Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu

Sałatka meksykańska od dawna gości w moim stałym repertuarze. Jest bardzo łatwa do przygotowania, kolorowa i pełna zróżnicowanych smaków. O wiele bardziej wolę taką od jarzynowej, która zawsze potrzebuje jakiegoś dodatku.

Sałatka meksykańska jest kolorowa i zróżnicowana smakowoSałatka meksykańska jest kolorowa i zróżnicowana smakowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przed nami kilka uroczystości, które nie mogą się obyć bez sałatki, a nawet dwóch–trzech do wyboru. Impreza halloweenowa dla znajomych, obiad na Wszystkich Świętych dla rodziny czy 11 listopada – to tylko najbliższe, bo o świętach Bożego Narodzenia można pomyśleć później. Tradycyjną sałatką jarzynową można obskoczyć wszystkie uroczystości, ale na pewno będzie ciekawiej, gdy w menu znajdzie się również coś innego, na przykład sałatka meksykańska z wyrazistymi i kolorowymi składnikami.

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Chrupiące dodatki do sałatki meksykańskiej

Bezpośrednio do sałatki możesz dodać połamane na mniejsze kawałki nachosy. Jednak pamiętaj o tym, żeby wrzucić je bezpośrednio przed podaniem sałatki na stół – inaczej namiękną i już nie będą takie chrupiące. Ciekawym pomysłem może być też zaserwowanie sałatki w miseczkach z tortilli kukurydzianej. Zrobisz je w bardzo prosty sposób. Wystarczy kupić tortillę, ułożyć w foremkach na muffinki i wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij, gdy zrobią się sztywne, jednocześnie zważając na to, aby za bardzo się nie przypiekły.

Przepis na sałatkę meksykańską

Sałatkę możesz zrobić z pieczonej, smażonej lub ugotowanej piersi kurczaka – wybierz sposób obróbki, który lubisz lub uważasz za najbardziej wartościowy. Do środka możesz wrzucić czerwoną lub czarną fasolę. Opcjonalnie dodaj starty ser żółty o wyrazistym, ostrym smaku.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • marynata: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, mielona papryka ostra i słodka,
  • pół główki sałaty rzymskiej,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 awokado,
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 170 g po odsączeniu),
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g po odsączeniu),
  • sos do sałatki: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka soku z limonki, 1/4 łyżeczki płatków chili, sól, pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka obtocz w prostej marynacie i wstaw do pieczenia – powinno wystarczyć 15–20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjmij, ostudź i pokrój w kostkę.
  2. Sałatę rzymską porwij na kawałki bezpośrednio do miski.
  3. Dodaj pomidory pokrojone w półplasterki, paprykę pokrojoną w paski i pokrojone na małe kawałki awokado.
  4. Wrzuć także odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę.
  5. W miseczce wymieszaj składniki na sos do sałatki: majonez, sok z limonki, płatki chili, sól i pieprz (do smaku).
  6. Wymieszaj sałatkę z sosem i podaj na stół.
Wybrane dla Ciebie
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji