Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Gdy zastanawiałam się jakie ciasto przygotować na tegoroczne święto, szukałam czegoś prostego, ale równocześnie imponującego i co zasmakuje wszystkim przy stole. Na takie okazje podaję swój ulubiony deser, a po chwili na talerzach nie pozostają nawet okruszki.
Przepisów na proste i smaczne ciasta nie brakuje, ale to napoleonka jest moim ulubieńcem. Jest cudownie puszysta, idealnie słodka i choć na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, w rzeczywistości jest banalnie prosty. To idealne ciasto wieczór w rodzinnym gronie podczas Wszystkich Świętych.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Banalna i obłędna napoleonka
Aby napoleonka wyszła idealnie, pamiętaj o kilku kluczowych zasadach. Masło powinno być zimne, bo to właśnie dzięki temu w cieście tworzą się małe kawałki tłuszczu, które podczas pieczenia topią się i sprawiają, że ciasto jest kruche, lekkie i warstwowe. Kolejnym, bardzo ważnym krokiem jest schłodzenia płatów przed pieczeniem. Sprawia to, że nie kurczą się zbyt mocno, a pieczenie do lekkiego złotego koloru daje chrupiący efekt. Dzięki tym krokom, twoja napoleonka wyjdzie cudownie krucha i smaczna.
Przepis na prostą napolenkę
Ten przepis świetnie sprawdzi się do przygotowania napoleonki w formie o wymiarach około 24 cm x 36 cm.
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki pszennej typ 500,
- 300 g zimnego masła,
- 180 ml śmietany 18 proc.,
- 1/4 łyżeczki soli.
Składniki na krem:
- 1,2 l mleka,
- 3 żółtka jaj,
- 2 całe jajka,
- 150 g cukru (najlepiej ok. 50 g z prawdziwą wanilią),
- 120 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g mąki ziemniaczanej.
Dodatki:
- Cukier puder do oprószenia gotowego ciasta.
Sposób przygotowania:
- Schłodzone masło zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką oraz szczyptą soli, aż powstanie sypka mieszanka.
- Dodaj zimną śmietanę i delikatnie zlep ciasto w bryłkę, tak aby kawałki masła były widoczne.
- Podziel ciasto na dwie części, uformuj prostokąty i owiń folią.
- Wstaw na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika, aby łatwiej było je rozwałkować.
- Przygotuj formę, wysmaruj ją odrobiną oleju, rozwałkuj płaty ciasta na wymiar dna formy, przełóż do blaszek i schładzaj jeszcze 20 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
- W rondelku połącz jajka, żółtka i cukier, a całość ubij rózgą na gładką masę.
- Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Dolej 200 ml zimnego mleka i wymieszaj dokładnie całość, aby nie było grudek.
- Następnie powoli wlej resztę gorącego mleka, cały czas mieszając.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i zacznie delikatnie bulgotać.
- Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kostki zimnego masła i mieszaj do momentu, gdy krem stanie się jednolity.
- Po wystudzeniu pierwszego płatu ciasta rozprowadź krem równomiernie, przykryj drugim płatem i obficie oprósz cukrem pudrem. Gotowe!