Erytrytol czy ksylitol. Które z tych słodzideł jest zdrowsze?

Erytrytol czy ksylitol? Nie wiesz, które słodzidło wybrać? Oba uznaje się za zdrowsze zamienniki białego kryształu, a w dobie rosnącej świadomości społeczeństwa dotyczącej szkodliwości cukru, zyskują coraz większą popularność. Sprawdziliśmy, czym się różnią oraz jakie efekty uboczne może nieść za sobą ich nadmierne spożywanie.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Creative

Ksylitol i erytrytol to dwa popularne substytuty cukru, które są szeroko stosowane w produktach spożywczych. Obie substancje charakteryzują się niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż cukier, dzięki czemu są szczególnie atrakcyjne dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub z cukrzycą. Jednak, mimo podobieństw, ksylitol i erytrytol różnią się między sobą w kilku istotnych aspektach.

Zamienniki cukru. Czym jest erytrytol?

Erytrytol znany jest również jako erytrol lub E 968. Jest cukrem alkoholowym, który powstaje w procesie fermentacji glukozy. W porównaniu z cukrem erytrytol ma około 70 proc. słodyczy. Naturalnie występuje w owocach, np. melonie czy gruszce. Produkt ten nie dostarcza organizmowi kalorii, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm, zostaje z niego wydalany z moczem.

Ze względu na swoją niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny, erytrytol jest szczególnie popularny wśród osób na diecie niskowęglowodanowej lub z cukrzycą. Warto jednak pamiętać, że spożycie erytrytolu może powodować pewne skutki uboczne u niektórych osób, takie jak biegunka, wzdęcia i nudności. Dlatego też ważne jest, aby zachować umiar w jego spożyciu i dostosować dawkowanie do indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu.

Obrazek
Jaki zamiennik cukru jest zdrowszy? Erytrytol czy ksylitol? - Pyszności; Fot. Pixabay

Ksylitol - zdrowsza alternatywa dla cukru

Ksylitol, zwany cukrem brzozowym, to naturalny słodzik, również będący cukrem alkoholowym. W porównaniu z cukrem ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Jest często stosowany w produktach spożywczych, w tym w gumach do żucia, pastach do zębów i innych produktach do pielęgnacji jamy ustnej ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.

Ksylitol jest w pełni wchłaniany w jelitach, ale jego spożycie w nadmiarze może powodować skutki uboczne, takie jak biegunka i wzdęcia. Z tego powodu ważne jest, aby zachować umiar w jego spożyciu. Według zaleceń WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka cukru brzozowego nie powinna przekraczać 40 g.

Co jest lepsze? Erytrytol czy ksylitol?

Jeden gram ksylitolu to ok. 2,4 kcal, kaloryczność erytrytolu zaś jest niemalże zerowa. Tak więc jeśli mamy na celu obniżenie kaloryczności diety, to bardziej efektywny będzie erytrytol. Ksylitol sprzyja wchłanianiu wapnia i witamin z grupy B oraz ma korzystny wpływ na układ kostny. Erytrytol zaś charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym. Oba produkty mogą być spożywane przez cukrzyków, nadają się do wypieków i nie powodują próchnicy. Można je również stosować bez względu na stan zdrowia i przyjmowane leki.

Zarówno nadmierne dawki erytrytolu, jak i ksylitolu mogą wywołać efekt przeczyszczający. Produkty te uznaje się za bezpieczne, natomiast w świetle nowych badań, opublikowanych na łamach "Nature Medicine" 27 lutego b.r., spożywanie erytrytolu może zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń natury kardiologicznej. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki.

Zobacz także przepis na pyszne placuszki z jabłkami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej