PrzepisDania bezmięsneTani i szybki obiad na marzec. Nie napracujesz się, a nakarmisz całą rodzinę

Tani i szybki obiad na marzec. Nie napracujesz się, a nakarmisz całą rodzinę

Pomysł na obiad bez mięsa: makaron ze szpinakiem i groszkiem
Pomysł na obiad bez mięsa: makaron ze szpinakiem i groszkiem
Źródło zdjęć: © Canva | Engin Akyurt

20.03.2024 10:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu na obiad? Przeczytaj ten artykuł, a ta sytuacja diametralnie się zmieni. Może obiecać kilka rzeczy. Będzie smacznie — to na pewno. Będzie zdrowo — obiad bez mięsa, za to z warzywami. I będzie tanio — z całą pewnością się nie wykosztujesz!

Wiemy, jak to jest z wymyślaniem obiadu. Niby w głowie tysiące pomysłów, a kiedy przyjdzie co do czego, odnajdujemy tam pustkę. Z tego powodu znowu sięgamy po oklepane obiady. I chociaż kotlety schabowe, mielone czy gołąbki prawdopodobnie nie znudzą nam się do końca życia, to warto czasem postawić na małą odmianę. I to nie tylko ze względu na kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj, z okazji międzynarodowego Dnia bez Mięsa, chcemy ci polecić coś wyjątkowego. Wegetariański pomysł na obiad, zrodzony z rozważań — i to nie tylko naszych — na temat ograniczenia mięsa w diecie. Przypomnijmy, że według Głównego Urzędu Statystycznego każdy z nas je średnio ponad 73 kilogramy mięsa rocznie. To o wiele za dużo. Warto więc korzystać z takich okazji jak Dzień bez Mięsa i takich przepisów jak ten, który znajdziesz poniżej!

Pomysł na obiad: zielony makaron z groszkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu np. wstążki
  • 200 g groszku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • garść obranych pestek dyni
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz.
Ten obiad możesz też przygotować z innym rodzajem makaronu
Ten obiad możesz też przygotować z innym rodzajem makaronu© Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Pamiętaj, że zabiegi takie, jak dolewanie oliwy do wody czy przepłukiwanie ugotowanego makaronu zimną wodą to zła praktyka.
  2. Szpinak umyj, odkrój twarde końcówki. Osusz w ręczniku papierowym.
  3. Połowę oliwy z oliwek rozgrzej na patelni. Podsmaż pokrojony drobno czosnek, następnie dodaj szpinak oraz groszek. Podsmażaj do miękkości. Powinno to zająć około 1-2 minut.
  4. Przełóż zawartość patelni do misy blendera. Dodaj również pozostałą oliwę z oliwek i przyprawy. Całość zmiksuj.
  5. Przygotowane w ten sposób pesto wylej na makaron. Posyp startym parmezanem, udekoruj uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
makaronpestopotrawy wegetariańskie