InspiracjeMoja teściowa z mięsa mielonego robi kotlety schabowe. Najpierw rzuca nim o blat

Moja teściowa z mięsa mielonego robi kotlety schabowe. Najpierw rzuca nim o blat

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

24.09.2023 12:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety schabowe to jedno z tych dań, które kojarzą się z klasyczną kuchnią i smakiem dzieciństwa. Przepis na nie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a każda rodzina ma swoje własne sekrety dotyczące idealnych kotletów. Jednak co byście powiedzieli na odrobinę odmienioną wersję tego tradycyjnego dania?

Tradycyjne kotlety schabowe, znane i lubiane przez wielu, zazwyczaj przygotowuje się z kawałka schabu z kością lub bez. Ale co by się stało, gdybyśmy odeszli od tradycji i spróbowali czegoś innego? Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kotlety schabowe z mielonego mięsa, zachowującego klasyczną panierkę. I choć może to brzmieć nieco nietypowo, efekt będzie zachwycający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki na "oszukane schabowe"

Potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej z szynki lub łopatki wieprzowej),
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • szklanka maślanki,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Oszukane schabowe: Tajemnica rzucania mięsem

Główną techniką, która odróżnia te kotlety od tradycyjnych, jest rzucanie mięsem. Dzięki temu procesowi pozbędziemy się z mieszaniny powietrza, a mięso zyska odpowiednią teksturę i zwartość. Aby to osiągnąć, mięso należy odpowiednio przygotować.

Najpierw zmielcie je w maszynce lub drobno posiekajcie ostrym nożem, aż będzie drobniejsze niż na tatar. Następnie wlejcie zimną wodę, dodajcie sól i pieprz, a całość dokładnie wyrobicie ręcznie przez około 5 minut. Proces ten powoduje, że białko w mięsie zaczyna koagulować, a cząsteczki sklejają się ze sobą.

Formowanie kotletów i panierka

Po wyrobieniu mięsa należy je wybić. To oznacza, że mięso należy kilka razy rzucić do miski lub z wysokości około 30 cm na blat. Następnie formujemy z mięsa zgrabne kotlety o grubości nie większej niż 1,5 cm i doprawiamy je według własnego gustu. Teraz pozostaje już tylko panierować kotlety. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubisz intensywniejszą panierkę, możesz powtórzyć ten proces.

Smażenie i podawanie

Kotlety schabowe z mielonego mięsa smażymy na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu, a najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane lub olej. Danie podajemy z prostymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub kasza, oraz koniecznie w towarzystwie sezonowej surówki.

Proporcje składników

Aby osiągnąć doskonały smak i konsystencję, ważne są właściwe proporcje składników. Na 500 g mięsa mielonego potrzebujesz jedno rozkłócone jajko, kilka łyżek mąki i około jedną szklankę bułki tartej. Przyprawienie dania zależy od twojego gustu, więc dostosuj je według preferencji. Ponadto, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami panierki, na przykład obtaczając kotlety w panko, cieście naleśnikowym lub zmielonych orzechach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety schabowemięso mieloneprzepis