Dietetycy są zgodni: ten chleb ma 2 tysiące lat i naprawdę odchudza. Zacznij jeść, a oponka z brzucha zniknie

Chleb, który odchudza? Chyba w świecie marzeń, gdzie wszystko jest możliwe... A co jeśli powiemy ci, że żyjemy właśnie w takiej rzeczywistości? Okazuje się, że chleb wcale nie musi być szkodliwy dla naszej sylwetki. To nie film fantasy, lecz prawdziwe życie!

Chleb, który wspiera odchudzanie? To możliwe!Chleb, który wspiera odchudzanie? To możliwe!
Źródło zdjęć: © Canva | Smileus

Wśród osób decydujących się nie dietę odchudzającą przyjęło się bardzo proste rozumowanie. Pieczywo = zbędne kalorie i oponka na brzuchu. Chociaż nie uważamy, że to skojarzenie wzięło się znikąd — białe pieczywo jest przecież jednym z pierwszych produktów, których odstawienie lub ograniczenie podczas procesu zrzucania zbędnych kilogramów powinniśmy przemyśleć — to okazuje się, że cała sprawa nie jest wcale zero-jedynkowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Istnieje chleb, który nie tylko nie powoduje tycia, ale wręcz wspiera naszą walkę toczoną w imię wymarzonej figury. Przykład? Nie trzeba szukać go daleko. Błonnik obecny w pełnoziarnistym, niskokalorycznym pieczywie to przecież podstawowy składnik każdej diety odchudzającej. Co w tym wszystkim najciekawsze to fakt, że istnieje nawet więcej niż jeden rodzaj pieczywa, który nie sprawi, że przytyjemy.

Pradawny chleb na odchudzanie

Wymieniony przez nasz wcześniej chleb pełnoziarnisty to niewątpliwy i niekwestionowany lider wśród pieczywa wspierającego odchudzanie. Jego błonnik zapewnia nam długie uczucie sytości, dlatego przygotowane z chleba pełnoziarnistego kanapki okazują się naprawdę efektywnym śniadaniem odchudzającym. Ponadto takie pieczywo pomaga redukować poziom złego cholesterolu.

Chleb Ezechiela - warto się nim zainteresować
Chleb Ezechiela - warto się nim zainteresować © Canva

Drugi chleb, którym warto zamienić popularne białe pieczywo, to tzw. chleb Ezechiela. Charakteryzuje go bardzo niska kaloryczność — około 80 kcal na jedną kromkę — a także wysoka zawartość składników odżywczych. Chleb Ezechiela, zwany także chlebem esseńskim, nie jest wytwarzany z mąki, lecz kiełkujących ziaren. Zwykle są to pszenica, proso, jęczmień i orkisz, a także rośliny strączkowe: soja i soczewica. Takie pieczywo obniża cholesterol, ciśnienie i cukier i wiele osób uznaje je za najzdrowsze na świecie.

Ciekawostką jest fakt, że chociaż receptura na chleb Ezechiela jest aktualnie zróżnicowana (często tworzy się go po prostu z kilku rodzajów mąki), to oryginalny przepis ma 2 tysiące lat i pochodzi z Biblii. Jego autorem był ponoć sam Bóg. Można więc powiedzieć, że jego właściwości odżywcze to wręcz... świętość. Czyż nie?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości