PrzepisDania mięsneWeź trzy dodatki i zrób francuskie kotlety. Są smaczniejsze od tradycyjnych schabowych

Weź trzy dodatki i zrób francuskie kotlety. Są smaczniejsze od tradycyjnych schabowych

Kotlety schabowe po francusku - świetna alternatywa dla zwykłych
Kotlety schabowe po francusku - świetna alternatywa dla zwykłych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.09.2023 18:30, aktualizacja: 30.09.2023 19:24

Kto nie kocha kotletów schabowych? To ulubione danie Polaków, które gości na naszych stołach od pokoleń. Ale czy wiesz, że kotlety schabowe można przygotować w zupełnie nowy i pyszny sposób?

Kiedy myślimy o kuchni francuskiej, zazwyczaj przychodzą nam na myśl wykwintne, finezyjne dania serwowane w ekskluzywnych restauracjach. Ale francuskie kotlety schabowe możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. To pyszna alternatywa dla naszych tradycyjnych "schaboszczaków".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret francuskich kotletów schabowych

W wariancie francuskim kotlety schabowe podajemy z pieczonymi warzywami i startym żółtym serem. Dzięki temu są one bardziej aromatyczne i soczyste.

Do przygotowania kotletów schabowych po francusku potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg schabu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • warzywa do pieczenia (np. marchew, pietruszka, cebula),
  • starty żółty ser.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz. Następnie pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm.
  2. Każdy plaster schabu rozbij tłuczkiem na cienki kotlet.
  3. Kotlety dopraw solą i pieprzem.
  4. W miseczce roztrzep jajka.
  5. W drugiej misce wymieszaj mąkę z bułką tartą.
  6. Kotlety obtaczaj w jajku, a następnie w panierce z mąki i bułki tartej.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  8. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, a następnie układaj na blasze do pieczenia.
  9. Na warzywa wykładaj usmażone kotlety.
  10. Całość posyp startym żółtym serem.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i lekko się zarumieni.

Kotlety schabowe po francusku to wyjątkowa odmiana klasycznego dania, która zachwyci was swoim smakiem i prostotą przygotowania. Odmienione warzywa, żółty ser oraz aromatyczne pieczarki z cebulą nadają temu daniu niezapomniany charakter. To doskonała propozycja na obiad, którą z powodzeniem możecie podać zarówno rodzinnie, jak i podczas przyjęcia dla gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także