Fit karmel bez cukru i śmietanki. Zrobisz go z dwóch innych składników

Pyszny, bajecznie aksamitny karmel bez cukru i śmietanki? To możliwe! Zrobisz go z dwóch składników. To idealna alternatywa dla tradycyjnego sosu karmelowego. Stanowi świetne uzupełnienie dietetycznych deserów. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

ObrazekFit karmel bez cukru i śmietanki to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego specjału - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Karmel przybiera szklistą postać. Dopiero po dodaniu śmietanki staje się płynny, tworząc aksamitny sos karmelowy. Uwielbiany przez wielu specjał jest niestety mocno kaloryczny. To wszak połączenie cukru i tłustego nabiału. Istnieje jednak zdrowsza alternatywa. Fanatycy deserów, ale też osoby, które unikają cukru w diecie, mogą wypróbować fit karmel.

Fit karmel. Wystarczą dwa składniki

Składniki na fit karmel bez cukru to mleczko kokosowe i ksylitol. Wybierz mleczko (nie mleko) o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80 proc. Takie dostaniemy w większości supermarketów np. w Biedronce czy Lidlu. Puszka kosztuje ok. 6 zł. Ważną zasadą, podczas przyrządzania fit karmelu, jest częste mieszanie podgrzewanej masy. To pozwoli uniknąć przypalenia. Przygotowany w ten sposób możesz przechowywać przez około dwa tygodnie.

Ksylitol to naturalny słodzik, który uważa się za zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Niestety, to dość drogi produkt. Przykładowo, za 400 gramów ksylitolu w popularnej drogerii trzeba zapłacić ok. 30 zł. Nieco taniej jest w popularnych dyskontach i sklepach internetowych.

Obrazek
Składniki na fit karmel to ksylitol i mleczko kokosowe - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na fit karmel bez cukru

Składniki:

  • 400 ml tłustego mleczka (jedna puszka)
  • 50 gramów ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wylej mleczko kokosowe i dodaj ksylitol. Całość gotuj na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Pamiętaj, by mieszać masę.
  2. Gdy pojawią się bąbelki, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Masę podgrzewaj, aż nabierze odpowiedniej gęstości.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej