Weź trzy dodatki i zrób francuskie kotlety. Są smaczniejsze od tradycyjnych schabowych

Kto nie kocha kotletów schabowych? To ulubione danie Polaków, które gości na naszych stołach od pokoleń. Ale czy wiesz, że kotlety schabowe można przygotować w zupełnie nowy i pyszny sposób?

Kotlety schabowe po francusku - świetna alternatywa dla zwykłychKotlety schabowe po francusku - świetna alternatywa dla zwykłych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kuchni francuskiej, zazwyczaj przychodzą nam na myśl wykwintne, finezyjne dania serwowane w ekskluzywnych restauracjach. Ale francuskie kotlety schabowe możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. To pyszna alternatywa dla naszych tradycyjnych "schaboszczaków".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Sekret francuskich kotletów schabowych

W wariancie francuskim kotlety schabowe podajemy z pieczonymi warzywami i startym żółtym serem. Dzięki temu są one bardziej aromatyczne i soczyste.

Do przygotowania kotletów schabowych po francusku potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg schabu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • warzywa do pieczenia (np. marchew, pietruszka, cebula),
  • starty żółty ser.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz. Następnie pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm.
  2. Każdy plaster schabu rozbij tłuczkiem na cienki kotlet.
  3. Kotlety dopraw solą i pieprzem.
  4. W miseczce roztrzep jajka.
  5. W drugiej misce wymieszaj mąkę z bułką tartą.
  6. Kotlety obtaczaj w jajku, a następnie w panierce z mąki i bułki tartej.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  8. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, a następnie układaj na blasze do pieczenia.
  9. Na warzywa wykładaj usmażone kotlety.
  10. Całość posyp startym żółtym serem.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i lekko się zarumieni.

Kotlety schabowe po francusku to wyjątkowa odmiana klasycznego dania, która zachwyci was swoim smakiem i prostotą przygotowania. Odmienione warzywa, żółty ser oraz aromatyczne pieczarki z cebulą nadają temu daniu niezapomniany charakter. To doskonała propozycja na obiad, którą z powodzeniem możecie podać zarówno rodzinnie, jak i podczas przyjęcia dla gości.

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka