Takiego chleba nie jedz pod żadnym pozorem. W składzie tona chemii i cukru

Chleb tostowy cieszy się dużą popularnością w Polsce, głównie ze względów praktycznych. Po otwarciu opakowania kromki zachowują świeżość nawet do 2 tygodni. Nie trzeba codziennie chodzić do piekarni po pieczywo, wystarczy wrzucić do tostera i śniadanie jest już prawie gotowe. Jednak nie jest to zdrowe rozwiązanie. Spożywane regularnie mogą prowadzić do cukrzycy typu 2.

Chleb tostowy jest miękki nawet przez 14 dni. Z czego to wynika?Chleb tostowy jest miękki nawet przez 14 dni. Z czego to wynika?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Porównując skład chleba tostowego i razowego widać istotne różnice. W tym pierwszym lista składników jest o wiele dłuższa. W przypadku pieczywa "więcej" nie oznacza "lepiej". Im mniej składników, tym bardziej naturalny produkt. Chleb tostowy zawiera wiele substancji dodatkowych, które polepszają smak i wydłużają termin przydatności do spożycia, co powinno budzić wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Jak chleb tostowy działa na organizm?

Mimo że chleb tostowy nie zawiera substancji, które stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, dietetycy podkreślają, że jest mniej zdrowy niż jego tradycyjny odpowiednik. Jest pełen pustych kalorii, powodujących chwilowy przypływ energii. Po krótkiej chwili zastrzyk przestaje działać i znów masz ochotę sięgnąć po coś do jedzenia. Dla osób na diecie odchudzającej to koszmar. Idealnym wyborem dla zdrowia pozostaje pełnoziarnisty chleb bogaty w błonnik i minerały.

Chociaż na początku produkcji chleba tostowego używa się ziarna bogatego w witaminy i minerały, te wartości spadają prawie do zera w procesie mielenia pszenicy na mąkę. Pozostaje duża ilość kalorii, wynikająca przede wszystkim w wysokiej zawartości węglowodanów. W 100 g pieczywa tostowego znajduje się 247 kcal i 47,6 g węglowodanów.

Jak powstaje chleb tostowy?

Chleb tostowy jest w środku miękki i elastyczny. Każdą kromkę otacza dokładnie tak samo rumiana cienka skórka. Po podgrzaniu w tosterze chleb nabiera złotego koloru i staje się chrupiący. W sklepach pieczywo tego typu dostępne jest w różnych kształtach. Najczęściej kromki są kwadratowe, ale zdarzają się też trójkątne lub w kształcie gwiazdy. Dzięki pakowaniu w specjalne folie pieczywo zachowuje świeżość nawet przez 2 tygodnie.

Pieczywo tostowe powstaje z wykorzystaniem zakwaszonego ciasta w piekarniach, w których przykładana jest ogromna waga do czystości procesu produkcji. Za dawnych lat stosowano duże ilości drożdży, które miały negatywny wpływ na smak. Obecnie sięga się po drożdże radzące sobie z wysokimi dawkami kwasu propionowego i soli.

Co znajduje się w chlebie tostowym?

W przykładowym tostowym chlebie maślanym znajdują się następujące składniki:

  • 65 proc. mąki pszennej,
  • woda,
  • zakwas pszenny chlebowy,
  • 2,8 proc. masła skoncentrowanego,
  • drożdże,
  • sól,
  • cukier,
  • mąka z bobu,
  • środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy,
  • regulator kwasowości: octany sodu, alkohol etylowy.

Chociaż dzięki zawartości masła zjedzenie kromki takiego pieczywa dostarcza do organizmu witaminy A, D, E i K, składniki takie jak sól, cukier czy substancje konserwujące mają negatywny wpływ na organizm.

Nadmiar soli może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi. Cukier podnosi indeks glikemiczny produktu, co może przyczyniać się do wahań poziomu cukru we krwi. Środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy) i regulator kwasowości (octany sodu) są powszechnie stosowane w produkcji żywności, ale ich nadmierne spożycie może mieć niepożądane skutki, w postaci problemów żołądkowo-jelitowych lub reakcji alergicznych.

Sięgnij po zdrowszą alternatywę

Według ekspertów chleb tostowy jest pułapką dietetyczną. Ze względu na skład i wartości odżywcze nie jest zalecany do spożywania codziennie. W połączeniu z innymi źródłami białka, witamin i minerałów może stanowić element urozmaiconej diety pod warunkiem, że sięgasz po ten produkt sporadycznie. O wiele zdrowszą alternatywą jest razowe pieczywo żytnie z pełnego ziarna.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi