PrzepisCiastkaChrupiące i pyszne ciasteczka. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Chrupiące i pyszne ciasteczka. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Ciasteczka
Ciasteczka
Źródło zdjęć: © Małą cukierenka
Katarzyna Gileta
18.08.2023 06:59, aktualizacja: 11.10.2023 07:05

Maślane, rozpływające się w ustach ciasteczka z czekoladą to wprost wymarzony pomysł na deser, coś słodkiego do kawy czy na wycieczkę. Są delikatne, pyszne i robi się je naprawdę szybko.

Mimo że nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem słodyczy, każdego czasem najdzie ochota na słodkie małe co nieco. Wtedy idealnie sprawdzą się domowe ciasteczka. Natalia, autorka bloga Mała cukierenka, podzieliła się fantastycznym przepisem na maślane ciasteczka z czekoladą i bakaliami. To zdecydowanie lepszy wybór niż sklepowe słodycze, nafaszerowane dużą ilością cukru, utwardzonych tłuszczy i chemicznych spulchniaczy oraz polepszaczy smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto na około 25 sporych ciastek:

  • 170 g miękkiego masła,
  • 160 g jasnego brązowego cukru – użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 130 g dość grubo posiekanej białej czekolady,
  • 140 g suszonych moreli, pokrojonych na drobne kawałeczki (można użyć innych bakalii np. rodzynek, żurawiny, orzechów).

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 160 st. C z termoobiegiem lub 180 st. C grzanie góra-dół. Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj mikserem przez około 1 minutę.
  2. Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią i dalej ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Dodaj jajko i wymieszaj mikserem do połączenia składników.
  3. Wymieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i dodaj do maślanej masy.
  4. Wymieszaj mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodaj czekoladę, bakalie. Ciasto krótko zagnieć rękoma.
  5. Z ciasta uformuj w rękach kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj. Między ciastkami zachowaj odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia.
  6. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenoś je z blaszki.
Źródło artykułu:malacukierenka.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także