Rozgrzewający sok z jabłek. Jak zrobić? Pomysł na napój na zimowe wieczory

Rozgrzewający sok z jabłek to idealny pomysł na świąteczny napój na zimowe, grudniowe wieczory. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Obrazek
Pyszności

Rozgrzewający sok z jabłek. Przepis na świąteczny napój

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych kompotów i soków domowej roboty.

Postanowiliśmy przygotować nasz ulubiony rozgrzewający sok z jabłek. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw zyskuje niesamowity aromat, który od razu przywołuje zapach świąt.

Jakie jabłka są najlepsze na sok?

Jakie jabłka wybrać na sok? Jeśli zależy Ci na słodkim soku to sięgnij po odmiany Ligol, Szampion czy Golden Delicious, kwaśny sok dostaniesz za to z Renaty czy Antonówki. Tak naprawdę sprawdzi się jednak każda odmiana i każda da nieco inny rezultat.

Rozgrzewający sok z jabłek do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej marki Philips.

Składniki

Rozgrzewający sok z jabłek – składniki

  1. 3 cm świeżego imbiru
  2. 2 kg jabłek
  3. 1 pomarańcza
  4. 3 laski cynamonu
  5. 1 łyżka całych goździków
  6. 3-4 gwiazdki anyżu
  7. 1/3 szklanki brązowego cukru
  8. 1/2 szklanki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Jak zrobić sok z jabłek na ciepło?

Przygotowanie soku z jabłek na ciepło jest naprawdę banalnie proste.

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania imbiru. Obierz go ze skórki, po czym wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej. Do urządzenia dodaj również jabłka. Imbir doda nieco ostrości i ma silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu idealnie nadaje się na chłodny okres jesienno-zimowy.

rozgrzewający sok z jabłek

Wyciśnięty z produktów sok odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Mieszanka w garnku

Na palniku umieść duży garnek.

Następnie wrzuć do niego: plastry pomarańczy, laski cynamonu, całe goździki, gwiazdki anyżu oraz brązowy cukier.

rozgrzewający sok z jabłek

Jako kolejny składnik dodaj do mieszanki wcześniej przygotowany sok z jabłek i imbiru. Nie zapomnij również o likierze pomarańczowym. Oczywiście jeśli chcesz przygotować wersję bezalkoholową, po prostu pomiń ten składnik. Dokładnie wymieszaj całość i zagotuj.

rozgrzewający sok z jabłek

Podanie soku z jabłek na ciepło

Gotową mieszankę rozlej do kubków z plastrami pomarańczy, anyżem, goździkami i laskami cynamonu.

rozgrzewający sok z jabłek

Oczywiście nie musimy dodawać, że nasz rozgrzewający sok najlepiej smakuje na gorąco. Ta pyszna mieszanka na bazie soku z jabłek skutecznie rozgrzeje nawet w najzimniejsze grudniowe wieczory.

Więcej pomysłów na świąteczne przepisy znajdziesz w naszej obszernej bazie. Z nami przygotowanie idealnych świąt Bożego Narodzenia będzie bajecznie proste!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy