Bananowa krówka bez pieczenia. Ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Warstwowe ciasto bananowa krówka z masą budyniową, śmietankową oraz kajmakiem przygotujesz z łatwością w swoim domu. Pyszny deser bez pieczenia.

ObrazekFot. Pyszności
Ewa

Pyszne ciasto z bananami, przełożone masą budyniową i śmietankową z pewnością osłodzi ci nawet najbardziej pochmurny dzień. Ciasto z kajmakiem bez pieczenia to hit każdej imprezy, który znika jako pierwszy ze wszystkich deserów. Zamiast biszkoptu sięgnęliśmy po maślane herbatniki, które miękną pod wpływem masy i zamieniają się w pyszną, ciasteczkową warstwę. Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet początkujący cukiernik. Wygląda bardzo efektownie, a nie jest tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Bananowa krówka

Składniki:

Masa budyniowa

        
  • 700 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 250 g masła

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

      
  • 560 g herbatników maślanych
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 banany
  • starta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Do miski wlej mleko (jedną szklankę)_, dodaj żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Połącz składniki przy pomocy miksera.

2. Pozostałą część mleka zagotuj i wlej przygotowaną masę, cały czas mieszając. Podgrzewaj całość, aż masa zgęstnieje.

3. Blaszkę o wymiarach 25 × 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.

Bananowa krówka- Pyszności
Bananowa krówka- Pyszności

4. W misce rozetrzyj miękkie masło, stopniowo dodając po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Połowę powstałej masy rozprowadź na herbatnikach i ułóż plasterki bananów. Przykryj całość kolejną warstwą herbatników.

Bananowa krówka- Pyszności
Bananowa krówka- Pyszności

5. Następnie rozsmaruj kajmak i ponownie herbatniki. Przykryj je pozostałą masą budyniową i znów herbatniki. Wstaw całość do lodówki i przejdź do przygotowania kremu śmietankowego.

6. Śmietankę 36% ubij razem z cukrem pudrem. Bitą śmietanę rozprowadź na schłodzonym cieście.

Bananowa krówka- Pyszności

7. Posyp całość startą czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. W tym czasie herbatniki zmiękną, a smaki przegryzą się. Po tym czasie ciasto bananowe z kajmakiem, bitą śmietaną i budyniem jest już gotowe. Smacznego!

Bananowa krówka- Pyszności
Bananowa krówka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej