Lepsze od mielonych. Każdy będzie chciał przepis na te kotlety
Jeśli szukasz pomysłu, co podać swoim bliskim na obiad, a zwykłe kotlety wieją już dla ciebie nudą, to mam rozwiązanie idealne. Połącz mięso mielone z ziemniakami i mozzarellą. Zobaczysz, jak to danie błyskawicznie znika z talerzy.
18.09.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:48
Schabowe i mielone na dobre rozgościły się w polskiej kuchni i stały synonimem pysznego, domowego obiadu. Warto jednak czasem oderwać się trochę od utartych schematów i odejść od rutyny, aby w prosty sposób odkryć coś zupełnie nowego. Jeśli przejadły ci się klasyczne kotlety mielone, ale mięso czeka już w lodówce, mam rozwiązanie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Mięsne kulki z ziemniakami i mozzarellą to przepis na zaskakujący obiad, którego nie odmawiają nawet niejadki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z ziemniakami i serem
Przypominają klasyczne mielone, ale smakują jeszcze lepiej. Warstwowe kotlety z dodatkiem ugotowanych jajek oraz ciągnącego się sera mozzarella to mój sprawdzony przepis na pyszny sukces.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- 3 jajka na twardo,
- 30 g śmietany,
- 3 ziemniaki,
- 2 cebule,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przekładam do miski. Wbijam do niego surowe jajko, doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.
- Masę dzielę na 6 części i w dłoniach formuję kotlety. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju, aż delikatnie się zarumieni i układam na kotletach.
- Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce. Odciskam nadmiar wody i układam na kotletach.
- Ugotowane na twardo jajka mieszam ze śmietaną i wykładam na przygotowane mięso z cebulą i ziemniakami.
- Całość posypuję startym serem mozzarella i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut. Piekę pod folią.
Gotowe kotlety serwuję w towarzystwie ulubionej surówki. Możesz dodać również ugotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. Świetnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i ciepłą przekąskę na imprezę. Robią wrażenie, zaskakują smakiem i błyskawicznie znikają z talerzy. Smacznego!