NewsyNowe wytyczne na temat jedzenia od WHO mają nas uchronić przed tyciem. Niektórzy będą zdziwieni

Nowe wytyczne na temat jedzenia od WHO mają nas uchronić przed tyciem. Niektórzy będą zdziwieni

WHO podało nowe wytyczne (Adobe)
WHO podało nowe wytyczne (Adobe)

30.07.2023 11:45, aktual.: 30.07.2023 13:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) pokazała najnowsze wytyczne dotyczące spożywania posiłków. Już wiemy, jak powinny wyglądać proporcje dietetyczne. Organizacja mocno skrytykowała jeden składnik, który często gości na naszych talerzach. Jeśli chcemy być zdrowi i szczupli, jak najszybciej powinniśmy z niego zrezygnować.

17 lipca 2023 roku poznaliśmy wytyczne WHO na temat zalecanego spożywania składników odżywczych. Skupiono się przede wszystkim na tłuszczach, w tym trans, nasyconych i nienasyconych. Wiemy również, ile węglowodanów pochodzenia roślinnego oraz błonnika powinniśmy mieć w codziennej diecie. Organizacja podała również wartości, jakie niesie za sobą spożywanie warzyw i owoców.

WHO podało nowe zalecenia dotyczące posiłków

Wytyczne mają uchronić nas przed nadmiernym tyciem i chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca typu 2 lub miażdżyca. Jak to powinno wyglądać? Zacznijmy od tłuszczów. Nie powinniśmy przekraczać 30 proc. dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że przy diecie 2500 kcal powinniśmy spożywać 83,33 g tłuszczu (1 gram tłuszczu = 9 kcal, czyli (2500*0,3)/9).  Najważniejsza jest jednak jego jakość. Sięgajmy o tłuszcze nienasycone, które znajdziemy w orzechach, rybach morskich, oleju słonecznikowym, sojowym lub rzepakowym.

Dobrze byłoby, gdybyśmy do minimum ograniczyli tłuszcze nasycone. Znajdziemy je w czerwonym mięsie, przetworach mlecznych, maśle, oleju palmowym i kokosowym. Najlepiej, jeśli ilość nie będzie przekraczać 10 proc. zapotrzebowania dziennego (czyli 27,7 g w diecie 2500 kcal). Zdaniem WHO (i wielu innych ekspertów) najgorsze są tłuszcze trans. Tych nie powinniśmy w ogóle spożywać, maksymalna podaż to od 1 proc. zapotrzebowania (2,7 g). Unikajmy więc fast foodów, słodyczy, pakowanych wędlin i smażonego mięsa.

WHO mówi o całkowitym ograniczeniu tłuszczów trans (Pexels)
WHO mówi o całkowitym ograniczeniu tłuszczów trans (Pexels)

Jak dużo warzyw i owoców powinniśmy jeść?

WHO podzieliło się również ważnymi informacjami na temat spożycia warzyw oraz owoców. Powinny one być podstawą diety, gdyż są najlepszym źródłem minerałów i witamin. Dobrze byłoby, gdybyśmy spożywali 400 g owoców i warzyw dziennie. Dzieci w wieku od 6 do 9 lat powinny spożywać 350 g tego składnika, zaś najmłodsi w wieku 2-5 - 250 g.

Z jedzeniem warzyw i owoców wiąże się przede wszystkim spożywanie błonnika pokarmowego. Składnik ten jest potrzebny w naszej diecie, gdyż pozytywnie wpływa na pracę jelit. Światowa Organizacja Zdrowia podała, że osoby powyżej 10 roku życia powinny jeść co najmniej 25 g błonnika w ciągu dnia. U dzieci w wieku 6-9 lat wartość ta wynosi 21 g, zaś u najmłodszych od 2 do 5 roku życia - 15 g.