Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa

Kostka hiszpańska z czekoladowo-bezowym kremem i wiśniami to przepyszne ciasto warstwowe. Zrobi furorę na rodzinnych spotkaniach, zgarniając tonę komplementów od gości.

Kostka hiszpańska z wiśniamiKostka hiszpańska z wiśniami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-DulEwa Malinowska

Kostka Hiszpańska to prawdziwa królowa wśród ciast – elegancka, warstwowa i niezwykle efektowna. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, od rodzinnych spotkań po większe przyjęcia, a także jako wyszukany deser do popołudniowej kawy. Takiego wypieku nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Kostka hiszpańska z wiśniami

To wypiek efektowny, ale wbrew pozorom łatwy w przygotowaniu. Sekret tkwi w odpowiednim przepisie. Przetestowaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem ciasto warstwowe wyszło po prostu idealne. Pieczenie warto zaplanować odpowiednio wcześniej, bo ciasto powinno schłodzić się w lodówce przez kilka godzin.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao.

Poncz:

  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki likieru czekoladowo-kawowego.

Krem czekoladowo-bezowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 200 ml mleka,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 250 g bezików.

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 opakowanie śmietan fixu wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru.

Dodatkowe składniki:

  • 1 słoik konfitury wiśniowej,
  • 50 g czekolady mlecznej - do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
  2. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj żółtka oraz przesianą wraz z kakao mąkę.
  3. Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach ok. 34x24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
  5. Przejdź do kremu. Podgrzej śmietankę, zdejmij z palnika i dorzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj, aby się rozpuściła.
  6. Miękkie masło utrzyj mikserem wraz z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, oraz kawą rozpuszczalną.
  7. Do masy wlej przestudzoną śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i zmiksuj.
  8. Dorzuć pokruszone beziki i wymieszaj.
  9. Wodę wymieszaj z likierem i nasącz upieczony biszkopt.
  10. Na ciasto wyłóż konfiturę wiśniową oraz krem czekoladowo-bezikowy.
  11. Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem i wyłóż na czekoladowy krem.
  12. Wierzch kostki hiszpańskiej udekoruj startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Warstwowe ciasto z wiśniami

Delikatny biszkopt, nasączony aromatycznym ponczem, idealnie komponuje się z aksamitnym, bogatym w czekoladę kremem z nutą kawy i wanilii, wzbogaconym o chrupiące bezy. Całość dopełnia lekka jak chmurka masa śmietankowa oraz wyrazista konfitura wiśniowa, która przełamuje słodycz i dodaje orzeźwiającej nuty.

Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska © Pyszności

Jeśli nie masz w swojej szafce konfitury z wiśniami, możesz sięgnąć po tę z porzeczki lub z malin. Słodko-kwaśny smak owoców wspaniale przełamie słodkość masy.

Jak przechowywać ciasto z kremem?

Ze względu na obecność kremu czekoladowo-bezowego, masy śmietankowej oraz konfitury wiśniowej, Kostka Hiszpańska musi być przechowywana w lodówce. Niska temperatura spowalnia rozwój bakterii i zapobiega psuciu się kremów na bazie masła i śmietany, a także utrzymuje świeżość owoców. Najlepiej umieścić ciasto w szczelnym pojemniku przeznaczonym do żywności. Jeśli nie masz takiego pojemnika o odpowiednich rozmiarach, możesz ciasno owinąć ciasto folią spożywczą lub folią aluminiową. Zapobiegnie to wysychaniu ciasta i wchłanianiu zapachów z innych produktów znajdujących się w lodówce.

Ciasta z kremami i owocami, takie jak kostka hiszpańska, zazwyczaj zachowują świeżość w lodówce przez 3 do 4 dni. Aby krem maślany nieco zmiękł i ciasto nabrało pełni smaku, warto wyjąć je z lodówki na 10-30 minut przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej