Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis

Listopadowe święto to okazja do rodzinny spotkań. Nie może wtedy zabraknąć czegoś pysznego na stole. Moim sprawdzonym sposobem na zachwyt wśród gości jest pyszne ciasto z kremem i karmelem.

Pyszne ciasto karmelowePyszne ciasto karmelowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale przy tym smakuje po prostu nieziemsko. Puszysty, mięciutki biszkopt kakaowy przekładam masą z mascarpone i śmietanki, wzbogaconą o karmelową nutę. Aby słodyczy nie było przez przypadek za mało, dokładam dodatkową warstwę kajmaku, a całość zwieńczam polewą czekoladą z chrupiącymi orzeszkami.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Ciasto biszkoptowe z karmelem

Ciotki co roku proszą o ten przepis i znikają z patery w mgnieniu oka. Nic w tym dziwnego, bo karmel, orzechy i czekolada to trio, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Nasączenie:

  • pół szklanki mocnej kawy,
  • 2-3 łyżeczki likieru lub rumu (opcjonalnie).

Masa karmelowa:

  • 400 g masy kajmakowej lub domowy karmel,
  • 100-150 g solonych orzeszków ziemnych.

Krem śmietankowo-karmelowy:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 2-3 łyżki masy kajmakowej,

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtego i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając, aż piana będzie lśniąca i gęsta.
  3. Dodawaj po jednym żółtku, miksując krótko na wolnych obrotach.
  4. W osobnej misce przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  5. Suche składniki dodawaj stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia.
  6. Przelej masę do tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) o średnicy ok. 24 cm.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 35-45 minut, do suchego patyczka.
  8. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój na trzy blaty.
  9. Kajmak podgrzej w kąpieli wodnej, aby był bardziej płynny. Odłóż 2-3 łyżki, by dodać je później do masy śmietankowej.
  10. Do pozostałej części posiekane orzeszki ziemne i wymieszaj.
  11. Przejdź do kremu śmietankowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  12. Do ubitej śmietanki dodaj cukier puder i mascarpone. Miksuj krótko, tylko do połączenia i uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
  13. Dodaj 2-3 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj.
  14. Pierwszy blat biszkoptu ułóż z powrotem w formie. Nasącz go kawą, opcjonalnie wymieszaną z rumem.
  15. Wyłóż 1/3 masy z mascarpone i rozprowadź. Dodaj część kajmaku z orzeszkami. Przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  16. Ponownie wyłóż biszkopt i nasącz. Dodaj pozostały kajmak i kolejną część masy śmietankowej.
  17. Wyłóż trzeci biszkopt i pokryj go pozostałym kremem śmietankowym.
  18. W małym rondelku podgrzej śmietankę i masło. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie gładka i lśniąca polewa.
  19. Polej wierzch ciasta polewą i posyp posiekanymi orzeszkami.
  20. Ciasto włóż do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły, a krem dobrze zastygł.

Wystarczy tylko pokroić ciasto na kawałki i czekać na zachwyty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę