Takiego chleba nie jedz pod żadnym pozorem. W składzie tona chemii i cukru
Chleb tostowy cieszy się dużą popularnością w Polsce, głównie ze względów praktycznych. Po otwarciu opakowania kromki zachowują świeżość nawet do 2 tygodni. Nie trzeba codziennie chodzić do piekarni po pieczywo, wystarczy wrzucić do tostera i śniadanie jest już prawie gotowe. Jednak nie jest to zdrowe rozwiązanie. Spożywane regularnie mogą prowadzić do cukrzycy typu 2.
Porównując skład chleba tostowego i razowego widać istotne różnice. W tym pierwszym lista składników jest o wiele dłuższa. W przypadku pieczywa "więcej" nie oznacza "lepiej". Im mniej składników, tym bardziej naturalny produkt. Chleb tostowy zawiera wiele substancji dodatkowych, które polepszają smak i wydłużają termin przydatności do spożycia, co powinno budzić wątpliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień
Jak chleb tostowy działa na organizm?
Mimo że chleb tostowy nie zawiera substancji, które stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, dietetycy podkreślają, że jest mniej zdrowy niż jego tradycyjny odpowiednik. Jest pełen pustych kalorii, powodujących chwilowy przypływ energii. Po krótkiej chwili zastrzyk przestaje działać i znów masz ochotę sięgnąć po coś do jedzenia. Dla osób na diecie odchudzającej to koszmar. Idealnym wyborem dla zdrowia pozostaje pełnoziarnisty chleb bogaty w błonnik i minerały.
Chociaż na początku produkcji chleba tostowego używa się ziarna bogatego w witaminy i minerały, te wartości spadają prawie do zera w procesie mielenia pszenicy na mąkę. Pozostaje duża ilość kalorii, wynikająca przede wszystkim w wysokiej zawartości węglowodanów. W 100 g pieczywa tostowego znajduje się 247 kcal i 47,6 g węglowodanów.
Jak powstaje chleb tostowy?
Chleb tostowy jest w środku miękki i elastyczny. Każdą kromkę otacza dokładnie tak samo rumiana cienka skórka. Po podgrzaniu w tosterze chleb nabiera złotego koloru i staje się chrupiący. W sklepach pieczywo tego typu dostępne jest w różnych kształtach. Najczęściej kromki są kwadratowe, ale zdarzają się też trójkątne lub w kształcie gwiazdy. Dzięki pakowaniu w specjalne folie pieczywo zachowuje świeżość nawet przez 2 tygodnie.
Pieczywo tostowe powstaje z wykorzystaniem zakwaszonego ciasta w piekarniach, w których przykładana jest ogromna waga do czystości procesu produkcji. Za dawnych lat stosowano duże ilości drożdży, które miały negatywny wpływ na smak. Obecnie sięga się po drożdże radzące sobie z wysokimi dawkami kwasu propionowego i soli.
Co znajduje się w chlebie tostowym?
W przykładowym tostowym chlebie maślanym znajdują się następujące składniki:
- 65 proc. mąki pszennej,
- woda,
- zakwas pszenny chlebowy,
- 2,8 proc. masła skoncentrowanego,
- drożdże,
- sól,
- cukier,
- mąka z bobu,
- środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy,
- regulator kwasowości: octany sodu, alkohol etylowy.
Chociaż dzięki zawartości masła zjedzenie kromki takiego pieczywa dostarcza do organizmu witaminy A, D, E i K, składniki takie jak sól, cukier czy substancje konserwujące mają negatywny wpływ na organizm.
Nadmiar soli może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi. Cukier podnosi indeks glikemiczny produktu, co może przyczyniać się do wahań poziomu cukru we krwi. Środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy) i regulator kwasowości (octany sodu) są powszechnie stosowane w produkcji żywności, ale ich nadmierne spożycie może mieć niepożądane skutki, w postaci problemów żołądkowo-jelitowych lub reakcji alergicznych.
Sięgnij po zdrowszą alternatywę
Według ekspertów chleb tostowy jest pułapką dietetyczną. Ze względu na skład i wartości odżywcze nie jest zalecany do spożywania codziennie. W połączeniu z innymi źródłami białka, witamin i minerałów może stanowić element urozmaiconej diety pod warunkiem, że sięgasz po ten produkt sporadycznie. O wiele zdrowszą alternatywą jest razowe pieczywo żytnie z pełnego ziarna.