Fit karmel bez cukru i śmietanki. Zrobisz go z dwóch innych składników

Pyszny, bajecznie aksamitny karmel bez cukru i śmietanki? To możliwe! Zrobisz go z dwóch składników. To idealna alternatywa dla tradycyjnego sosu karmelowego. Stanowi świetne uzupełnienie dietetycznych deserów. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

ObrazekFit karmel bez cukru i śmietanki to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego specjału - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Karmel przybiera szklistą postać. Dopiero po dodaniu śmietanki staje się płynny, tworząc aksamitny sos karmelowy. Uwielbiany przez wielu specjał jest niestety mocno kaloryczny. To wszak połączenie cukru i tłustego nabiału. Istnieje jednak zdrowsza alternatywa. Fanatycy deserów, ale też osoby, które unikają cukru w diecie, mogą wypróbować fit karmel.

Fit karmel. Wystarczą dwa składniki

Składniki na fit karmel bez cukru to mleczko kokosowe i ksylitol. Wybierz mleczko (nie mleko) o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80 proc. Takie dostaniemy w większości supermarketów np. w Biedronce czy Lidlu. Puszka kosztuje ok. 6 zł. Ważną zasadą, podczas przyrządzania fit karmelu, jest częste mieszanie podgrzewanej masy. To pozwoli uniknąć przypalenia. Przygotowany w ten sposób możesz przechowywać przez około dwa tygodnie.

Ksylitol to naturalny słodzik, który uważa się za zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Niestety, to dość drogi produkt. Przykładowo, za 400 gramów ksylitolu w popularnej drogerii trzeba zapłacić ok. 30 zł. Nieco taniej jest w popularnych dyskontach i sklepach internetowych.

Obrazek
Składniki na fit karmel to ksylitol i mleczko kokosowe - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na fit karmel bez cukru

Składniki:

  • 400 ml tłustego mleczka (jedna puszka)
  • 50 gramów ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wylej mleczko kokosowe i dodaj ksylitol. Całość gotuj na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Pamiętaj, by mieszać masę.
  2. Gdy pojawią się bąbelki, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Masę podgrzewaj, aż nabierze odpowiedniej gęstości.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀