W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach

Wygląda jak prosty biszkopt z bitą śmietaną, ale dzięki dodatkom do kremu ciasto oferuje o wiele więcej niuansów smakowych i przyjemnych doznań. Czekoladowa poezja to idealny deser do niespiesznej kawy po rodzinnym obiedzie.

Mięciutki biszkopt przekładam kremem z białą czekoladąMięciutki biszkopt przekładam kremem z białą czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Fenomen tego ciasta jest ukryty w szczegółach. Krem tworzy nie tylko kremówka zmiksowana z serkiem mascarpone, ale także całkiem spora ilość białej czekolady, która dodaje kremowości i podbija słodkie nuty. Dodatek cukru nie jest już potrzebny, ale warto dorzucić prawdziwą wanilię, której naturalny aromat maksymalnie porusza zmysły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Ciasto zacznij robić dzień wcześniej

Żeby uniknąć pośpiechu, który może skutkować cukierniczą katastrofą, warto podzielić pracę na dwa dni. Jednego dnia upiecz biszkopt kakaowy i przygotuj śmietankę z białą czekoladą, wtedy na następny dzień pozostaną już tylko kosmetyczne sprawy, takie jak nasączenie blatów ponczem, ukręcenie kremu i przełożenie ciasta.

Do nasączenia biszkoptu sprawdzi się lekka herbata z cukrem lub mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę likieru amaretto. Świetnym dodatkiem do ciasta są blanszowane migdały (czyli bez skórki), które warto podprażyć na patelni, aby były bardziej aromatyczne i kruche. Migdały połóż na warstwach kremu.    

Przepis na czekoladową poezję

Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Składniki na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Krem z białej czekolady:

  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 laska wanilii.

Dodatki:

  • pół szklanki słodkiej herbaty do nasączenia blatów,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej na polewę,
  • opcjonalnie: 100 g migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób ciasto na biszkopt. Oddziel białka od żółtek, po czym białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj żółtka oraz łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 30–35 minut (do suchego patyczka).
  2. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na 3 równe blaty.
  3. Z laski wanilii wydrąż ziarenka. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, wymieszaj ze śmietanką i korą z laski wanilii. Ostudź i wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny.
  4. Wyjmij korę wanilii ze śmietanki i ubij ją mikserem na puszysty krem. Następnie dodaj ziarenka z laski wanilii i stopniowo serek mascarpone. Gotowy krem wstaw do lodówki na czas nasączania blatów.
  5. Biszkopt nasącz ponczem ze słodkiej herbaty i przełóż kremem z białej czekolady. Na krem możesz dodatkowo położyć prażone migdały.
  6. Wierzch ciasta przykryj polewą z roztopionej czekolady – musi być przestudzona, aby nie rozpuściła kremu. Czekoladową poezję możesz udekorować płatkami migdałów lub wiórkami startej czekolady deserowej.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci