Wlewam na patelnię i gotuję. Karmel lepszy niż we francuskich cukierniach

Karmel kojarzy się zwykle z białym cukrem, masłem i śmietanką, czyli składnikami, które nie zawsze mają wiele wspólnego ze zdrowym stylem życia. Tymczasem istnieje prosty sposób, by przygotować słodką polewę bez dodatku cukru – wystarczy sięgnąć po sok jabłkowy.

Karmel z soku jabłkowego to nowa wariacjaKarmel z soku jabłkowego to nowa wariacja
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Podczas gotowania na patelni naturalne cukry zawarte w owocach karmelizują się i zamieniają w gęsty, bursztynowy syrop. Efekt? Karmel z soku jabłkowego, który smakuje obłędnie, a przy tym jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego

Karmel to nic innego jak cukier podgrzewany do wysokiej temperatury, w której zaczyna się proces karmelizacji. Pod wpływem ciepła kryształki cukru rozpuszczają się, zmieniają kolor na złocisty, a smak staje się głęboki, lekko orzechowy i charakterystycznie słodki. Klasyczny karmel przygotowuje się z białego cukru, często z dodatkiem masła i śmietanki, dzięki czemu powstaje gładka polewa lub masa do deserów.

W wersji domowej można jednak uzyskać podobny efekt w zdrowszym wydaniu – wykorzystując naturalne cukry zawarte w owocach. Właśnie dlatego karmel z soku jabłkowego jest ciekawą alternatywą – ma intensywny smak, złocisty kolor i świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, a powstaje bez użycia rafinowanego cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Karmelowa Kawa

Przepis na karmel z soku jabłkowego

Zrobienie tego deseru jest banalnie proste – potrzebujesz tylko soku jabłkowego i odrobiny cierpliwości. Podczas gotowania sok gęstnieje i zamienia się w złocisty syrop, który smakuje jak najlepszy karmel. Zobacz, jak łatwo przygotować go w domu.

Składniki:


Sposób przygotowania:

  1. Sok przelej na szeroką patelnię lub do garnka z grubym dnem.
  2. Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, często mieszając.
  3. Po około 25-30 minutach sok zacznie gęstnieć i nabierze złocistego koloru.
  4. Gdy konsystencja będzie przypominać syrop klonowy, zestaw patelnię z ognia.
  5. Gotowy karmel przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia – zgęstnieje jeszcze bardziej.

Taki karmel z soku jabłkowego świetnie pasuje do naleśników, gofrów, owsianki, lodów czy sernika. Możesz go też użyć jako polewę do ciast albo dodać do kawy, by nadać jej słodko-jabłkowego aromatu.

Dlaczego to działa?

Tradycyjny karmel przygotowuje się z dużej ilości cukru, który podgrzewany do wysokiej temperatury zmienia kolor i smak. W przypadku karmelu z soku jabłkowego wykorzystujemy naturalne cukry obecne w owocach – fruktozę i glukozę. Podczas powolnego gotowania zachodzi proces karmelizacji, dzięki któremu sok nabiera głębokiego koloru i intensywnej słodyczy. To zdrowsza alternatywa dla klasycznego karmelu, bo nie zawiera rafinowanego cukru ani sztucznych dodatków. Dodatkowo w karmelu pozostaje część naturalnych aromatów jabłka, które sprawiają, że ma wyjątkowy, owocowy posmak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯