Erytrytol czy ksylitol. Które z tych słodzideł jest zdrowsze?
Erytrytol czy ksylitol? Nie wiesz, które słodzidło wybrać? Oba uznaje się za zdrowsze zamienniki białego kryształu, a w dobie rosnącej świadomości społeczeństwa dotyczącej szkodliwości cukru, zyskują coraz większą popularność. Sprawdziliśmy, czym się różnią oraz jakie efekty uboczne może nieść za sobą ich nadmierne spożywanie.
23.04.2023 19:03
Ksylitol i erytrytol to dwa popularne substytuty cukru, które są szeroko stosowane w produktach spożywczych. Obie substancje charakteryzują się niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż cukier, dzięki czemu są szczególnie atrakcyjne dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub z cukrzycą. Jednak, mimo podobieństw, ksylitol i erytrytol różnią się między sobą w kilku istotnych aspektach.
Zamienniki cukru. Czym jest erytrytol?
Erytrytol znany jest również jako erytrol lub E 968. Jest cukrem alkoholowym, który powstaje w procesie fermentacji glukozy. W porównaniu z cukrem erytrytol ma około 70 proc. słodyczy. Naturalnie występuje w owocach, np. melonie czy gruszce. Produkt ten nie dostarcza organizmowi kalorii, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm, zostaje z niego wydalany z moczem.
Ze względu na swoją niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny, erytrytol jest szczególnie popularny wśród osób na diecie niskowęglowodanowej lub z cukrzycą. Warto jednak pamiętać, że spożycie erytrytolu może powodować pewne skutki uboczne u niektórych osób, takie jak biegunka, wzdęcia i nudności. Dlatego też ważne jest, aby zachować umiar w jego spożyciu i dostosować dawkowanie do indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu.
Ksylitol - zdrowsza alternatywa dla cukru
Ksylitol, zwany cukrem brzozowym, to naturalny słodzik, również będący cukrem alkoholowym. W porównaniu z cukrem ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Jest często stosowany w produktach spożywczych, w tym w gumach do żucia, pastach do zębów i innych produktach do pielęgnacji jamy ustnej ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.
Ksylitol jest w pełni wchłaniany w jelitach, ale jego spożycie w nadmiarze może powodować skutki uboczne, takie jak biegunka i wzdęcia. Z tego powodu ważne jest, aby zachować umiar w jego spożyciu. Według zaleceń WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka cukru brzozowego nie powinna przekraczać 40 g.
Co jest lepsze? Erytrytol czy ksylitol?
Jeden gram ksylitolu to ok. 2,4 kcal, kaloryczność erytrytolu zaś jest niemalże zerowa. Tak więc jeśli mamy na celu obniżenie kaloryczności diety, to bardziej efektywny będzie erytrytol. Ksylitol sprzyja wchłanianiu wapnia i witamin z grupy B oraz ma korzystny wpływ na układ kostny. Erytrytol zaś charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym. Oba produkty mogą być spożywane przez cukrzyków, nadają się do wypieków i nie powodują próchnicy. Można je również stosować bez względu na stan zdrowia i przyjmowane leki.
Zarówno nadmierne dawki erytrytolu, jak i ksylitolu mogą wywołać efekt przeczyszczający. Produkty te uznaje się za bezpieczne, natomiast w świetle nowych badań, opublikowanych na łamach "Nature Medicine" 27 lutego b.r., spożywanie erytrytolu może zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń natury kardiologicznej. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki.
Zobacz także przepis na pyszne placuszki z jabłkami: