Dietetycy są zgodni: ten chleb ma 2 tysiące lat i naprawdę odchudza. Zacznij jeść, a oponka z brzucha zniknie

Chleb, który odchudza? Chyba w świecie marzeń, gdzie wszystko jest możliwe... A co jeśli powiemy ci, że żyjemy właśnie w takiej rzeczywistości? Okazuje się, że chleb wcale nie musi być szkodliwy dla naszej sylwetki. To nie film fantasy, lecz prawdziwe życie!

Chleb, który wspiera odchudzanie? To możliwe!Chleb, który wspiera odchudzanie? To możliwe!
Źródło zdjęć: © Canva | Smileus

Wśród osób decydujących się nie dietę odchudzającą przyjęło się bardzo proste rozumowanie. Pieczywo = zbędne kalorie i oponka na brzuchu. Chociaż nie uważamy, że to skojarzenie wzięło się znikąd — białe pieczywo jest przecież jednym z pierwszych produktów, których odstawienie lub ograniczenie podczas procesu zrzucania zbędnych kilogramów powinniśmy przemyśleć — to okazuje się, że cała sprawa nie jest wcale zero-jedynkowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Istnieje chleb, który nie tylko nie powoduje tycia, ale wręcz wspiera naszą walkę toczoną w imię wymarzonej figury. Przykład? Nie trzeba szukać go daleko. Błonnik obecny w pełnoziarnistym, niskokalorycznym pieczywie to przecież podstawowy składnik każdej diety odchudzającej. Co w tym wszystkim najciekawsze to fakt, że istnieje nawet więcej niż jeden rodzaj pieczywa, który nie sprawi, że przytyjemy.

Pradawny chleb na odchudzanie

Wymieniony przez nasz wcześniej chleb pełnoziarnisty to niewątpliwy i niekwestionowany lider wśród pieczywa wspierającego odchudzanie. Jego błonnik zapewnia nam długie uczucie sytości, dlatego przygotowane z chleba pełnoziarnistego kanapki okazują się naprawdę efektywnym śniadaniem odchudzającym. Ponadto takie pieczywo pomaga redukować poziom złego cholesterolu.

Chleb Ezechiela - warto się nim zainteresować
Chleb Ezechiela - warto się nim zainteresować © Canva

Drugi chleb, którym warto zamienić popularne białe pieczywo, to tzw. chleb Ezechiela. Charakteryzuje go bardzo niska kaloryczność — około 80 kcal na jedną kromkę — a także wysoka zawartość składników odżywczych. Chleb Ezechiela, zwany także chlebem esseńskim, nie jest wytwarzany z mąki, lecz kiełkujących ziaren. Zwykle są to pszenica, proso, jęczmień i orkisz, a także rośliny strączkowe: soja i soczewica. Takie pieczywo obniża cholesterol, ciśnienie i cukier i wiele osób uznaje je za najzdrowsze na świecie.

Ciekawostką jest fakt, że chociaż receptura na chleb Ezechiela jest aktualnie zróżnicowana (często tworzy się go po prostu z kilku rodzajów mąki), to oryginalny przepis ma 2 tysiące lat i pochodzi z Biblii. Jego autorem był ponoć sam Bóg. Można więc powiedzieć, że jego właściwości odżywcze to wręcz... świętość. Czyż nie?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥