Ciasto bananowa chmurka smakuje jak słodkie marzenie. Jest jeszcze lepsza niż malinowa

Ciasto bananowa chmurka to nasza odpowiedź na kultową malinową chmurkę. Smakuje jak marzenie i zrobisz je w mgnieniu oka. Delikatne, puszyste i słodkie ciasto z kremem, które przygotujesz bez użycia piekarnika.

Obrazek
Ewa

Malinową chmurkę znają chyba wszyscy- te kultowe ciasto zjednało sobie tysiące fanów i jest jednym z najpopularniejszych słodkich przepisów. Nic w tym dziwnego, bo połączenie smaków i tekstur w tym cieście przypadnie do gustu chyba każdemu. Jeśli jednak nieco znudził Ci się ten przepis lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, to bananowa chmurka sprawdzi się w tej roli idealnie. Co najważniejsze- przepis jest bajecznie prosty i nie potrzebujesz do niego piekarnika.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Bananowa chmurka- składniki

Masa:

250 g mascarpone

600 ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

Galaretka:

2 banany

3 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:

150 g herbatników

Migdały w płatkach

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

W gorącej wodzie rozpuść galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj, żeby proszek się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.

Bananowa chmurka- Pyszności
Bananowa chmurka- Pyszności

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie maślane herbatniki. Następnie banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Ułóż je w blaszce z herbatnikami i zalej całość tężejącą galaretką cytrynową. Rozprowadź ją po powierzchni ciasta i odstaw do lodówki na ok.1,5 godziny, żeby całość dobrze stężała.

Bananowa chmurka- Pyszności
Bananowa chmurka- Pyszności

W międzyczasie ubij w misce śmietanę 30%. Po łyżce dodawaj do niej serek mascarpone i cukier puder, cały czas mieszając.

Masa z mascarpone- Pyszności
Masa z mascarpone- Pyszności

Powstałą masę śmietanką przełóż na schłodzone ciasto i rozprowadź po powierzchni stężałej już galaretki. Udekoruj całość płatkami migdałów (możesz je również nieco podprażyć, żeby wydobyć z nich więcej smaku) i odstaw do schłodzenia na 4 godziny.

Bananowa chmurka- Pyszności
Bananowa chmurka- Pyszności

Po tym czasie nasze pyszne ciasto bez pieczenia jest już gotowe.  Podaj je swoim bliskim i zobacz, jak zajadają się bananową chmurką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej