Ciasto malinowa chmurka - najlepszy przepis na kultowy deser
Malinowa chmurka to absolutny klasyk wśród ciast. Letnie połączenie malin, bezy i kremu kochają wszyscy. To sprawdzone ciasto na każdą okazję.
10.05.2022 | aktual.: 10.01.2024 12:32
Malinowa chmurka - jak zrobić?
Od lat to ciasto wiedzie prym na rodzinnych spotkaniach. I nic w tym dziwnego, bo pyszne, lekkie ciasto łączy sobie to, co kochamy najbardziej: owoce, słodki krem i bezę. Delikatnie kwaśne maliny świetnie równoważą słodycz ciasta.
Nazwa wzięła się od bezowej, górnej warstwy ciasta, które przypomina delikatną chmurkę. To pyszne połączenie różnych tekstur, konsystencji i smaków. Wbrew pozorom, przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis- a taki właśnie mamy. Od lat wykorzystuję go podczas każdej okazji i nie ma już w mojej rodzinie przyjęć bez malinowej chmurki.
W przygotowaniu pomógł nam blender marki Philips.
Pierwsza malinowa chmurka
Skąd wzięło się ciasto malinowa chmurka? Mówi się, że pomysłodawczynią była pani Agata Śliż, założycielka jednej z podkarpackich cukierni. Przez lata prężnie rozwijała swój biznes, a malinową chmurkę stworzyła wspólnie z córką. Przez lata przepis ewoluował i pojawiał się nie tylko w cukierniach. Nic w tym dziwnego, bo ciasto jest pyszne i bardzo efektowne.
Składniki na ciasto malinowa chmurka
Ciasto kruche
- 60 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 7 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
Malinowa wkładka
- 400 g malin
- 2 galaretki malinowe
Serowa warstwa
- 400 ml śmietanki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- galaretka krystaliczna
Beza z migdałami
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 3 garście migdałów w płatkach
Ciasto malinowa chmurka krok po kroku
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Jest ono łatwiejsze niż biszkopt, a sam przepis na nie możesz wykorzystać również podczas przygotowania innych wypieków. W dużej misce połącz ze sobą żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, masło i mąkę. Przy pomocy rąk ugnieć ciasto i przenieś do tortownicy.
Piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Beza
Czas przygotować bezę. Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. My zrobiliśmy to przy pomocy blendera.Kiedy piana będzie sztywna- dodawaj partiami cukier, cały czas miksując, żeby rozpuścił się w jajkach. Dodaj również mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj. Proces ubijania bezy jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut.
Ubitą pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w okrąg o średnicy podobnej do kruchego spodu. Posyp płatkami migdałów.
Piecz przez 70 minut w 140 stopniach Celsjusza.
Warstwa malinowa
Kiedy beza piecze się- przygotuj część malinową. Na upieczony spód z ciasta kruchego wyłóż maliny (rozmrożone i odsączone z wody lub świeże), wylej na nie galaretką malinową i wstaw do lodówki. Malinową chmurkę możesz też trochę modyfikować- zmieniając maliny na wiśnie czy borówki. Będzie równie smaczna :)
Spód z malinową galaretką schowaj do lodówki, żeby masa stężała.
Krem z mascarpone
Przejdź do przygotowania kremu z mascarpone. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj łyżkami mascarpone, cały czas mieszając. Po chwili dodaj galaretkę krystaliczną. Masę przełóż na galaretkę malinową i wstaw do lodówki.
Ciasto malinowa chmurka
Upieczoną i przestudzoną bezę połóż na schłodzone ciasto. I gotowe- pyszna malinowa chmurka czeka na zjedzenie.
Smacznego!