Ten kisiel zadziała jak plasterek na jelita. Jedz codziennie i chudnij
W małych nasionach siemienia lnianego skrywa się cała moc wartości odżywczych. Najlepszym sposobem na wykorzystanie jego potencjału jest przygotowanie prostego kisielu. Z tym przepisem nie tylko będzie zdrowy, ale również naprawdę smaczny.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 12:49
Ten wyjątkowy kisiel to idealne rozwiązanie na zaparcia, zespół jelita drażliwego, kaszel, stany zapalne gardła i krtani. Przyspiesza metabolizm, regeneruje jelita, wspomaga perystaltykę i pomaga schudnąć. Dużo zalet, niska cena - to przepis po prostu idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel z siemienia lnianego
Kisiel z siemienia to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Zawarte w nim śluzy roślinne działają kojąco na błony śluzowe organizmu, łagodząc stany zapalne gardła, jamy nosowej i innych części układu oddechowego. Dzieje się tak dlatego, że śluzy te tworzą warstwę ochronną, która chroni podrażnione tkanki i ułatwia ich regenerację.
Dodatkowo kisiel z siemienia lnianego wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i działa łagodnie przeczyszczająco. Zawarty w nim błonnik pokarmowy stymuluje perystaltykę jelit. Warto włączyć kisiel z siemienia lnianego do swojego menu, aby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie w naturalny sposób oraz wspomóc proces odchudzania.
Składniki:
- 2 duże łyżki siemienia lnianego,
- 2-3 szklanki wody,
- sok owocowy (np. malinowy, truskawkowy, porzeczkowy),
- miód do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie:
- Siemię lniane zalej wodą w garnku i gotuj przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zdejmij z ognia i przecedź przez sitko, aby pozbyć się ziaren. Dzięki temu kisiel będzie łagodniejszy dla osób z wrażliwymi jelitami. Możesz jednak pominąć przecedzanie i podać kisiel wraz z drobinkami.
- Odstaw do wystudzenia.
- Dodaj ulubiony sok owocowy, miód oraz sok z cytryny do smaku. Wybierz sok 10 proc., najlepiej domowy.
- Dokładnie wymieszaj.
Kisiel jest już gotowy. Jest nie tylko zdrowy, ale również smakuje bardzo dobrze. Smacznego!