Dlaczego Japonki są takie szczupłe? Oto sekret ich idealnej sylwetki
Japonki żyją długo i w dobrym zdrowiu, a do tego cały czas są szczupłe. Ba, w przeciwieństwie do mieszkanek Europy i Ameryki, praktycznie nie tyją. Mają kilka tipów na idealną sylwetkę.
14.10.2023 17:29
Japonki są jednymi z najdłużej żyjących kobiet na świecie, ich średnia wieku wynosi 88 lat, a do tego w wieku podeszłym wyglądają na 20 lat młodsze. Mieszkanki kraju kwitnącej wiśni przez całe życie mogą pochwalić się nienaganną sylwetką. Zachowują też dobre zdrowie i sprawność fizyczną. Co ciekawe, tylko 3 proc. kobiet zmaga się z otyłością, czego nie możemy powiedzieć o innych krajach. Według statystyk w Polsce jest 22 proc. otyłych kobiet, a w USA już 36 proc. Niestety, zauważyć można, że ta szkodliwa tendencja wzrasta, a otyłość wiąże się z poważnymi chorobami metabolicznymi i problemami z układem krążenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego Japonki nie tyją? Poznajcie ich największe sekrety
Idealna figura tych pań nie bierze się znikąd. Mają kilka zasad, do których codziennie się stosują. Ważny jest dla nich odpowiedni tryb życia, częstotliwość posiłków oraz dobrze zbilansowana dieta. Dzięki temu Japonii nie dotyka epidemia otyłości. Oto zasady, do których stosują się Japonki:
- Kobiety kochają surowe warzywa, upodobały sobie szczególnie rzodkiew daikon, a także warzywa krzyżowe. Produkty te są źródłem błonnika, który zapewnia sytość i przeciwdziała podjadaniu.
- Oprócz tego często jedzą ryby morskie (w sushi na przykład sięgają po surowe mięso) będące źródłem kwasów Omega-3.
- Skrajnie ograniczają czerwone mięso, które zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i jest bardzo kaloryczne. W zamian sięgają po soję i jej pochodne oraz po lekkostrawny ryż.
- Piją regularnie zieloną herbatę w dużych ilościach.
- Jedzą mniejsze porcje niż kobiety w innych państwach. Ich średnie dzienne zapotrzebowanie wynosi 2700 kcal, czyli o 1000 kcal mniej niż w USA. Japonki stosują zasadę "hara hachi bunme", czyli po prostu nie przejadaj się.
- Dania serwują na pięknie wyglądających talerzach, a podczas jedzenia koncentrują się tylko na posiłku. Powoli przeżywają każdy kęs.
7. Jeśli sięgają po słodycze, to tylko lokalne i najczęściej robione z czerwonej fasoli.
8. Jedzą pożywne śniadanie, na które składają się zbilansowane produkty. Najczęściej spożywają zupę miso, ryż z warzywami lub omlet.
9. Nie stosują żadnych diet. Ulubione i bardziej kaloryczne przysmaki jedzą w mniejszych ilościach. Dzięki temu nie rzucają się na fast foody lub słodycze po tygodniu diety.
10. Dużo się ruszają, chodzą na spacery, ćwiczą i jeżdżą rowerem. Japonki stawiają na naturalny ruch, podczas którego nie przemęczają się.