Ten kisiel zadziała jak plasterek na jelita. Jedz codziennie i chudnij

W małych nasionach siemienia lnianego skrywa się cała moc wartości odżywczych. Najlepszym sposobem na wykorzystanie jego potencjału jest przygotowanie prostego kisielu. Z tym przepisem nie tylko będzie zdrowy, ale również naprawdę smaczny.

Kisiel z siemienia lnianego -  PysznościKisiel z siemienia lnianego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ten wyjątkowy kisiel to idealne rozwiązanie na zaparcia, zespół jelita drażliwego, kaszel, stany zapalne gardła i krtani. Przyspiesza metabolizm, regeneruje jelita, wspomaga perystaltykę i pomaga schudnąć. Dużo zalet, niska cena - to przepis po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Kisiel z siemienia lnianego

Kisiel z siemienia to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Zawarte w nim śluzy roślinne działają kojąco na błony śluzowe organizmu, łagodząc stany zapalne gardła, jamy nosowej i innych części układu oddechowego. Dzieje się tak dlatego, że śluzy te tworzą warstwę ochronną, która chroni podrażnione tkanki i ułatwia ich regenerację.

Siemię lniane- Pyszności
Siemię lniane- Pyszności © YouTube

Dodatkowo kisiel z siemienia lnianego wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i działa łagodnie przeczyszczająco. Zawarty w nim błonnik pokarmowy stymuluje perystaltykę jelit. Warto włączyć kisiel z siemienia lnianego do swojego menu, aby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie w naturalny sposób oraz wspomóc proces odchudzania.

Składniki:

  • 2 duże łyżki siemienia lnianego,
  • 2-3 szklanki wody,
  • sok owocowy (np. malinowy, truskawkowy, porzeczkowy),
  • miód do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalej wodą w garnku i gotuj przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Zdejmij z ognia i przecedź przez sitko, aby pozbyć się ziaren. Dzięki temu kisiel będzie łagodniejszy dla osób z wrażliwymi jelitami. Możesz jednak pominąć przecedzanie i podać kisiel wraz z drobinkami.
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Dodaj ulubiony sok owocowy, miód oraz sok z cytryny do smaku. Wybierz sok 10 proc., najlepiej domowy.
  5. Dokładnie wymieszaj.

Kisiel jest już gotowy. Jest nie tylko zdrowy, ale również smakuje bardzo dobrze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"