Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Sałatki na świątecznym stole to niemal punkt obowiązkowy. Zamiast klasyków, takich jak jarzynowa, grecka czy jajeczna, przygotowuję zupełnie inną – z brokułami i oblaną pysznym sosem.
Podczas świąt zawsze spędzam czas z najbliższymi osobami. Staramy się wspólnie zjeść obiad lub razem zasiąść przy stole przy drobniejszych przekąskach i spędzić czas na rozmowach, przegryzając coś w międzyczasie. A prawdziwą królową wśród takich drobnych przekąsek jest właśnie ta sałatka.
Zawsze wzbudza zainteresowanie osób przy stole, ponieważ wyróżnia się wśród innych głównym składnikiem, którym jest brokuł. Świetnie smakuje z kromką chleba lub innym ulubionym pieczywem i bardzo szybko znika ze stołu.
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym
Niektórzy złośliwie nazywają sałatki jedzeniem dla królików, ale w tym przypadku jest zupełnie inaczej. W tym przepisie nie ma ani sałaty, ani zbyt wielu niepotrzebnych warzyw – całość skupia się wokół brokułu, który jest podstawą tej kompozycji.
Ugotowany al dente wprowadza lekko chrupiący element, który świetnie komponuje się z delikatnie słodkimi pomidorami malinowymi i świeżymi ziołami. Sos czosnkowy, przygotowany na bazie majonezu i jogurtu, stanowi element łączący wszystko w spójną całość. Dzięki czosnkowi, który nadaje mu intensywności, danie zdecydowanie nie należy do bezsmakowych i suchych dań, które mogą się niektórym kojarzyć z hasłem "sałatka".
Przepis na sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 brokuł,
- 2 pomidory malinowe,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Brokuła podziel na różyczki i gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty, aż będzie al dente.
- Następnie odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zachować chrupkość.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki albo w kostkę.
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój.
- Natkę pietruszki opłucz pod zimną wodą, a potem osusz za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa wsyp do dużej miski i wymieszaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, po czym dokładnie wymieszaj go z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem.
- Warzywa połącz z sosem i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dorzuć pokrojone jajka i ponownie wymieszaj sałatkę albo ułóż je na wierzchu jako dekorację.