Tani i szybki obiad na marzec. Nie napracujesz się, a nakarmisz całą rodzinę

Nie masz pomysłu na obiad? Przeczytaj ten artykuł, a ta sytuacja diametralnie się zmieni. Może obiecać kilka rzeczy. Będzie smacznie — to na pewno. Będzie zdrowo — obiad bez mięsa, za to z warzywami. I będzie tanio — z całą pewnością się nie wykosztujesz!

Pomysł na obiad bez mięsa: makaron ze szpinakiem i groszkiemPomysł na obiad bez mięsa: makaron ze szpinakiem i groszkiem
Źródło zdjęć: © Canva | Engin Akyurt

Wiemy, jak to jest z wymyślaniem obiadu. Niby w głowie tysiące pomysłów, a kiedy przyjdzie co do czego, odnajdujemy tam pustkę. Z tego powodu znowu sięgamy po oklepane obiady. I chociaż kotlety schabowe, mielone czy gołąbki prawdopodobnie nie znudzą nam się do końca życia, to warto czasem postawić na małą odmianę. I to nie tylko ze względu na kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Dzisiaj, z okazji międzynarodowego Dnia bez Mięsa, chcemy ci polecić coś wyjątkowego. Wegetariański pomysł na obiad, zrodzony z rozważań — i to nie tylko naszych — na temat ograniczenia mięsa w diecie. Przypomnijmy, że według Głównego Urzędu Statystycznego każdy z nas je średnio ponad 73 kilogramy mięsa rocznie. To o wiele za dużo. Warto więc korzystać z takich okazji jak Dzień bez Mięsa i takich przepisów jak ten, który znajdziesz poniżej!

Pomysł na obiad: zielony makaron z groszkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu np. wstążki
  • 200 g groszku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • garść obranych pestek dyni
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz.
Ten obiad możesz też przygotować z innym rodzajem makaronu
Ten obiad możesz też przygotować z innym rodzajem makaronu © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Pamiętaj, że zabiegi takie, jak dolewanie oliwy do wody czy przepłukiwanie ugotowanego makaronu zimną wodą to zła praktyka.
  2. Szpinak umyj, odkrój twarde końcówki. Osusz w ręczniku papierowym.
  3. Połowę oliwy z oliwek rozgrzej na patelni. Podsmaż pokrojony drobno czosnek, następnie dodaj szpinak oraz groszek. Podsmażaj do miękkości. Powinno to zająć około 1-2 minut.
  4. Przełóż zawartość patelni do misy blendera. Dodaj również pozostałą oliwę z oliwek i przyprawy. Całość zmiksuj.
  5. Przygotowane w ten sposób pesto wylej na makaron. Posyp startym parmezanem, udekoruj uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej