Potrzebujesz tylko 4 składników. Hiszpanie kochają ten deser

Flan to jeden z najsłynniejszych deserów kuchni hiszpańskiej – lekki, kremowy i z apetyczną warstwą karmelu. Choć bazuje na prostych składnikach, potrafi zachwycić smakiem i przenieść nas na chwilę do słonecznej krainy.

Flan, to klasyczny hiszpański deserFlan, to klasyczny hiszpański deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Flan, znany także jako crème caramel, to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej – prosty, elegancki i niezwykle apetyczny. Choć jego nazwa może kojarzyć się z kuchnią francuską, to właśnie Hiszpania uczyniła go częścią swojej kulinarnej tradycji. Delikatny, jajeczno-mleczny krem z cienką warstwą karmelu to doskonałe zwieńczenie posiłku – lekkie, a jednocześnie wyraziste w smaku. W przeciwieństwie do francuskiego kuzyna, flan nie zawiera śmietanki, dzięki czemu ma bardziej puszystą i lekką konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Hiszpański deser

Choć przygotowanie flanu nie wymaga skomplikowanych technik ani trudnych do zdobycia składników, efekt końcowy potrafi zaskoczyć nawet wymagających gości. Tradycyjna wersja, znana jako flan casero, składa się jedynie czterech składników: mleka, jajek, cukru i wanilii – nic więcej nie potrzeba, by uzyskać aksamitny deser o idealnej konsystencji. Co więcej, flan świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, od owoców do bitej śmietany. Możesz go łatwo wzbogacić cynamonem, wanilią, konfiturą, a nawet migdałami czy świeżymi owocami, w zależności od swoich osobistych preferencji. Mimo że flan nie jest w Polsce tak popularny jak szarlotka czy sernik, warto po niego sięgnąć. To świetny sposób, żeby zaskoczyć rodzinę i gości czymś zupełnie nowym.

Przepis na flan casero

Składniki na masę:

  • 600 ml mleka pełnotłustego,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 laska wanilii (lub pół łyżeczki esencji waniliowej),
  • 6 łyżek cukru.

Składniki na karmel:

  • 6 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj karmel: wsyp cukier do rondla z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając, aż uzyskasz złocisty, płynny karmel.
  2. Szybko rozlej go do 6 małych foremek (lub jednej większej), rozprowadzając równomiernie po dnie.
  3. Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii (wyskrobanymi z laski) i odstaw do przestudzenia.
  4. W osobnej misce ubij jajka, żółtka i cukier, następnie wlej mleko z wanilią i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przelej do foremek z karmelem.
  6. Ustaw foremki w większej formie do zapiekania, wlej wrzątek do połowy ich wysokości i piecz 45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  7. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.
  8. Przed podaniem oddziel nożem brzegi flanu od foremki, przykryj talerzykiem i odwróć – karmel powinien spłynąć na wierzch deseru.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami lub bitą śmietaną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje