Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół

Forszmak lubelski możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Nie musisz wstawać w sobotę rano, aby wszystko już było wstępnie przygotowane. Po powrocie z cmentarza wystarczy tylko wstawić garnek na kuchenkę, by po krótkiej chwili podać na stół rozgrzewającą i treściwą zupę. Skutecznie ogrzeje wychłodzoną rodzinę.

Forszmak lubelski to zawiesista zupa z różnymi mięsnymi kąskamiForszmak lubelski to zawiesista zupa z różnymi mięsnymi kąskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jest to rodzaj gęstej zupy gulaszowej, przygotowywanej z różnych rodzajów mięsa. W środku znajdują się też ogórki kiszone, które stanowią nieoczywisty, ciekawy i wyrazisty akcent. Na Lubelszczyźnie danie często jest podawane w wydrążonym chlebie lub specjalnych miseczkach naleśnikowych.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Lubelskie miseczki naleśnikowe

W niektórych rejonach Lubelszczyzny forszmak serwowany jest w koszyczkach z ciasta naleśnikowego. Jak takie zrobić? W garnku podgrzej dużą ilość oleju. W misce wymieszaj składniki na gęste ciasto naleśnikowe. Chochlę z płaskim dnem zanurz w cieście tak, aby pokryło ją od zewnętrznej strony. Przenieś ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz i smaż na złoty kolor.

Przepis na forszmak lubelski

Niektórzy śmieją się, że w forszmaku znajdują się składniki, które pozornie do siebie nie pasują, ale razem smakują doskonale.

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 kiełbasa zwyczajna,
  • 2 cebule,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 kg schabu bez kości,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w półplasterkach. Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
  2. Na tłuszczu po smażeniu zeszklij posiekaną cebulą i dodaj do mięsa.
  3. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu.
  4. Schab pokrój w kostkę lub paski. Wymieszaj z solą i pieprzem, po czym obtocz w łyżce mąki pszennej. Na czystej patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż mięso na rumiany kolor, po czym przełóż do garnka.
  5. Dodaj pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz zabielić zahartowaną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza