W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Wygląda jak prosty biszkopt z bitą śmietaną, ale dzięki dodatkom do kremu ciasto oferuje o wiele więcej niuansów smakowych i przyjemnych doznań. Czekoladowa poezja to idealny deser do niespiesznej kawy po rodzinnym obiedzie.
Fenomen tego ciasta jest ukryty w szczegółach. Krem tworzy nie tylko kremówka zmiksowana z serkiem mascarpone, ale także całkiem spora ilość białej czekolady, która dodaje kremowości i podbija słodkie nuty. Dodatek cukru nie jest już potrzebny, ale warto dorzucić prawdziwą wanilię, której naturalny aromat maksymalnie porusza zmysły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Ciasto zacznij robić dzień wcześniej
Żeby uniknąć pośpiechu, który może skutkować cukierniczą katastrofą, warto podzielić pracę na dwa dni. Jednego dnia upiecz biszkopt kakaowy i przygotuj śmietankę z białą czekoladą, wtedy na następny dzień pozostaną już tylko kosmetyczne sprawy, takie jak nasączenie blatów ponczem, ukręcenie kremu i przełożenie ciasta.
Do nasączenia biszkoptu sprawdzi się lekka herbata z cukrem lub mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę likieru amaretto. Świetnym dodatkiem do ciasta są blanszowane migdały (czyli bez skórki), które warto podprażyć na patelni, aby były bardziej aromatyczne i kruche. Migdały połóż na warstwach kremu.
Przepis na czekoladową poezję
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Składniki na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem z białej czekolady:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 500 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 1 laska wanilii.
Dodatki:
- pół szklanki słodkiej herbaty do nasączenia blatów,
- 1 tabliczka czekolady deserowej na polewę,
- opcjonalnie: 100 g migdałów.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób ciasto na biszkopt. Oddziel białka od żółtek, po czym białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj żółtka oraz łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 30–35 minut (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu przekrój biszkopt na 3 równe blaty.
- Z laski wanilii wydrąż ziarenka. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, wymieszaj ze śmietanką i korą z laski wanilii. Ostudź i wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny.
- Wyjmij korę wanilii ze śmietanki i ubij ją mikserem na puszysty krem. Następnie dodaj ziarenka z laski wanilii i stopniowo serek mascarpone. Gotowy krem wstaw do lodówki na czas nasączania blatów.
- Biszkopt nasącz ponczem ze słodkiej herbaty i przełóż kremem z białej czekolady. Na krem możesz dodatkowo położyć prażone migdały.
- Wierzch ciasta przykryj polewą z roztopionej czekolady – musi być przestudzona, aby nie rozpuściła kremu. Czekoladową poezję możesz udekorować płatkami migdałów lub wiórkami startej czekolady deserowej.