Chrupiące i pyszne ciasteczka. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Maślane, rozpływające się w ustach ciasteczka z czekoladą to wprost wymarzony pomysł na deser, coś słodkiego do kawy czy na wycieczkę. Są delikatne, pyszne i robi się je naprawdę szybko.

CiasteczkaCiasteczka
Źródło zdjęć: © Małą cukierenka
Katarzyna Gileta

Mimo że nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem słodyczy, każdego czasem najdzie ochota na słodkie małe co nieco. Wtedy idealnie sprawdzą się domowe ciasteczka. Natalia, autorka bloga Mała cukierenka, podzieliła się fantastycznym przepisem na maślane ciasteczka z czekoladą i bakaliami. To zdecydowanie lepszy wybór niż sklepowe słodycze, nafaszerowane dużą ilością cukru, utwardzonych tłuszczy i chemicznych spulchniaczy oraz polepszaczy smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Ciasto na około 25 sporych ciastek:

  • 170 g miękkiego masła,
  • 160 g jasnego brązowego cukru – użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 130 g dość grubo posiekanej białej czekolady,
  • 140 g suszonych moreli, pokrojonych na drobne kawałeczki (można użyć innych bakalii np. rodzynek, żurawiny, orzechów).

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 160 st. C z termoobiegiem lub 180 st. C grzanie góra-dół. Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj mikserem przez około 1 minutę.
  2. Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią i dalej ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Dodaj jajko i wymieszaj mikserem do połączenia składników.
  3. Wymieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i dodaj do maślanej masy.
  4. Wymieszaj mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodaj czekoladę, bakalie. Ciasto krótko zagnieć rękoma.
  5. Z ciasta uformuj w rękach kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj. Między ciastkami zachowaj odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia.
  6. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenoś je z blaszki.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀