PrzepisFitTen kisiel zadziała jak plasterek na jelita. Jedz codziennie i chudnij

Ten kisiel zadziała jak plasterek na jelita. Jedz codziennie i chudnij

Kisiel z siemienia lnianego -  Pyszności
Kisiel z siemienia lnianego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.05.2024 12:37, aktual.: 16.05.2024 12:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W małych nasionach siemienia lnianego skrywa się cała moc wartości odżywczych. Najlepszym sposobem na wykorzystanie jego potencjału jest przygotowanie prostego kisielu. Z tym przepisem nie tylko będzie zdrowy, ale również naprawdę smaczny.

Ten wyjątkowy kisiel to idealne rozwiązanie na zaparcia, zespół jelita drażliwego, kaszel, stany zapalne gardła i krtani. Przyspiesza metabolizm, regeneruje jelita, wspomaga perystaltykę i pomaga schudnąć. Dużo zalet, niska cena - to przepis po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel z siemienia lnianego

Kisiel z siemienia to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Zawarte w nim śluzy roślinne działają kojąco na błony śluzowe organizmu, łagodząc stany zapalne gardła, jamy nosowej i innych części układu oddechowego. Dzieje się tak dlatego, że śluzy te tworzą warstwę ochronną, która chroni podrażnione tkanki i ułatwia ich regenerację.

Siemię lniane- Pyszności
Siemię lniane- Pyszności© YouTube

Dodatkowo kisiel z siemienia lnianego wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i działa łagodnie przeczyszczająco. Zawarty w nim błonnik pokarmowy stymuluje perystaltykę jelit. Warto włączyć kisiel z siemienia lnianego do swojego menu, aby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie w naturalny sposób oraz wspomóc proces odchudzania.

Składniki:

  • 2 duże łyżki siemienia lnianego,
  • 2-3 szklanki wody,
  • sok owocowy (np. malinowy, truskawkowy, porzeczkowy),
  • miód do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalej wodą w garnku i gotuj przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Zdejmij z ognia i przecedź przez sitko, aby pozbyć się ziaren. Dzięki temu kisiel będzie łagodniejszy dla osób z wrażliwymi jelitami. Możesz jednak pominąć przecedzanie i podać kisiel wraz z drobinkami.
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Dodaj ulubiony sok owocowy, miód oraz sok z cytryny do smaku. Wybierz sok 10 proc., najlepiej domowy.
  5. Dokładnie wymieszaj.

Kisiel jest już gotowy. Jest nie tylko zdrowy, ale również smakuje bardzo dobrze. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także