Lubisz mięso? Oto co się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz je codziennie

Mięso jest dobrym źródłem białka, żelaza i innych składników odżywczych. Jednak zbyt wysokie spożycie tego produktu może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Jak mięso wpływa na organizm?Jak mięso wpływa na organizm?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
Marcin Michałowski

Wielu z nas regularnie sięga po mięso w swojej diecie, czasami nawet nie zdając sobie sprawy z tego, jakie to może mieć konsekwencje. Mięso jest obecne na naszych stołach w różnych postaciach - jako główne danie, dodatek w postaci wędliny na kanapkach lub kiełbasce na grillu. Ale czy zastanawialiśmy się kiedyś, ile mięsa powinniśmy naprawdę spożywać, a także jaki rodzaj mięsa jest najkorzystniejszy dla zdrowia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Naukowcy od lat zwracają uwagę na potrzebę ograniczenia spożycia mięsa, szczególnie w kontekście mięsa przetworzonego. Odkryli, że nadmiernie wysokie spożycie mięsa może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, zwłaszcza w przypadku produktów przetworzonych. Co się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy mięso codziennie? Dla wielu osób odpowiedzi na to pytanie mogą być zaskakujące.

Mięso zwiększa ryzyko rozwoju poważnych chorób

Zbyt częste spożywanie mięsa, zwłaszcza mięsa przetworzonego, takiego jak wędliny, kiełbaskiparówki, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Naukowcy zauważyli, że osoby, które regularnie sięgają po czerwone mięso i mięso przetworzone (np. wędliny), mogą być bardziej narażone na ryzyko wystąpienia różnych chorób.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego skupiło się na ponad 500 000 pacjentach w Wielkiej Brytanii przez okres 8 lat. Niestety wyniki nie były zbyt optymistyczne. Jeśli codziennie jesz mięso przetworzone, jesteś bardziej narażony na wystąpienie raka jelita grubego, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, cukrzycy typu 2, chorób sercaudaru mózgu.

Badania wykazały, że jedzenie mięsa może wpłynąć na naszą wagę. Osoby, które spożywają mięso regularnie, często tyją. Przeprowadzone badanie wykazało, że osoby jedzące 250 g mięsa dziennie mogą przytyć średnio o 2 kg więcej w porównaniu do tych, którzy nie jedzą mięsa, ale spożywają taką samą ilość kalorii. Największy wpływ na przybieranie na wadze miało mięso przetworzone.

Ale mięso też ma swoje dobre strony!

Jest dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. Jest również źródłem żelaza, które jest ważne dla prawidłowej pracy układu krwionośnego.

Jak ograniczyć ryzyko szkodliwego działania mięsa?

  • Ogranicz spożycie mięsa przetworzonego do minimum. Mięso przetworzone jest bardziej szkodliwe niż świeże mięso.
  • Wybieraj chude mięso, np. drób, indyka lub ryby. Chude mięso ma mniej kalorii i tłuszczu.
  • Ogranicz spożycie tłuszczu z mięsa, np. gotując je w wodzie lub na parze. Mięso gotowane w wodzie lub na parze ma mniej tłuszczu niż mięso smażone lub pieczone.
  • Spożywaj mięso w ograniczonych ilościach, np. nie więcej niż 2 razy w tygodniu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"