Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół

Forszmak lubelski możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Nie musisz wstawać w sobotę rano, aby wszystko już było wstępnie przygotowane. Po powrocie z cmentarza wystarczy tylko wstawić garnek na kuchenkę, by po krótkiej chwili podać na stół rozgrzewającą i treściwą zupę. Skutecznie ogrzeje wychłodzoną rodzinę.

Forszmak lubelski to zawiesista zupa z różnymi mięsnymi kąskamiForszmak lubelski to zawiesista zupa z różnymi mięsnymi kąskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jest to rodzaj gęstej zupy gulaszowej, przygotowywanej z różnych rodzajów mięsa. W środku znajdują się też ogórki kiszone, które stanowią nieoczywisty, ciekawy i wyrazisty akcent. Na Lubelszczyźnie danie często jest podawane w wydrążonym chlebie lub specjalnych miseczkach naleśnikowych.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Lubelskie miseczki naleśnikowe

W niektórych rejonach Lubelszczyzny forszmak serwowany jest w koszyczkach z ciasta naleśnikowego. Jak takie zrobić? W garnku podgrzej dużą ilość oleju. W misce wymieszaj składniki na gęste ciasto naleśnikowe. Chochlę z płaskim dnem zanurz w cieście tak, aby pokryło ją od zewnętrznej strony. Przenieś ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz i smaż na złoty kolor.

Przepis na forszmak lubelski

Niektórzy śmieją się, że w forszmaku znajdują się składniki, które pozornie do siebie nie pasują, ale razem smakują doskonale.

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 kiełbasa zwyczajna,
  • 2 cebule,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 kg schabu bez kości,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w półplasterkach. Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
  2. Na tłuszczu po smażeniu zeszklij posiekaną cebulą i dodaj do mięsa.
  3. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu.
  4. Schab pokrój w kostkę lub paski. Wymieszaj z solą i pieprzem, po czym obtocz w łyżce mąki pszennej. Na czystej patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż mięso na rumiany kolor, po czym przełóż do garnka.
  5. Dodaj pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz zabielić zahartowaną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯