PrzepisBananowa krówka bez pieczenia. Ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Bananowa krówka bez pieczenia. Ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Fot. Pyszności
Fot. Pyszności
Ewa

11.04.2023 14:03, aktual.: 18.09.2023 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warstwowe ciasto bananowa krówka z masą budyniową, śmietankową oraz kajmakiem przygotujesz z łatwością w swoim domu. Pyszny deser bez pieczenia.

Pyszne ciasto z bananami, przełożone masą budyniową i śmietankową z pewnością osłodzi ci nawet najbardziej pochmurny dzień. Ciasto z kajmakiem bez pieczenia to hit każdej imprezy, który znika jako pierwszy ze wszystkich deserów. Zamiast biszkoptu sięgnęliśmy po maślane herbatniki, które miękną pod wpływem masy i zamieniają się w pyszną, ciasteczkową warstwę. Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet początkujący cukiernik. Wygląda bardzo efektownie, a nie jest tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Bananowa krówka

Składniki:

Masa budyniowa

        
  • 700 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 250 g masła

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

      
  • 560 g herbatników maślanych
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 banany
  • starta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Do miski wlej mleko (jedną szklankę)_, dodaj żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Połącz składniki przy pomocy miksera.

2. Pozostałą część mleka zagotuj i wlej przygotowaną masę, cały czas mieszając. Podgrzewaj całość, aż masa zgęstnieje.

3. Blaszkę o wymiarach 25 × 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.

Bananowa krówka- Pyszności
Bananowa krówka- Pyszności

4. W misce rozetrzyj miękkie masło, stopniowo dodając po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Połowę powstałej masy rozprowadź na herbatnikach i ułóż plasterki bananów. Przykryj całość kolejną warstwą herbatników.

Bananowa krówka- Pyszności
Bananowa krówka- Pyszności

5. Następnie rozsmaruj kajmak i ponownie herbatniki. Przykryj je pozostałą masą budyniową i znów herbatniki. Wstaw całość do lodówki i przejdź do przygotowania kremu śmietankowego.

6. Śmietankę 36% ubij razem z cukrem pudrem. Bitą śmietanę rozprowadź na schłodzonym cieście.

Obraz

7. Posyp całość startą czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. W tym czasie herbatniki zmiękną, a smaki przegryzą się. Po tym czasie ciasto bananowe z kajmakiem, bitą śmietaną i budyniem jest już gotowe. Smacznego!

Bananowa krówka- Pyszności
Bananowa krówka- Pyszności