Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Listopadowe święto to okazja do rodzinny spotkań. Nie może wtedy zabraknąć czegoś pysznego na stole. Moim sprawdzonym sposobem na zachwyt wśród gości jest pyszne ciasto z kremem i karmelem.
To ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale przy tym smakuje po prostu nieziemsko. Puszysty, mięciutki biszkopt kakaowy przekładam masą z mascarpone i śmietanki, wzbogaconą o karmelową nutę. Aby słodyczy nie było przez przypadek za mało, dokładam dodatkową warstwę kajmaku, a całość zwieńczam polewą czekoladą z chrupiącymi orzeszkami.
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Ciasto biszkoptowe z karmelem
Ciotki co roku proszą o ten przepis i znikają z patery w mgnieniu oka. Nic w tym dziwnego, bo karmel, orzechy i czekolada to trio, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Składniki
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nasączenie:
- pół szklanki mocnej kawy,
- 2-3 łyżeczki likieru lub rumu (opcjonalnie).
Masa karmelowa:
- 400 g masy kajmakowej lub domowy karmel,
- 100-150 g solonych orzeszków ziemnych.
Krem śmietankowo-karmelowy:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 2-3 łyżki masy kajmakowej,
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g śmietanki kremówki,
- 1 łyżka masła,
- garść posiekanych orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtego i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj cukier, ubijając, aż piana będzie lśniąca i gęsta.
- Dodawaj po jednym żółtku, miksując krótko na wolnych obrotach.
- W osobnej misce przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Suche składniki dodawaj stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia.
- Przelej masę do tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) o średnicy ok. 24 cm.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 35-45 minut, do suchego patyczka.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój na trzy blaty.
- Kajmak podgrzej w kąpieli wodnej, aby był bardziej płynny. Odłóż 2-3 łyżki, by dodać je później do masy śmietankowej.
- Do pozostałej części posiekane orzeszki ziemne i wymieszaj.
- Przejdź do kremu śmietankowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodaj cukier puder i mascarpone. Miksuj krótko, tylko do połączenia i uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
- Dodaj 2-3 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj.
- Pierwszy blat biszkoptu ułóż z powrotem w formie. Nasącz go kawą, opcjonalnie wymieszaną z rumem.
- Wyłóż 1/3 masy z mascarpone i rozprowadź. Dodaj część kajmaku z orzeszkami. Przykryj drugim blatem biszkoptowym.
- Ponownie wyłóż biszkopt i nasącz. Dodaj pozostały kajmak i kolejną część masy śmietankowej.
- Wyłóż trzeci biszkopt i pokryj go pozostałym kremem śmietankowym.
- W małym rondelku podgrzej śmietankę i masło. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie gładka i lśniąca polewa.
- Polej wierzch ciasta polewą i posyp posiekanymi orzeszkami.
- Ciasto włóż do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły, a krem dobrze zastygł.
Wystarczy tylko pokroić ciasto na kawałki i czekać na zachwyty. Smacznego!