Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada

W październiku został zaktualizowany ranking 100 najgorszych zup na świecie według Taste Atlas. Polski przepis "awansował" na 5 miejsce. Niektórzy Poznaniacy byliby oburzeni.

Kontrowersyjna zupa często jest podawana z dodatkiem owocówKontrowersyjna zupa często jest podawana z dodatkiem owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czernina to tradycyjna polska zupa, która zdobyła nawet literacką sławę. W końcu to o niej wspomina Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu – czarną polewkę otrzymał Jacek Soplica na zamku Horeszków jak znak odmowy wydania córki za mąż. Dawniej zupa gotowana na podrobach z krwią gęsi lub kaczki była popularna w całej Polsce. Dziś figuruje jako ciekawostka regionalna, przede wszystkim na Pomorzu i Kujawach. Gotowana jest również w Wielkopolsce na 11 listopada przy okazji imienin św. Marcina.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Wysokie miejsce w rankingu Taste Atlas

Już dwa lata temu czernina zajmowała wysokie miejsce w rankingu 100 najgorszych zup na świecie, ale wtedy znajdowała się dopiero na 11 pozycji. W tym roku wskoczyła prawie na podium, bo na piąte miejsce. Potrawa od lat budzi kontrowersje ze względu na główny składnik, jakim jest krew kaczki lub gęsi.

Do przygotowania czarnej polewki potrzeba aż 0,5 l świeżej krwi. Jest ona zaprawiana octem, żeby zapobiec koagulacji – chodzi o to, żeby krew się nie ścięła i nie zamieniła w skrzepy. W efekcie końcowym zupa ma ciemną barwę i charakterystyczny słodko–kwaśny smak. Dzisiaj w niektórych przepisach krew jest pomijana, a bulion do czerniny jest gotowany tylko na mięsie z gęsi lub kaczki. Smak zupy podkręcany jest korzennymi przyprawami i dodatkiem słodkich owoców.

Jakie zupy na pierwszych miejscach?

Czwarte miejsce w rankingu zajęła chińska zupa z makaronem i kaczą wątróbką, również z dodatkiem krwi i jelit. Danie jest specjalnością Nankinu, miasta znanego na całym świecie jako "stolica kaczki". Trzecie miejsce przypadło greckiej zupie fasolowej, która doprawiana jest oliwą i sokiem z cytryny.

Na drugiej pozycji znajduje się czeska zupa chlebowa, która, chociaż wywodzi się z biednej kuchni, do dziś cieszy się dużą popularnością w restauracjach serwujących lokalne potrawy. Za najgorszą na świecie uznano szwajcarską zupę ziołową, którą gotuje się na wywarze z kwiatów, ziół i… siana. Podobno na 1 litr zupy potrzeba ok. 2 kilogramów suchej trawy.

Przepis na czarną polewkę

Aby dodać więcej kwasowości, możesz wlać trochę zalewy ze śliwek lub gruszek marynowanych w occie. Zupę tradycyjnie serwowano z lanymi kluskami, domowym makaronem lub gotowanymi ziemniakami.

Składniki:

  • cała kaczka lub pół gęsi (razem z podrobami),
  • 500 ml krwi z kaczki lub gęsi,
  • 2–3 łyżki octu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść suszonych gruszek,
  • garść suszonych grzybów,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść kaczkę wraz z podrobami, warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim w dużym garnku. Dodaj suszone owoce i grzyby, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 40–50 minut.
  2. Wyjmij kaczkę i warzywa, odcedź bulion. Wymieszaj krew z octem i szczyptą soli, dodaj do gorącego bulionu i doprowadź do wrzenia.
  3. Podawaj z owocami i makaronem lub domowymi kluskami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością