Bananowa krówka bez pieczenia. Ciasto z masą budyniową i kajmakiem
11.04.2023 14:03, aktual.: 18.09.2023 10:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Warstwowe ciasto bananowa krówka z masą budyniową, śmietankową oraz kajmakiem przygotujesz z łatwością w swoim domu. Pyszny deser bez pieczenia.
Pyszne ciasto z bananami, przełożone masą budyniową i śmietankową z pewnością osłodzi ci nawet najbardziej pochmurny dzień. Ciasto z kajmakiem bez pieczenia to hit każdej imprezy, który znika jako pierwszy ze wszystkich deserów. Zamiast biszkoptu sięgnęliśmy po maślane herbatniki, które miękną pod wpływem masy i zamieniają się w pyszną, ciasteczkową warstwę. Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet początkujący cukiernik. Wygląda bardzo efektownie, a nie jest tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Bananowa krówka
Składniki:
Masa budyniowa
- 700 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
- 250 g masła
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 560 g herbatników maślanych
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 banany
- starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Do miski wlej mleko (jedną szklankę)_, dodaj żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Połącz składniki przy pomocy miksera.
2. Pozostałą część mleka zagotuj i wlej przygotowaną masę, cały czas mieszając. Podgrzewaj całość, aż masa zgęstnieje.
3. Blaszkę o wymiarach 25 × 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
4. W misce rozetrzyj miękkie masło, stopniowo dodając po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Połowę powstałej masy rozprowadź na herbatnikach i ułóż plasterki bananów. Przykryj całość kolejną warstwą herbatników.
5. Następnie rozsmaruj kajmak i ponownie herbatniki. Przykryj je pozostałą masą budyniową i znów herbatniki. Wstaw całość do lodówki i przejdź do przygotowania kremu śmietankowego.