To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku

To prosty deser, który łączy zdrowie oraz przyjemność z jedzenia. Wystarczą cztery składniki, aby cieszyć się smakiem, który odciąża brzuch i nie ma w sobie tony cukru.

To najzdrowszy deserTo najzdrowszy deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oczywiście, należy pamiętać, że nawet słodycze mogą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Jeśli jednak zwracasz uwagę na to, co jesz i unikasz kalorycznych deserów, to kisiel z siemienia lnianego będzie strzałem w dziesiątkę. To prosty deser, który łączy w sobie smak i zdrowie, ponieważ błonnik zawarty w siemieniu działa jak naturalna szczotka, oczyszczając jelita i łagodząc stany zapalne. Przepis jest dziecinnie prosty, a dodatkowo korzystnie wpływa nie tylko na układ pokarmowy, ale na cały organizm.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Siemie lniane jako superfood

Siemię lniane zdobywa coraz większą popularność jako "superfood" i to nie bez powodu. Te drobne nasiona są pełne błonnika i kwasów omega-3, które wspierają pracę jelit, regulują poziom cholesterolu i wspierają zdrowie serca. To niezwykle wartościowy składnik zdrowej diety i są na to dowody naukowe. W badaniu opublikowanym w Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition naukowcy przez cztery tygodnie podawali siemię lniane osobom z przewlekłymi zaparciami.

Uczestnicy codziennie spożywali określoną dawkę nasion, a badacze monitorowali perystaltykę jelit. Wyniki były wyraźne –regularne spożywanie siemienia lnianego poprawiło ruchy jelit, zmniejszyło objawy zaparć i przyczyniło się do lepszego samopoczucia. Dzięki temu te drobne nasionka mogą stać się naturalnym wsparciem dla całego organizmu, a dodatkowo są niezwykle proste do wkomponowania w dietę. Możesz je zmielić i dodać do ulubionych przekąsek, na przykład do smoothie, jogurtu lub do kisielu.

Przepis na najzdrowszy deser

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 20 g nasion lnu,
  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych),
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zmiel lub zblenduj nasiona lnu.
  2. Następnie wlej wodę do małego garnka, wsyp nasiona i mieszaj co chwilę przez kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć.
  3. Dodaj maliny i gotuj jeszcze chwilę, aż owoce się rozpadną i uwolnią sok.
  4. Zdejmij garnek z ognia, odstaw na 20-30 minut, aby kisiel zgęstniał, potem dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, sprawdź konsystencję i w razie potrzeby lekko podgrzej przed podaniem.
  5. Serwuj lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki