PoradyTop 5 składników, które musisz włączyć do diety, gdy masz niedoczynność tarczycy

Top 5 składników, które musisz włączyć do diety, gdy masz niedoczynność tarczycy

Co włączyć do diety przy niedoczynności tarczycy?
Co włączyć do diety przy niedoczynności tarczycy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.10.2023 16:25

Niedoczynność tarczycy sprawia, że możesz odczuwać szereg dolegliwości, które mogą przełożyć się na twoje samopoczucie i wygląd. Jeśli borykasz się z tym schorzeniem, dobrze wiesz, że objawy mogą być uciążliwe i tylko odpowiednio dobrane leczenia oraz dieta, mogą skutecznie je zmniejszyć. Jak możesz pomóc sobie, włączając do diety odpowiednie składniki?

Objawy niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy może dawać niespecyficzne objawy, które często utożsamiasz ze zmęczeniem, zmianami pogody, ogólnym pogorszeniem nastroju. Schorzenie to zakłada bowiem pewne maski. Przyglądając się sobie, możesz zauważyć:

  • senność i zmęczenie,
  • trudności z koncentracją,
  • problemy ze snem,
  • wypadnie włosów,
  • pogorszenie stanu skóry, zmian trądzikowe,
  • zaparcia,
  • zaburzenia depresyjne, lękowe,
  • trudności z utartą masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Objawy są niespecyficzne, jednak gdy już zaczynają się pojawiać, warto udać się do lekarza prowadzącego lub punktu diagnostycznego, aby wykonać badania, pozwalające jednoznacznie stwierdzać, czy pojawiają się problemy w układzie hormonalnym.

1. Witamina D

Ponad 90 proc. polskiej populacji ma niedobory witaminy D. Oznacza to, że powinna być ona suplementowana, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również w okresie letnim. W przypadku niedoczynności tarczycy, zapotrzebowanie na witaminę D, wzrasta. Jej niedobór może stanowić jedną z przyczyn powstawania chorób tarczycy, w tym autoimmunologicznego zapalenia tarczycy oraz nasilać jej przebieg. Witamina D wykazuje funkcje immunomodulacyjne, co oznacza, że ma wpływ na układ odpornościowy. Działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość stanu zapalnego, który pojawia się w przypadku chorób autoimmunologicznych. Receptory dla witaminy D (vitamin D receptor – VDR) odkryto w większości tkanek organizmu, w tym tarczycy. 

Niestety, poprzez obecny tryb życia, przebywanie między godziną 12-15 w zaciemnionych pomieszczeniach, zanieczyszczenia powietrza oraz zaburzenia wchłaniania, może dochodzić do jej nieefektywnej syntezy. Dlatego witaminę D warto suplementować całorocznie i okresowo badać jej poziom. 

Naturalnie witamina D występuje w rybach (łosoś, makrela, śledzie), owocach morza, żółtku jaj, wątróbce, podrobach.

2. Kwasy omega-3, w tym kwas EPA (eikozapentaenowy), DHA (dokozaheksaenowy) oraz ALA (alfa-linolenowy)

To złota trójka, która powinna się znaleźć w diecie osoby z niedoczynnością tarczycy. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ilość wolnych rodników oraz mobilizują organizm do niwelowania cytokin prozapalnych. Ich działanie w niedoczynności tarczycy, skupia się przede wszystkim na łagodzeniu dolegliwości. Redukują uczucie zmęczenia, przywracają prawidłowy proces koncentracji, korzystnie wpływają na poprawę wyglądu włosków, skóry i paznokci. Wykazano, że zastosowanie kwasów omega-3, może zmniejszać ryzyko wystąpienia depresji, chorób neurodegeneracyjnych oraz łagodzić ich przebieg.  

Znajdziesz je przede wszystkim w tłustych rybach morskich, owocach morza, oliwie z oliwek, oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia.

3. Selen

 Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Wpływa na wytwarzanie FT3 (trijodotyroksyna), reguluje ilość przeciwciał, np. anty-TPO i reguluje odpowiedź immunologiczną tarczycy. Najwięcej selenu, znajduje się w orzechach brazylijskich, mięsie i podrobach, rybach, pieczywie, jajkach, strączkach. Zalecana dawka selenu wynosi 55 µg/dziennie. 

Uważaj z suplementacją. Jest cienka granica, między optymalnym poziom selenu w organizmie, a jego toksycznym stężeniem. Przed włączeniem suplementacji, wykonaj oznaczenie selenu we krwi, a następnie z lekarzem prowadzącym zdecydujcie, czy warto włączać dodatkowe suplementy. Często wystarczy wprowadzić do diety orzechy brazylijskie (1 sztuka może dostarczać, aż 96 µg selenu) oraz zwiększyć ilość białka. 

4. Żelazo

Niedoceniany składnik, który bierze udział w procesie krwiotworzenia. Często podczas niedoczynności tarczycy lub chorób autoimmunologicznych, obserwuje się niedobór tego składnika. Przez co, mogą pojawiać się objawy: przewlekłego zmęczenia, ospałości, częstego uczucia zimna oraz wypadania włosów i suchej skóry. Niedobry żelaza mogą wpływać na obniżenie konwersji tyreoglobuliny w T3 i T4. Jego niska ilość może doprowadzać do zwiększonego wydzielana TSH oraz przybliżać rozwój niedoczynności tarczycy. 

Kontrolna morfologia, pozwoli określić na jakim poziomie jest żelazo i czy przypadkiem, nie trzeba włączyć leczenia bądź suplementacji. 

5. Inozytol. Witamina B8

Niedoceniany składnik w diecie, szczególnie kobiet. Inozytol jest pomocny podczas łagodzenia napięcia przedmiesiączkowego, zmniejsza nasilenie zmian trądzikowych, wpływa na przywrócenie owulacji bądź regularności cyklu menstruacyjnego. Jest polecany również dla mężczyzn, ponieważ bierze udział w procesie spermatogenezy. Inozytol znajdziesz przede wszystkim w jajach, rybach, świeżych warzywach i owocach, orzechach brazylijskich, nerkowcach.

Inozytol w połączeniu z selenem, daje obiecujące właściwości, polegające na zmniejszeniu ilości przeciwciał przeciwtarczycowych oraz obniża stężenie TSH. Ma działanie antyoksydacyjne.  

Oprócz włączenia tych składników, pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków, wypijaniu wody oraz o odpoczynku i regeneracji. To podstawa prawidłowego funkcjonowania tarczycy. 

mgr Katarzyna Waldera, dietetyk kliniczny, psychodietetyk dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu:Katarzyna Waldera
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także