Tani i szybki obiad na marzec. Nie napracujesz się, a nakarmisz całą rodzinę
20.03.2024 10:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie masz pomysłu na obiad? Przeczytaj ten artykuł, a ta sytuacja diametralnie się zmieni. Może obiecać kilka rzeczy. Będzie smacznie — to na pewno. Będzie zdrowo — obiad bez mięsa, za to z warzywami. I będzie tanio — z całą pewnością się nie wykosztujesz!
Wiemy, jak to jest z wymyślaniem obiadu. Niby w głowie tysiące pomysłów, a kiedy przyjdzie co do czego, odnajdujemy tam pustkę. Z tego powodu znowu sięgamy po oklepane obiady. I chociaż kotlety schabowe, mielone czy gołąbki prawdopodobnie nie znudzą nam się do końca życia, to warto czasem postawić na małą odmianę. I to nie tylko ze względu na kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj, z okazji międzynarodowego Dnia bez Mięsa, chcemy ci polecić coś wyjątkowego. Wegetariański pomysł na obiad, zrodzony z rozważań — i to nie tylko naszych — na temat ograniczenia mięsa w diecie. Przypomnijmy, że według Głównego Urzędu Statystycznego każdy z nas je średnio ponad 73 kilogramy mięsa rocznie. To o wiele za dużo. Warto więc korzystać z takich okazji jak Dzień bez Mięsa i takich przepisów jak ten, który znajdziesz poniżej!
Pomysł na obiad: zielony makaron z groszkiem i szpinakiem
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu np. wstążki
- 200 g groszku
- 200 g świeżego szpinaku
- garść obranych pestek dyni
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Pamiętaj, że zabiegi takie, jak dolewanie oliwy do wody czy przepłukiwanie ugotowanego makaronu zimną wodą to zła praktyka.
- Szpinak umyj, odkrój twarde końcówki. Osusz w ręczniku papierowym.
- Połowę oliwy z oliwek rozgrzej na patelni. Podsmaż pokrojony drobno czosnek, następnie dodaj szpinak oraz groszek. Podsmażaj do miękkości. Powinno to zająć około 1-2 minut.
- Przełóż zawartość patelni do misy blendera. Dodaj również pozostałą oliwę z oliwek i przyprawy. Całość zmiksuj.
- Przygotowane w ten sposób pesto wylej na makaron. Posyp startym parmezanem, udekoruj uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!