Zbieram wiosną i regularnie piję rano. Czuję luz w pasie i mam lepszą odporność

Ten naturalny i pełen substancji odżywczych napój pozwoli ci wzmocnić organizm po zimie oraz usprawni przemianę materii. Z łatwością włączysz ten produkt do diety - możesz dodać do go ulubionego koktajlu czy owsianki.

Sok z brzozySok z brzozy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oskoła, inaczej znana jako sok z brzozy, jest naturalnym specyfikiem, który ma za zadanie wzmacniać nasz organizm. Korzystne działanie napoju było dobrze znane naszym przodkom, również dzisiaj pozyskuje się oskołę dla poprawienia stanu zdrowia. To właśnie z tego powodu, podczas wiosennych spacerów, można często zauważyć butelki przymocowane do brzóz. Sok pozyskiwany bezpośrednio z tych drzew jest najcenniejszy. Ale dlaczego warto po niego sięgać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Na co pomaga picie soku z brzozy?

Sok z brzozy posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim jest doskonałą "miotełką" dla naszego organizmu, pomagającym w naturalny sposób oczyścić go z toksyn. Działa moczopędnie, co sprzyja eliminacji nadmiaru płynów oraz szkodliwych substancji, a także przyspiesza przemianę materii. Ale to nie wszystko - oskoła wzmacnia również nasz układ odpornościowy. Jest to zasługa bogactwa witamin i minerałów, które zawiera, a które pomagają zwiększyć odporność organizmu.

Sok z brzozy to źródło witaminy C, która jest znana ze swojego działania wzmacniającego organizm. Obecna jest również witamina B6, która pomaga utrzymać zdrowie układu nerwowego i przemiany materii. Sok z brzozy zawiera także potas, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Jest również bogaty w magnez (korzystnie wpływa na układ nerwowy i mięśnie), żelazo (niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie), mangan (wspiera zdrowie kości i układu immunologicznego) oraz fosfor (niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a także prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów).

Oskoła zawiera również składniki, które wspomagają regenerację komórek wątroby oraz stymulują wydzielanie żółci, co wpływa na poprawę funkcjonowania tego kluczowego narządu. Znajdują się w niej także związki fenolowe, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, co pomaga w leczeniu chorób o podłożu zapalnym. Co więcej, sok z brzozy zawiera naturalne antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i przyspieszają proces regeneracji skóry.

Sok z brzozy
Sok z brzozy © Pixabay

Czy sok z brzozy można pić bez ograniczeń?

Warto jednak pamiętać, że nawet najzdrowsze produkty powinny być spożywane z umiarem. W przypadku oskoły zaleca się, aby nie przesadzać z ilością wypitego dziennie soku, gdyż może to prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, takich jak biegunka, nudności lub wymioty. Najlepiej pić go trzy razy dziennie, w ilości 1/4 szklanki przez około 2-3 tygodnie. Płyn należy przechowywać w lodówce.

Jak spożywać sok z brzozy? Zastosowanie w kuchni

Sok z brzozy możesz dodać do soku czy koktajlu warzywno-owocowego, białkowego smoothie itd. Sprawdzi się również jako składnik soków i lemoniad. Sok z brzozy może też znaleźć się w owsiance czy miksturze stworzonej na bazie nasion chia, siemienia lnianego czy nasion słodkiej bazylii. Pamiętaj jednak, że sok z brzozy może nie smakować wszystkim, dlatego zawsze warto skomponować go z dodatkiem ulubionych owoców czy posłodzić miodem.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce