Mięso w słoikach na kanapki. Możesz je przechowywać miesiącami

Mięso w słoikach idealnie sprawdzi się później na kanapki. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z galaretką. Idealne do domowej spiżarni!

Obrazek
Ewa

Weki z mięsem

Chociaż z domową spiżarnią kojarzą nam się głównie przetwory na bazie warzyw i owoców, to mięsne konserwy wciąż cieszą się dużą popularnością. To najlepszy sposób przechowywania- dzięki tyndalizacji mięso może stać w słoikach nawet kilka miesięcy. Mięso do słoików nie powinno być zbyt suche. Kawałki tłuszczu są tu wskazane, bo to dzięki nim mięso będzie kruche i aromatyczne. Tak przygotowana konserwa świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Możesz śmiało zabrać ją ze sobą na długi wyjazd i cieszyć się smakiem domowego weku.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Mięso w słoikach

Składniki:

          
  • 600 g cielęciny
  • 1200 g mięsa wieprzowego
  • 1200 g mięsa wołowego
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 10 g jałowiec mielony
  • 8 g majeranku
  • 15 g pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki soli

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 20 słoiczków o objętości 200 ml.

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe oraz wołowe podziel na średniej wielkości kawałki. Dodaj do nich pokrojoną cielęcinę oraz mieloną wieprzowinę. Posyp całość solą.

Obrazek

Wymieszaj mięso, owiń miskę folią i wstaw do lodówki. Sól wyciągnie nadmiar wody z mięsa. Mięso możesz trzymać w chłodzie przez całą noc, chociaż wystarczy 1-2 godziny. Następnie przypraw mięso pieprzem ziołowym, suszonym majerankiem oraz mielonym jałowcem i dobrze wymieszaj przy pomocy rąk.

Mięso w słoikach- Pyszności
Mięso w słoikach- Pyszności

Tak przygotowane mięso ułóż ciasno w słoiczkach do 2/3 wysokości i zakręć. Tak przygotowane słoiki poddaj procesowi tyndalizacji: pierwszego dnia gotować przez 3 godziny, na drugi dzień 2 godziny i trzeciego dnia przez godzinę. Za każdym razem wyciągaj słoiki z garnka i daj im przestygnąć.

Obrazek
Mięso w słoikach- Pyszności

Po tym czasie nasz mięso jest już gotowe. Dzięki temu, że postawiliśmy na małe słoiki- możemy otwierać je i jeść bez obaw, że się zepsuje. Idealnie smakuje na kromce świeżego pieczywa z odrobiną masła.

Słoiki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Smacznego!

Obrazek
Mięso w słoikach- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste