Moczysz mięso w mleku? Pamiętaj o tych zasadach, bo inaczej będzie do wyrzucenia

Moczenie mięsa w mleku to zabieg, który stosowany jest od lat. Zdaniem wielu osób, takie mięso po usmażeniu czy upieczeniu staje się miękkie i soczyste. Jak się okazuje, to nie do końca prawda, a taka praktyka może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Nie mocz mięsa w mleku. Powód jest zaskakującyNie mocz mięsa w mleku. Powód jest zaskakujący
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ten widok to dla wielu z nas wspomnienie niedzielnego obiadu u babci. Wiele ówczesnych gospodyń domowych, chcąc przygotować soczyste i zarazem kruche mięso, marynowało je w tłustym mleku z dodatkiem cebuli.

To jeden z tych trików, które stosuje się do dziś. Prawda jest jednak taka, że mleko, które kupujemy w sklepie, poddawane jest pasteryzacji, co oznacza, że nie ma w nim żadnych enzymów czy żywych kultur bakterii, które mogłoby wpłynąć na strukturę mięsa. Co gorsza, możemy nabawić się poważnego zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Moczysz mięso w mleku? Prosisz się o kłopoty

Mleko w kontakcie z surowym mięsem przyśpiesza... proces gnicia. Dodatek cebuli sprawia, że w marynacie roi się od szkodliwych bakterii. Niestety, moczenie mięsa w mleku jest nie najlepszym pomysłem i wiąże się z ryzykiem poważnego zatrucia pokarmowego. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie przygotować wątróbki inaczej, niż uprzednio mocząc ją w mleku, koniecznie trzymaj się kilku zasad.

Po pierwsze — używaj jak najświeższego mleka, najlepiej niepasteryzowanego. Po drugie — mocz mięso nie dłużej niż 15 minut. Po trzecie — na czas moczenia, zawsze wkładaj mięso do lodówki. Po czwarte i ostatnie, po wyjęciu i osuszeniu mięsa z marynaty, od razu je usmaż lub upiecz.

Czym zastąpić mleko?

Samin Nostrat, doświadczona szefowa kuchni i autorka bestsellerowej książki "Cztery składniki", radzi, aby mięso moczyć w produktach mlecznych zawierających wysokie stężenie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy nie tylko wpłynie strukturę mięsa, ale też zapobiegnie procesom gnilnym. Znajdziesz go w maślance, kefirze oraz jogurcie naturalnym. Nostrat wyznała, że sama wykorzystuje do tego maślankę. Do worka strunowego wlewa litr maślanki, a następnie, wkłada do niego oczyszczone wcześniej mięso. Worek wkłada do lodówki i trzyma go tam przez całą noc. Zdaniem szefowej kuchni, tak przygotowane mięso jest wyjątkowo kruche, ale też soczyste.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu