Jesz masło codziennie i widzisz u siebie takie objawy? Lepiej uważaj
Masło spożywamy bardzo często. Najczęściej smarujemy nim kanapki, gdyż wtedy smakują one o wiele lepiej. Często dodajemy go także do ciast lub wykorzystujemy do smażenia. Czy jednak możemy codziennie jeść duże ilości masła? Wyjaśniamy, jak to wpływa na nasz organizm.
13.08.2023 | aktual.: 26.09.2023 13:39
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masło czy margaryna? Który produkt jest zdrowszy? Naukowcy sprawdzają to od wielu lat i dochodzą do różnych wniosków. Wiemy natomiast jedno - nie powinniśmy bezkarnie objadać się ani jednym, ani drugim. Niektórzy z nas powinni wręcz unikać masła jak ognia.
Zobacz także
Masło to przede wszystkim tłuszcz zwierzęcy
Produkt składa się (najczęściej) w 80-90 procentach z tłuszczu mlecznego. 56 procent to tłuszcze nasycone, na przykład palmitynowy, stearynowy, laurynowy lub mirystynowy. Jak wiemy, w nadmiernych ilościach szkodzą naszemu organizmowi i mogą przyczynić się do pojawienia się zmian w żyłach, które prowadzą do miażdżycy.
W maśle znajdziemy także utwardzone tłuszcze roślinne. Przekształcają się one w bardzo szkodliwe tłuszcze trans, które sieją spustoszenie w naszym organizmie. Tutaj należy wspomnieć, że tłuszcz roślinny, który występuje w formie płynnej, nie jest dla nas szkodliwy. Kwasy tłuszczowe nienasycone powinny być bardzo ważną częścią naszej diety.
Masło ma też swoje dobre strony
Jedna łyżeczka masła 102 kalorie i 11,5 grama tłuszczu. W produkcie znajdziemy witaminy A, B12, D, E i K, które mają wpływ na wiele funkcji w organizmie, między innymi wspomagają wzrok i poprawiają stan skóry. Masło zawiera także kwas linolowy, który najprawdopodobniej ma właściwości przeciwnowotworowe.
Musimy jednak pamiętać o tym, że te właściwości nie niwelują negatywnych aspektów masła. Tłuszcze nasycone powinny stanowić niewielką część naszej diety. Według American Heart Association nie powinniśmy jeść więcej niż 13 g tego składnika dziennie (6 procent zapotrzebowania). Oznacza to, że dorosła osoba może zjeść maksymalnie dwie łyżeczki masła dziennie. Najlepiej byłoby, gdyby ta ilość ograniczyła się do jednej łyżeczki, czyli 7 g.
Niektóre osoby powinny unikać masła
Jeśli cierpisz na zaburzenia lipidowe lub na choroby sercowo-naczyniowe, powinieneś unikać masła. Lepszym wyborem będą miękkie margaryny. Masło i tłuszcze roślinne nie są również dobre dla seniorów. Starsze osoby powinny spożywać tłuszcze nienasycone, ponieważ bardzo dobrze wpływają na sprawność umysłową.