Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Kostka hiszpańska z czekoladowo-bezowym kremem i wiśniami to przepyszne ciasto warstwowe. Zrobi furorę na rodzinnych spotkaniach, zgarniając tonę komplementów od gości.
Kostka Hiszpańska to prawdziwa królowa wśród ciast – elegancka, warstwowa i niezwykle efektowna. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, od rodzinnych spotkań po większe przyjęcia, a także jako wyszukany deser do popołudniowej kawy. Takiego wypieku nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami
Kostka hiszpańska z wiśniami
To wypiek efektowny, ale wbrew pozorom łatwy w przygotowaniu. Sekret tkwi w odpowiednim przepisie. Przetestowaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem ciasto warstwowe wyszło po prostu idealne. Pieczenie warto zaplanować odpowiednio wcześniej, bo ciasto powinno schłodzić się w lodówce przez kilka godzin.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki kakao.
Poncz:
- 100 ml wody,
- 3 łyżki likieru czekoladowo-kawowego.
Krem czekoladowo-bezowy:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 200 ml mleka,
- 350 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 250 g bezików.
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 opakowanie śmietan fixu wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru.
Dodatkowe składniki:
- 1 słoik konfitury wiśniowej,
- 50 g czekolady mlecznej - do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
- Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj żółtka oraz przesianą wraz z kakao mąkę.
- Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach ok. 34x24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
- Przejdź do kremu. Podgrzej śmietankę, zdejmij z palnika i dorzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Miękkie masło utrzyj mikserem wraz z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, oraz kawą rozpuszczalną.
- Do masy wlej przestudzoną śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i zmiksuj.
- Dorzuć pokruszone beziki i wymieszaj.
- Wodę wymieszaj z likierem i nasącz upieczony biszkopt.
- Na ciasto wyłóż konfiturę wiśniową oraz krem czekoladowo-bezikowy.
- Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem i wyłóż na czekoladowy krem.
- Wierzch kostki hiszpańskiej udekoruj startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Warstwowe ciasto z wiśniami
Delikatny biszkopt, nasączony aromatycznym ponczem, idealnie komponuje się z aksamitnym, bogatym w czekoladę kremem z nutą kawy i wanilii, wzbogaconym o chrupiące bezy. Całość dopełnia lekka jak chmurka masa śmietankowa oraz wyrazista konfitura wiśniowa, która przełamuje słodycz i dodaje orzeźwiającej nuty.
Jeśli nie masz w swojej szafce konfitury z wiśniami, możesz sięgnąć po tę z porzeczki lub z malin. Słodko-kwaśny smak owoców wspaniale przełamie słodkość masy.
Jak przechowywać ciasto z kremem?
Ze względu na obecność kremu czekoladowo-bezowego, masy śmietankowej oraz konfitury wiśniowej, Kostka Hiszpańska musi być przechowywana w lodówce. Niska temperatura spowalnia rozwój bakterii i zapobiega psuciu się kremów na bazie masła i śmietany, a także utrzymuje świeżość owoców. Najlepiej umieścić ciasto w szczelnym pojemniku przeznaczonym do żywności. Jeśli nie masz takiego pojemnika o odpowiednich rozmiarach, możesz ciasno owinąć ciasto folią spożywczą lub folią aluminiową. Zapobiegnie to wysychaniu ciasta i wchłanianiu zapachów z innych produktów znajdujących się w lodówce.
Ciasta z kremami i owocami, takie jak kostka hiszpańska, zazwyczaj zachowują świeżość w lodówce przez 3 do 4 dni. Aby krem maślany nieco zmiękł i ciasto nabrało pełni smaku, warto wyjąć je z lodówki na 10-30 minut przed podaniem.