Ani biały, ani brązowy. Tylko ten cukier jest uważany za najzdrowszy na świecie

Cukier to dodatek, który jest obecny niemal w każdym daniu i napoju, z wyjątkiem wody. Na rynku, oprócz cukru białego, są dostępne również inne jego rodzaje i pewnego rodzaju zamienniki, które są określane jako te najlepsze i najzdrowsze. Jaki cukier jest najzdrowszy?

ObrazekNajzdrowszy cukier - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biały, trzcinowy, a może kokosowy - jaki cukier jest najzdrowszy?

Większość z nas nie wyobraża sobie kawy i herbaty bez dodatku cukru. Co ważne, ten składnik spożywczy stosujemy również do przygotowania różnorakich dań, w tym przede wszystkim deserów, ale nie tylko. Okazuje się, że na rynku, dostępny jest już nie tylko cukier biały kryształ, ale również wiele innych rodzajów - droższych lub tańszych. Są pewnego rodzaju zamiennikami, jak i zdrowszą alternatywą, ale nie zawsze tak jest. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaki cukier jest najzdrowszy, to nasza odpowiedź może Cię nieco zaskoczyć.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się jednak, że to żaden z powyższych. Jeśli chcemy posłodzić napój lub określoną potrawę, to najlepiej będzie tu użyć naturalnych produktów, które mogą zastąpić cukier. Jest to na przykład miód, czy syrop klonowy. Nie są one w żaden sposób przetworzone, a zawierają w sobie wiele witamin i minerałów. W przypadku, gdy ważna jest dla Ciebie kaloryczność posiłków, to w takim przypadku zdecydowanie najzdrowszą opcją będzie ksylitol. Każdy z tych cukrów smakuje nieco inaczej, co może wpłynąć na smak potraw.

Jakiego cukru używać do określonych potraw?

Oczywiście, są takie potrawy i napoje, do których czasem ciężko jest użyć miodu lub syropu klonowego. Jeśli już musimy użyć tego sypkiego cukru, to najlepszy będzie erytrytol lub ksylitol, które mają niską kaloryczność i właściwy indeks glikemiczny. W opinii wielu osób to cukier trzcinowy uważany jest za ten najzdrowszy do ciast, czy kawy i herbaty. Okazuje się, że to błąd, bo cukier brązowy składa się w większości z sacharozy, która niekorzystnie wpływa na nasz organizm.

Obrazek
Cukier z cynamonem - Pyszności

Jeśli już musimy wybierać, to zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do dań będzie cukier kokosowy, który składa się z sacharozy, fruktozy, glukozy oraz małych ilości wapnia, żelaza, cynku i potasu. Świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do pieczonych przez nas ciast. Można nim posłodzić również kawę. Do deserów najczęściej używamy jednak tradycyjnego cukru białego. Okazuje się, że jest on najbardziej kaloryczny i jednocześnie wyróżnia się najwyższym indeksem glikemicznym. Jaki cukier jest najzdrowszy? Zdecydowanie erytrytol i ksylitol.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne ciasto Snickers bez pieczenia:

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa