Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu

Sałatka meksykańska od dawna gości w moim stałym repertuarze. Jest bardzo łatwa do przygotowania, kolorowa i pełna zróżnicowanych smaków. O wiele bardziej wolę taką od jarzynowej, która zawsze potrzebuje jakiegoś dodatku.

Sałatka meksykańska jest kolorowa i zróżnicowana smakowoSałatka meksykańska jest kolorowa i zróżnicowana smakowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przed nami kilka uroczystości, które nie mogą się obyć bez sałatki, a nawet dwóch–trzech do wyboru. Impreza halloweenowa dla znajomych, obiad na Wszystkich Świętych dla rodziny czy 11 listopada – to tylko najbliższe, bo o świętach Bożego Narodzenia można pomyśleć później. Tradycyjną sałatką jarzynową można obskoczyć wszystkie uroczystości, ale na pewno będzie ciekawiej, gdy w menu znajdzie się również coś innego, na przykład sałatka meksykańska z wyrazistymi i kolorowymi składnikami.

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Chrupiące dodatki do sałatki meksykańskiej

Bezpośrednio do sałatki możesz dodać połamane na mniejsze kawałki nachosy. Jednak pamiętaj o tym, żeby wrzucić je bezpośrednio przed podaniem sałatki na stół – inaczej namiękną i już nie będą takie chrupiące. Ciekawym pomysłem może być też zaserwowanie sałatki w miseczkach z tortilli kukurydzianej. Zrobisz je w bardzo prosty sposób. Wystarczy kupić tortillę, ułożyć w foremkach na muffinki i wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij, gdy zrobią się sztywne, jednocześnie zważając na to, aby za bardzo się nie przypiekły.

Przepis na sałatkę meksykańską

Sałatkę możesz zrobić z pieczonej, smażonej lub ugotowanej piersi kurczaka – wybierz sposób obróbki, który lubisz lub uważasz za najbardziej wartościowy. Do środka możesz wrzucić czerwoną lub czarną fasolę. Opcjonalnie dodaj starty ser żółty o wyrazistym, ostrym smaku.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • marynata: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, mielona papryka ostra i słodka,
  • pół główki sałaty rzymskiej,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 awokado,
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 170 g po odsączeniu),
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g po odsączeniu),
  • sos do sałatki: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka soku z limonki, 1/4 łyżeczki płatków chili, sól, pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka obtocz w prostej marynacie i wstaw do pieczenia – powinno wystarczyć 15–20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjmij, ostudź i pokrój w kostkę.
  2. Sałatę rzymską porwij na kawałki bezpośrednio do miski.
  3. Dodaj pomidory pokrojone w półplasterki, paprykę pokrojoną w paski i pokrojone na małe kawałki awokado.
  4. Wrzuć także odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę.
  5. W miseczce wymieszaj składniki na sos do sałatki: majonez, sok z limonki, płatki chili, sól i pieprz (do smaku).
  6. Wymieszaj sałatkę z sosem i podaj na stół.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci