Ani biały, ani brązowy. Tylko ten cukier jest uważany za najzdrowszy na świecie

Cukier to dodatek, który jest obecny niemal w każdym daniu i napoju, z wyjątkiem wody. Na rynku, oprócz cukru białego, są dostępne również inne jego rodzaje i pewnego rodzaju zamienniki, które są określane jako te najlepsze i najzdrowsze. Jaki cukier jest najzdrowszy?

ObrazekNajzdrowszy cukier - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biały, trzcinowy, a może kokosowy - jaki cukier jest najzdrowszy?

Większość z nas nie wyobraża sobie kawy i herbaty bez dodatku cukru. Co ważne, ten składnik spożywczy stosujemy również do przygotowania różnorakich dań, w tym przede wszystkim deserów, ale nie tylko. Okazuje się, że na rynku, dostępny jest już nie tylko cukier biały kryształ, ale również wiele innych rodzajów - droższych lub tańszych. Są pewnego rodzaju zamiennikami, jak i zdrowszą alternatywą, ale nie zawsze tak jest. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaki cukier jest najzdrowszy, to nasza odpowiedź może Cię nieco zaskoczyć.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się jednak, że to żaden z powyższych. Jeśli chcemy posłodzić napój lub określoną potrawę, to najlepiej będzie tu użyć naturalnych produktów, które mogą zastąpić cukier. Jest to na przykład miód, czy syrop klonowy. Nie są one w żaden sposób przetworzone, a zawierają w sobie wiele witamin i minerałów. W przypadku, gdy ważna jest dla Ciebie kaloryczność posiłków, to w takim przypadku zdecydowanie najzdrowszą opcją będzie ksylitol. Każdy z tych cukrów smakuje nieco inaczej, co może wpłynąć na smak potraw.

Jakiego cukru używać do określonych potraw?

Oczywiście, są takie potrawy i napoje, do których czasem ciężko jest użyć miodu lub syropu klonowego. Jeśli już musimy użyć tego sypkiego cukru, to najlepszy będzie erytrytol lub ksylitol, które mają niską kaloryczność i właściwy indeks glikemiczny. W opinii wielu osób to cukier trzcinowy uważany jest za ten najzdrowszy do ciast, czy kawy i herbaty. Okazuje się, że to błąd, bo cukier brązowy składa się w większości z sacharozy, która niekorzystnie wpływa na nasz organizm.

Obrazek
Cukier z cynamonem - Pyszności

Jeśli już musimy wybierać, to zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do dań będzie cukier kokosowy, który składa się z sacharozy, fruktozy, glukozy oraz małych ilości wapnia, żelaza, cynku i potasu. Świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do pieczonych przez nas ciast. Można nim posłodzić również kawę. Do deserów najczęściej używamy jednak tradycyjnego cukru białego. Okazuje się, że jest on najbardziej kaloryczny i jednocześnie wyróżnia się najwyższym indeksem glikemicznym. Jaki cukier jest najzdrowszy? Zdecydowanie erytrytol i ksylitol.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne ciasto Snickers bez pieczenia:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat