle smacznym wydaniu. Zamiast smażyć, upiecz je w piekarniku. To danie obiadowe zachwyci wszystkich twoich gości.
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i cebulą? Poznaj najlepszy przepis!
To bardzo proste! Największa różnica tkwi w składnikach, które zostaną tu wykorzystane oraz w sposobie przygotowania kotletów. Bo, jak zostało to już wcześniej wspomniane, zamiast smażyć, musisz je upiec. Alternatywna wersja kotletów mielonych zachwyci twoje podniebienie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- łyżeczka papryki
- 2 jajka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 250 g pieczarek
- 100 g sera
- 2 cebule.
Sposób przygotowania:
- Przełóż mięso mielone do miski i dodaj do niego paprykę, sól, zioła prowansalskie, jajka i przeciśnięty przez wyciskarkę - ząbek czosnku.
- Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj z nich kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrób w nich wgłębienie.
- Posiekaj cebulę, a pieczarki pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na patelni.
- Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodaj majonez i wszystko wymieszaj. Włóż porcję mieszanki we wgłębienia kotletów.
- Posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Smacznego!
Na rodzinny obiad przygotuj pyszne sakiewki obiadowe. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: