PoradyNajgorszy wybór na śniadanie. Taki chleb omijaj szerokim łukiem

Najgorszy wybór na śniadanie. Taki chleb omijaj szerokim łukiem

Piekarnia - Pyszności; Foto GettyImages
Piekarnia - Pyszności; Foto GettyImages
22.02.2023 08:00, aktualizacja: 22.02.2023 10:02

Zdrowe i pożywne śniadanie to niezwykle ważny posiłek w przeciągu całego dnia. Jeśli jesteś miłośnikiem kanapek, to sprawdź koniecznie, dlaczego chleb z marketu nie będzie tu najlepszą opcją.

Zdrowe nawyki podczas śniadania - dlaczego chleb z marketu będzie złym wyborem?

Możliwości dań, które przygotowuje się na swoje śniadanie, jest całe mnóstwo. Jednak najwięcej osób sięga po swoje ulubione kanapki, czy tosty. Robi się je zdecydowanie najszybciej, a wszystkie niezbędne składniki, zawsze są pod ręką. Okazuje się jednak, że taka opcja jest nie do końca dobra, jeśli preferujesz zdrowe odżywania. Szczególnie, jeśli zdecydujesz się na pszenny chleb z marketu. Dlaczego należy go unikać?

Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock
Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock

Wszystkiemu winny jest skład białego pieczywa. Gdy poddasz go dogłębnej analizie, to z pewnością zauważysz, że jest tu mnóstwo soli, która jest obecna również w szynce i serze, która znajduje się na kanapce. Pamiętaj, że jej nadmiar przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób. Dodatkowo, białe pieczywo zawiera w sobie zdecydowanie mniej błonnika pokarmowego i składników mineralnych, które zostały usunięte podczas obróbki ziarna. Jest to szczególnie obecne, gdy zdecydujesz się na białe pieczywo pakowane w folię. Na szczęście, można je zastąpić.

Jakie pieczywo warto spożywać podczas śniadania?

Skoro biały chleb z marketu nie jest tym najlepszym wyborem, to po jakie pieczywo sięgnąć najlepiej? Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie sięgnięcie po pieczywo pełnoziarniste. Pomimo tego, że jest ono nieco droższe od białego chleba, to właściwości są dużo lepsze od tradycyjnych wypieków. Co zawiera w sobie pieczywo pełnoziarniste?

Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Wiedz, że jest ono doskonałym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Spożywając pieczywo pełnoziarniste nie zyskujesz zbędnych kilogramów, które są normą w przypadku białego pieczywa. Ważną zaletą takiego chleba z pełnego ziarna jest również fakt, że jego spożycie zapewnia uczucie sytości na naprawdę długi czas. Jeśli ma być zdrowo, to taki chleb sprawdzi się najlepiej.

Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz 5 pomysłów:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także