Erytrytol czy ksylitol. Które z tych słodzideł jest zdrowsze?

Erytrytol czy ksylitol? Nie wiesz, które słodzidło wybrać? Oba uznaje się za zdrowsze zamienniki białego kryształu, a w dobie rosnącej świadomości społeczeństwa dotyczącej szkodliwości cukru, zyskują coraz większą popularność. Sprawdziliśmy, czym się różnią oraz jakie efekty uboczne może nieść za sobą ich nadmierne spożywanie.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Creative
SKOMENTUJ

Ksylitol i erytrytol to dwa popularne substytuty cukru, które są szeroko stosowane w produktach spożywczych. Obie substancje charakteryzują się niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż cukier, dzięki czemu są szczególnie atrakcyjne dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub z cukrzycą. Jednak, mimo podobieństw, ksylitol i erytrytol różnią się między sobą w kilku istotnych aspektach.

Zamienniki cukru. Czym jest erytrytol?

Erytrytol znany jest również jako erytrol lub E 968. Jest cukrem alkoholowym, który powstaje w procesie fermentacji glukozy. W porównaniu z cukrem erytrytol ma około 70 proc. słodyczy. Naturalnie występuje w owocach, np. melonie czy gruszce. Produkt ten nie dostarcza organizmowi kalorii, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm, zostaje z niego wydalany z moczem.

Ze względu na swoją niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny, erytrytol jest szczególnie popularny wśród osób na diecie niskowęglowodanowej lub z cukrzycą. Warto jednak pamiętać, że spożycie erytrytolu może powodować pewne skutki uboczne u niektórych osób, takie jak biegunka, wzdęcia i nudności. Dlatego też ważne jest, aby zachować umiar w jego spożyciu i dostosować dawkowanie do indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu.

Obrazek
Jaki zamiennik cukru jest zdrowszy? Erytrytol czy ksylitol? - Pyszności; Fot. Pixabay

Ksylitol - zdrowsza alternatywa dla cukru

Ksylitol, zwany cukrem brzozowym, to naturalny słodzik, również będący cukrem alkoholowym. W porównaniu z cukrem ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Jest często stosowany w produktach spożywczych, w tym w gumach do żucia, pastach do zębów i innych produktach do pielęgnacji jamy ustnej ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.

Ksylitol jest w pełni wchłaniany w jelitach, ale jego spożycie w nadmiarze może powodować skutki uboczne, takie jak biegunka i wzdęcia. Z tego powodu ważne jest, aby zachować umiar w jego spożyciu. Według zaleceń WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka cukru brzozowego nie powinna przekraczać 40 g.

Co jest lepsze? Erytrytol czy ksylitol?

Jeden gram ksylitolu to ok. 2,4 kcal, kaloryczność erytrytolu zaś jest niemalże zerowa. Tak więc jeśli mamy na celu obniżenie kaloryczności diety, to bardziej efektywny będzie erytrytol. Ksylitol sprzyja wchłanianiu wapnia i witamin z grupy B oraz ma korzystny wpływ na układ kostny. Erytrytol zaś charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym. Oba produkty mogą być spożywane przez cukrzyków, nadają się do wypieków i nie powodują próchnicy. Można je również stosować bez względu na stan zdrowia i przyjmowane leki.

Zarówno nadmierne dawki erytrytolu, jak i ksylitolu mogą wywołać efekt przeczyszczający. Produkty te uznaje się za bezpieczne, natomiast w świetle nowych badań, opublikowanych na łamach "Nature Medicine" 27 lutego b.r., spożywanie erytrytolu może zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń natury kardiologicznej. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki.

Zobacz także przepis na pyszne placuszki z jabłkami:

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze