Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo

Gdy zastanawiałam się jakie ciasto przygotować na tegoroczne święto, szukałam czegoś prostego, ale równocześnie imponującego i co zasmakuje wszystkim przy stole. Na takie okazje podaję swój ulubiony deser, a po chwili na talerzach nie pozostają nawet okruszki.

Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciastoNa Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepisów na proste i smaczne ciasta nie brakuje, ale to napoleonka jest moim ulubieńcem. Jest cudownie puszysta, idealnie słodka i choć na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, w rzeczywistości jest banalnie prosty. To idealne ciasto wieczór w rodzinnym gronie podczas Wszystkich Świętych.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Banalna i obłędna napoleonka

Aby napoleonka wyszła idealnie, pamiętaj o kilku kluczowych zasadach. Masło powinno być zimne, bo to właśnie dzięki temu w cieście tworzą się małe kawałki tłuszczu, które podczas pieczenia topią się i sprawiają, że ciasto jest kruche, lekkie i warstwowe. Kolejnym, bardzo ważnym krokiem jest schłodzenia płatów przed pieczeniem. Sprawia to, że nie kurczą się zbyt mocno, a pieczenie do lekkiego złotego koloru daje chrupiący efekt. Dzięki tym krokom, twoja napoleonka wyjdzie cudownie krucha i smaczna.

Przepis na prostą napolenkę

Ten przepis świetnie sprawdzi się do przygotowania napoleonki w formie o wymiarach około 24 cm x 36 cm.

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki pszennej typ 500,
  • 300 g zimnego masła,
  • 180 ml śmietany 18 proc.,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Składniki na krem:

  • 1,2 l mleka,
  • 3 żółtka jaj,
  • 2 całe jajka,
  • 150 g cukru (najlepiej ok. 50 g z prawdziwą wanilią),
  • 120 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Dodatki:

  • Cukier puder do oprószenia gotowego ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzone masło zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką oraz szczyptą soli, aż powstanie sypka mieszanka.
  2. Dodaj zimną śmietanę i delikatnie zlep ciasto w bryłkę, tak aby kawałki masła były widoczne.
  3. Podziel ciasto na dwie części, uformuj prostokąty i owiń folią.
  4. Wstaw na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika, aby łatwiej było je rozwałkować.
  5. Przygotuj formę, wysmaruj ją odrobiną oleju, rozwałkuj płaty ciasta na wymiar dna formy, przełóż do blaszek i schładzaj jeszcze 20 minut.
  6. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  8. W rondelku połącz jajka, żółtka i cukier, a całość ubij rózgą na gładką masę.
  9. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  10. Dolej 200 ml zimnego mleka i wymieszaj dokładnie całość, aby nie było grudek.
  11. Następnie powoli wlej resztę gorącego mleka, cały czas mieszając.
  12. Podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i zacznie delikatnie bulgotać.
  13. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kostki zimnego masła i mieszaj do momentu, gdy krem stanie się jednolity.
  14. Po wystudzeniu pierwszego płatu ciasta rozprowadź krem równomiernie, przykryj drugim płatem i obficie oprósz cukrem pudrem. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇