Ciasto kisielowe Ewy Wachowicz robi furorę. Każdy kęs to raj dla podniebienia

Są takie przepisy, które raz zapisane w zeszycie, wracają co sezon. Zmieniają się trendy, mąki, dekoracje, ale ten smak zostaje. I właśnie takim przepisem jest ciasto kisielowe Ewy Wachowicz – puszyste, wilgotne, delikatnie owocowe i po prostu… uzależniające. Jeśli szukasz czegoś między babką a biszkoptem, co nie wymaga godzin pracy ani skomplikowanych składników – jesteś w domu.

Ciasto kisieloweCiasto z owocami wg przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto kisielowe zyskało popularność w polskich domach dzięki swojej prostocie i fenomenalnemu smakowi. W wersji Ewy Wachowicz to wypiek, który zachwyca konsystencją i aromatem – wszystko za sprawą truskawkowego kisielu, który nadaje ciastu wilgotności, koloru i naturalnej słodyczy. Przepis ten idealnie wpisuje się w domowe pieczenie: bez przekombinowania, z wykorzystaniem składników, które większość z nas ma w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Przepis na ciasto kisielowe Ewy Wachowicz

Ciasto kisielowe Ewy Wachowicz to przepis, który udowadnia, że prostota naprawdę smakuje najlepiej. Kilka składników, krótki czas przygotowania i efekt, który zachwyca każdego. Dzięki truskawkowemu kisielowi ciasto jest lekkie, sprężyste i lekko owocowe – idealne na każdą okazję. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś, to znak, żeby wyjąć kisiel z szafki i zrobić furorę przy stole – dokładnie tak, jak robi to Ewa.

Składniki

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 200 g mąki (orkiszowej typ 750 lub pszennej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 kisiele truskawkowe (ok. 120 g),
  • szczypta soli.

Do dekoracji:

  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 2–3 łyżki słodkiej śmietanki 30–36 proc.,
  • świeże lub liofilizowane owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuszczam i studzę, jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję ostudzone masło i mieszam.
  2. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiele i sól, mieszam delikatnie do połączenia składników.
  3. Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę przez 45–50 minut (do suchego patyczka), po upieczeniu studzę.
  4. Czekoladę rozpuszczam z śmietanką w kąpieli wodnej, polewam nią wystudzone ciasto, dekoruję owocami

Kisiel w cieście? Genialny pomysł

Dodanie kisielu do ciasta to nie nowość, ale wciąż zaskakująco mało popularna praktyka. Kisiel – zwłaszcza truskawkowy – to nie tylko naturalny zagęstnik, ale też świetny nośnik smaku i koloru. Zawarta w nim skrobia działa stabilizująco, dzięki czemu ciasto zyskuje zwartą, wilgotną strukturę bez potrzeby dodawania mleka czy jogurtu. To też ciekawa opcja dla osób, które chcą ograniczyć ilość nabiału lub po prostu – postawić na prostotę i sezonowy smak w jednej porcji.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥