Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Forszmak lubelski możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Nie musisz wstawać w sobotę rano, aby wszystko już było wstępnie przygotowane. Po powrocie z cmentarza wystarczy tylko wstawić garnek na kuchenkę, by po krótkiej chwili podać na stół rozgrzewającą i treściwą zupę. Skutecznie ogrzeje wychłodzoną rodzinę.
Jest to rodzaj gęstej zupy gulaszowej, przygotowywanej z różnych rodzajów mięsa. W środku znajdują się też ogórki kiszone, które stanowią nieoczywisty, ciekawy i wyrazisty akcent. Na Lubelszczyźnie danie często jest podawane w wydrążonym chlebie lub specjalnych miseczkach naleśnikowych.
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Lubelskie miseczki naleśnikowe
W niektórych rejonach Lubelszczyzny forszmak serwowany jest w koszyczkach z ciasta naleśnikowego. Jak takie zrobić? W garnku podgrzej dużą ilość oleju. W misce wymieszaj składniki na gęste ciasto naleśnikowe. Chochlę z płaskim dnem zanurz w cieście tak, aby pokryło ją od zewnętrznej strony. Przenieś ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz i smaż na złoty kolor.
Przepis na forszmak lubelski
Niektórzy śmieją się, że w forszmaku znajdują się składniki, które pozornie do siebie nie pasują, ale razem smakują doskonale.
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 kiełbasa zwyczajna,
- 2 cebule,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 0,5 kg schabu bez kości,
- 4 ogórki kiszone,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w półplasterkach. Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
- Na tłuszczu po smażeniu zeszklij posiekaną cebulą i dodaj do mięsa.
- Zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu.
- Schab pokrój w kostkę lub paski. Wymieszaj z solą i pieprzem, po czym obtocz w łyżce mąki pszennej. Na czystej patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż mięso na rumiany kolor, po czym przełóż do garnka.
- Dodaj pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz zabielić zahartowaną śmietaną.