Mięso w słoikach na kanapki. Możesz je przechowywać miesiącami

Mięso w słoikach idealnie sprawdzi się później na kanapki. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z galaretką. Idealne do domowej spiżarni!

Obrazek
Ewa

Weki z mięsem

Chociaż z domową spiżarnią kojarzą nam się głównie przetwory na bazie warzyw i owoców, to mięsne konserwy wciąż cieszą się dużą popularnością. To najlepszy sposób przechowywania- dzięki tyndalizacji mięso może stać w słoikach nawet kilka miesięcy. Mięso do słoików nie powinno być zbyt suche. Kawałki tłuszczu są tu wskazane, bo to dzięki nim mięso będzie kruche i aromatyczne. Tak przygotowana konserwa świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Możesz śmiało zabrać ją ze sobą na długi wyjazd i cieszyć się smakiem domowego weku.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Mięso w słoikach

Składniki:

          
  • 600 g cielęciny
  • 1200 g mięsa wieprzowego
  • 1200 g mięsa wołowego
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 10 g jałowiec mielony
  • 8 g majeranku
  • 15 g pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki soli

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 20 słoiczków o objętości 200 ml.

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe oraz wołowe podziel na średniej wielkości kawałki. Dodaj do nich pokrojoną cielęcinę oraz mieloną wieprzowinę. Posyp całość solą.

Obrazek

Wymieszaj mięso, owiń miskę folią i wstaw do lodówki. Sól wyciągnie nadmiar wody z mięsa. Mięso możesz trzymać w chłodzie przez całą noc, chociaż wystarczy 1-2 godziny. Następnie przypraw mięso pieprzem ziołowym, suszonym majerankiem oraz mielonym jałowcem i dobrze wymieszaj przy pomocy rąk.

Mięso w słoikach- Pyszności
Mięso w słoikach- Pyszności

Tak przygotowane mięso ułóż ciasno w słoiczkach do 2/3 wysokości i zakręć. Tak przygotowane słoiki poddaj procesowi tyndalizacji: pierwszego dnia gotować przez 3 godziny, na drugi dzień 2 godziny i trzeciego dnia przez godzinę. Za każdym razem wyciągaj słoiki z garnka i daj im przestygnąć.

Obrazek
Mięso w słoikach- Pyszności

Po tym czasie nasz mięso jest już gotowe. Dzięki temu, że postawiliśmy na małe słoiki- możemy otwierać je i jeść bez obaw, że się zepsuje. Idealnie smakuje na kromce świeżego pieczywa z odrobiną masła.

Słoiki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Smacznego!

Obrazek
Mięso w słoikach- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej