Chrupiące i pyszne ciasteczka. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi
Maślane, rozpływające się w ustach ciasteczka z czekoladą to wprost wymarzony pomysł na deser, coś słodkiego do kawy czy na wycieczkę. Są delikatne, pyszne i robi się je naprawdę szybko.
18.08.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:05
Mimo że nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem słodyczy, każdego czasem najdzie ochota na słodkie małe co nieco. Wtedy idealnie sprawdzą się domowe ciasteczka. Natalia, autorka bloga Mała cukierenka, podzieliła się fantastycznym przepisem na maślane ciasteczka z czekoladą i bakaliami. To zdecydowanie lepszy wybór niż sklepowe słodycze, nafaszerowane dużą ilością cukru, utwardzonych tłuszczy i chemicznych spulchniaczy oraz polepszaczy smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na około 25 sporych ciastek:
- 170 g miękkiego masła,
- 160 g jasnego brązowego cukru – użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 250 g mąki pszennej,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 130 g dość grubo posiekanej białej czekolady,
- 140 g suszonych moreli, pokrojonych na drobne kawałeczki (można użyć innych bakalii np. rodzynek, żurawiny, orzechów).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 160 st. C z termoobiegiem lub 180 st. C grzanie góra-dół. Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj mikserem przez około 1 minutę.
- Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią i dalej ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Dodaj jajko i wymieszaj mikserem do połączenia składników.
- Wymieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i dodaj do maślanej masy.
- Wymieszaj mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodaj czekoladę, bakalie. Ciasto krótko zagnieć rękoma.
- Z ciasta uformuj w rękach kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj. Między ciastkami zachowaj odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia.
- Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenoś je z blaszki.