WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach

Wygląda jak prosty biszkopt z bitą śmietaną, ale dzięki dodatkom do kremu ciasto oferuje o wiele więcej niuansów smakowych i przyjemnych doznań. Czekoladowa poezja to idealny deser do niespiesznej kawy po rodzinnym obiedzie.

Mięciutki biszkopt przekładam kremem z białą czekoladąMięciutki biszkopt przekładam kremem z białą czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Fenomen tego ciasta jest ukryty w szczegółach. Krem tworzy nie tylko kremówka zmiksowana z serkiem mascarpone, ale także całkiem spora ilość białej czekolady, która dodaje kremowości i podbija słodkie nuty. Dodatek cukru nie jest już potrzebny, ale warto dorzucić prawdziwą wanilię, której naturalny aromat maksymalnie porusza zmysły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Ciasto zacznij robić dzień wcześniej

Żeby uniknąć pośpiechu, który może skutkować cukierniczą katastrofą, warto podzielić pracę na dwa dni. Jednego dnia upiecz biszkopt kakaowy i przygotuj śmietankę z białą czekoladą, wtedy na następny dzień pozostaną już tylko kosmetyczne sprawy, takie jak nasączenie blatów ponczem, ukręcenie kremu i przełożenie ciasta.

Do nasączenia biszkoptu sprawdzi się lekka herbata z cukrem lub mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę likieru amaretto. Świetnym dodatkiem do ciasta są blanszowane migdały (czyli bez skórki), które warto podprażyć na patelni, aby były bardziej aromatyczne i kruche. Migdały połóż na warstwach kremu.    

Przepis na czekoladową poezję

Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Składniki na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Krem z białej czekolady:

  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 laska wanilii.

Dodatki:

  • pół szklanki słodkiej herbaty do nasączenia blatów,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej na polewę,
  • opcjonalnie: 100 g migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób ciasto na biszkopt. Oddziel białka od żółtek, po czym białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj żółtka oraz łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 30–35 minut (do suchego patyczka).
  2. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na 3 równe blaty.
  3. Z laski wanilii wydrąż ziarenka. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, wymieszaj ze śmietanką i korą z laski wanilii. Ostudź i wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny.
  4. Wyjmij korę wanilii ze śmietanki i ubij ją mikserem na puszysty krem. Następnie dodaj ziarenka z laski wanilii i stopniowo serek mascarpone. Gotowy krem wstaw do lodówki na czas nasączania blatów.
  5. Biszkopt nasącz ponczem ze słodkiej herbaty i przełóż kremem z białej czekolady. Na krem możesz dodatkowo położyć prażone migdały.
  6. Wierzch ciasta przykryj polewą z roztopionej czekolady – musi być przestudzona, aby nie rozpuściła kremu. Czekoladową poezję możesz udekorować płatkami migdałów lub wiórkami startej czekolady deserowej.

Wybrane dla Ciebie

Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego