Zbieram wiosną i regularnie piję rano. Czuję luz w pasie i mam lepszą odporność

Ten naturalny i pełen substancji odżywczych napój pozwoli ci wzmocnić organizm po zimie oraz usprawni przemianę materii. Z łatwością włączysz ten produkt do diety - możesz dodać do go ulubionego koktajlu czy owsianki.

Sok z brzozySok z brzozy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oskoła, inaczej znana jako sok z brzozy, jest naturalnym specyfikiem, który ma za zadanie wzmacniać nasz organizm. Korzystne działanie napoju było dobrze znane naszym przodkom, również dzisiaj pozyskuje się oskołę dla poprawienia stanu zdrowia. To właśnie z tego powodu, podczas wiosennych spacerów, można często zauważyć butelki przymocowane do brzóz. Sok pozyskiwany bezpośrednio z tych drzew jest najcenniejszy. Ale dlaczego warto po niego sięgać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Na co pomaga picie soku z brzozy?

Sok z brzozy posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim jest doskonałą "miotełką" dla naszego organizmu, pomagającym w naturalny sposób oczyścić go z toksyn. Działa moczopędnie, co sprzyja eliminacji nadmiaru płynów oraz szkodliwych substancji, a także przyspiesza przemianę materii. Ale to nie wszystko - oskoła wzmacnia również nasz układ odpornościowy. Jest to zasługa bogactwa witamin i minerałów, które zawiera, a które pomagają zwiększyć odporność organizmu.

Sok z brzozy to źródło witaminy C, która jest znana ze swojego działania wzmacniającego organizm. Obecna jest również witamina B6, która pomaga utrzymać zdrowie układu nerwowego i przemiany materii. Sok z brzozy zawiera także potas, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Jest również bogaty w magnez (korzystnie wpływa na układ nerwowy i mięśnie), żelazo (niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie), mangan (wspiera zdrowie kości i układu immunologicznego) oraz fosfor (niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a także prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów).

Oskoła zawiera również składniki, które wspomagają regenerację komórek wątroby oraz stymulują wydzielanie żółci, co wpływa na poprawę funkcjonowania tego kluczowego narządu. Znajdują się w niej także związki fenolowe, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, co pomaga w leczeniu chorób o podłożu zapalnym. Co więcej, sok z brzozy zawiera naturalne antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i przyspieszają proces regeneracji skóry.

Sok z brzozy
Sok z brzozy © Pixabay

Czy sok z brzozy można pić bez ograniczeń?

Warto jednak pamiętać, że nawet najzdrowsze produkty powinny być spożywane z umiarem. W przypadku oskoły zaleca się, aby nie przesadzać z ilością wypitego dziennie soku, gdyż może to prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, takich jak biegunka, nudności lub wymioty. Najlepiej pić go trzy razy dziennie, w ilości 1/4 szklanki przez około 2-3 tygodnie. Płyn należy przechowywać w lodówce.

Jak spożywać sok z brzozy? Zastosowanie w kuchni

Sok z brzozy możesz dodać do soku czy koktajlu warzywno-owocowego, białkowego smoothie itd. Sprawdzi się również jako składnik soków i lemoniad. Sok z brzozy może też znaleźć się w owsiance czy miksturze stworzonej na bazie nasion chia, siemienia lnianego czy nasion słodkiej bazylii. Pamiętaj jednak, że sok z brzozy może nie smakować wszystkim, dlatego zawsze warto skomponować go z dodatkiem ulubionych owoców czy posłodzić miodem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯