Ciasto malinowa chmurka - najlepszy przepis na kultowy deser

Malinowa chmurka to absolutny klasyk wśród ciast. Letnie połączenie malin, bezy i kremu kochają wszyscy. To sprawdzone ciasto na każdą okazję.

Obrazekciasto malinowa chmurka przepis
Ewa

Malinowa chmurka - jak zrobić?

Od lat to ciasto wiedzie prym na rodzinnych spotkaniach. I nic w tym dziwnego, bo pyszne, lekkie ciasto łączy sobie to, co kochamy najbardziej: owoce, słodki krem i bezę. Delikatnie kwaśne maliny świetnie równoważą słodycz ciasta.

Nazwa wzięła się od bezowej, górnej warstwy ciasta, które przypomina delikatną chmurkę. To pyszne połączenie różnych tekstur, konsystencji i smaków. Wbrew pozorom, przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis- a taki właśnie mamy. Od lat wykorzystuję go podczas każdej okazji i nie ma już w mojej rodzinie przyjęć bez malinowej chmurki.

W przygotowaniu pomógł nam blender marki Philips.

Pierwsza malinowa chmurka

Skąd wzięło się ciasto malinowa chmurka? Mówi się, że pomysłodawczynią była pani Agata Śliż, założycielka jednej z podkarpackich cukierni. Przez lata prężnie rozwijała swój biznes, a malinową chmurkę stworzyła wspólnie z córką. Przez lata przepis ewoluował i pojawiał się nie tylko w cukierniach. Nic w tym dziwnego, bo ciasto jest pyszne i bardzo efektowne.

Składniki na ciasto malinowa chmurka

Ciasto kruche

        
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 7 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki

Malinowa wkładka

  • 400 g malin
  • 2 galaretki malinowe

Serowa warstwa

      
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • galaretka krystaliczna

Beza z migdałami

       
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 garście migdałów w płatkach

Ciasto malinowa chmurka krok po kroku

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Jest ono łatwiejsze niż biszkopt, a sam przepis na nie możesz wykorzystać również podczas przygotowania innych wypieków. W dużej misce połącz ze sobą żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, masło i mąkę. Przy pomocy rąk ugnieć ciasto i przenieś do tortownicy.

Piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Beza

Czas przygotować bezę. Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. My zrobiliśmy to przy pomocy blendera.Kiedy piana będzie sztywna- dodawaj partiami cukier, cały czas miksując, żeby rozpuścił się w jajkach. Dodaj również mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj. Proces ubijania bezy jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut.

Ubitą pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w okrąg o średnicy podobnej do kruchego spodu. Posyp płatkami migdałów.

Piecz przez 70 minut w 140 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Warstwa malinowa

Kiedy beza piecze się- przygotuj część malinową. Na upieczony spód z ciasta kruchego wyłóż maliny (rozmrożone i odsączone z wody lub świeże), wylej na nie galaretką malinową i wstaw do lodówki. Malinową chmurkę możesz też trochę modyfikować- zmieniając maliny na wiśnie czy borówki. Będzie równie smaczna :)

Spód z malinową galaretką schowaj do lodówki, żeby masa stężała.

Obrazek

Krem z mascarpone

Przejdź do przygotowania kremu z mascarpone. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj łyżkami mascarpone, cały czas mieszając. Po chwili dodaj galaretkę krystaliczną. Masę przełóż na galaretkę malinową i wstaw do lodówki.

Obrazek

Ciasto malinowa chmurka

Upieczoną i przestudzoną bezę połóż na schłodzone ciasto. I gotowe- pyszna malinowa chmurka czeka na zjedzenie.

Smacznego!

ciasto malinowa chmurka przepis

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis