PrzepisDietaChia i siemię lniane odchodzą do lamusa. Te drobinki chronią przed rakiem i topią tłuszcz na brzuchu

Chia i siemię lniane odchodzą do lamusa. Te drobinki chronią przed rakiem i topią tłuszcz na brzuchu

Tak przygotowane nasiona można dodawać do wielu potraw.
Tak przygotowane nasiona można dodawać do wielu potraw.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.05.2024 19:10, aktual.: 13.05.2024 19:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasiona to spora grupa wśród super foods. Właśnie dołączają do niej kolejne. Czy staną się tak popularne, jak chia i siemię lniane, czas pokaże. Na pewno warto wiedzieć, jak działają i znaleźć dla nich miejsce w swoich posiłkach.

Tukmaria to nasiona słodkiej bazylii. Z wyglądu podobne są do chia i czarnego sezamu. Mają postać małych kuleczek, ale kryją w sobie ogromny potencjał. Mogą nawet pomóc uchronić się przed rakiem. Docenią je też osoby odchudzające się. Nie są jeszcze bardzo popularne, ale już wkrótce może się to zmienić.

Cenne polifenole

Polifenole chronią narządy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mają wpływ na przedwczesne starzenie się komórek, rozwój różnych schorzeń, na przykład cukrzycy, miażdżycy czy chorób nowotworowych. Nasiona słodkiej bazylii oprócz sporej ilości polifenoli zawierają wiele mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają w swoim składzie między innymi magnez, żelazo i wapń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dobre dla jelit

A dlaczego te nasiona mogą pomóc podczas redukcji zbędnych kilogramów? Tu chodzi oczywiście o błonnik. Nasiona tukmaria są źródłem tego rozpuszczalnego, w tym pektyny. Ma ona właściwości prebiotyczne, a więc zwiększa dobroczynne bakterie jelitowe, a także opóźnia opróżnianie żołądka i zwiększa poziom hormonów, które sprzyjają poczuciu sytości. Dlatego regularne spożywanie nasion tukmaria wspomaga pracę jelit. Przyspiesza przemianę materii i sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Nasiona słodkiej bazylii przeciwdziałają też przykrym dolegliwością, taki jak bóle brzucha czy wzdęcia. Zapobiegają też zaparciom i regulują stężenie glukozy we krwi. A nawet wspomagają pracę układu nerwowego.

Zawsze po namoczeniu

Jeśli masz już doświadczenie z przygotowywaniem nasion chia czy siemienia lnianego, z nasionami tukmaria nie będzie żadnego kłopotu. Przygotowuje się je tak samo. Trzeba namoczyć je w wodzie, mleku czy soku, wtedy pęcznieją i tworzą żelową otoczkę. Wystarczy im 5 minut, ale warto odczekać ok. pół godziny. Po namoczeniu nasiona stają się miękkie i można je dodawać do koktajli, jogurtu, sałatki czy owsianki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także