Taką zupę jedli najbiedniejsi. Smakiem przewyższa nawet rosół czy krupnik

W kulinarnym krajobrazie pełnym wyszukanych potraw i egzotycznych składników, często zapominamy o daniach prostych, wywodzących się z kuchni naszych przodków. Jedną z takich zapomnianych perełek jest zupa chlebowa, sycąca i rozgrzewająca potrawa, która przez wieki stanowiła podstawę wyżywienia najuboższych.

Taką zupę jedli najbiedniejsiTaką zupę jedli najbiedniejsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

W czasach, gdy w kuchni liczył się każdy kawałek jedzenia, powstawały potrawy, które mimo swojej prostoty potrafiły zaskakiwać głębią smaku. Jednym z takich dań jest zupa chlebowa – tradycyjna potrawa, którą dawniej jadali najubożsi. Dziś wraca na stoły w zupełnie nowej odsłonie i śmiało może konkurować z klasykami polskiej kuchni, takimi jak rosół czy krupnik. Jej największym atutem jest wykorzystanie składników, które zazwyczaj trafiłyby do kosza – na przykład czerstwego chleba. W duchu zero waste i tradycji domowego gotowania, zupa ta zyskuje drugie życie i nowoczesne uznanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Przepis na zupę chlebową – prostota, która zaskakuje smakiem

Współczesna wersja zupy chlebowej nie musi ograniczać się do prostych składników. Kluczem jest sposób podania. Chleb tostowy – najlepiej pół na pół pszenny i razowy – kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Tak przygotowane grzanki są chrupiące i aromatyczne, idealne jako uzupełnienie miękkiej, kremowej bazy zupy.

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba (dowolnego rodzaju),
  • 0,75 litra przegotowanej wody,
  • 1 kostka bulionu drobiowego (najlepiej z lubczykiem i pietruszką),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 żółtko jajka,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 1 kromka chleba tostowego (pół na pół: pszenny i razowy),
  • tarty żółty ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój czerstwy chleb na mniejsze kawałki i zalej przegotowaną wodą. Odstaw na około 30 minut, aby zmiękł.
  2. Dodaj do garnka kostkę bulionową oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj, aż chleb całkowicie się rozpadnie. W razie potrzeby miksuj blenderem na gładką konsystencję.
  3. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut. Dodaj masło i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.
  4. Pokrój chleb tostowy w kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem czosnku. Grzanki powinny być złociste i chrupiące.
  5. Zupę podawaj z grzankami, posyp tartym żółtym serem, świeżą natką pietruszki i szczyptą tymianku.

Zupa chlebowa to nie tylko hołd dla prostoty, ale też doskonały przykład na to, że tradycyjne receptury wciąż mogą zaskakiwać. To danie, które warto wprowadzić do codziennego menu – nie tylko ze względów oszczędnościowych, ale przede wszystkim kulinarnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy