Fit karmel bez cukru i śmietanki. Zrobisz go z dwóch innych składników
Pyszny, bajecznie aksamitny karmel bez cukru i śmietanki? To możliwe! Zrobisz go z dwóch składników. To idealna alternatywa dla tradycyjnego sosu karmelowego. Stanowi świetne uzupełnienie dietetycznych deserów. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
27.05.2023 21:00
Karmel przybiera szklistą postać. Dopiero po dodaniu śmietanki staje się płynny, tworząc aksamitny sos karmelowy. Uwielbiany przez wielu specjał jest niestety mocno kaloryczny. To wszak połączenie cukru i tłustego nabiału. Istnieje jednak zdrowsza alternatywa. Fanatycy deserów, ale też osoby, które unikają cukru w diecie, mogą wypróbować fit karmel.
Fit karmel. Wystarczą dwa składniki
Składniki na fit karmel bez cukru to mleczko kokosowe i ksylitol. Wybierz mleczko (nie mleko) o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80 proc. Takie dostaniemy w większości supermarketów np. w Biedronce czy Lidlu. Puszka kosztuje ok. 6 zł. Ważną zasadą, podczas przyrządzania fit karmelu, jest częste mieszanie podgrzewanej masy. To pozwoli uniknąć przypalenia. Przygotowany w ten sposób możesz przechowywać przez około dwa tygodnie.
Ksylitol to naturalny słodzik, który uważa się za zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Niestety, to dość drogi produkt. Przykładowo, za 400 gramów ksylitolu w popularnej drogerii trzeba zapłacić ok. 30 zł. Nieco taniej jest w popularnych dyskontach i sklepach internetowych.
Przepis na fit karmel bez cukru
Składniki:
- 400 ml tłustego mleczka (jedna puszka)
- 50 gramów ksylitolu
Przygotowanie:
- Na patelnię wylej mleczko kokosowe i dodaj ksylitol. Całość gotuj na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Pamiętaj, by mieszać masę.
- Gdy pojawią się bąbelki, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Masę podgrzewaj, aż nabierze odpowiedniej gęstości.