Zauważyłeś białą maź na pieczonym łososiu? Wiem, jak jej uniknąć

Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, którą warto wprowadzić do codziennego menu. Wiele osób zastanawia się jednak, czym jest biały nalot, który pojawia się na rybie po upieczeniu lub usmażeniu. Czy można go jakoś uniknąć? Śpieszę z wyjaśnieniami!

ObrazekŁosoś i maź podczas smażenia, fot. Adobe Stock
Marzena Pęcak

Uwielbiam ryby i staram się zaszczepić podobne uczucia w moich maluchach. Z racji na brak ości, na naszym stole najczęściej gości smaczny łosoś. Bardzo lubię z nim pracować, bo na jego bazie można wyczarować naprawdę wiele smacznychoryginalnych dań. Oczywiście cała masa takich inspiracji czeka w bazie Pyszności. Wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarkę hasło "łosoś", a w mgnieniu oka wyskoczy wiele niesamowitych przepisów. Każdy z nich został dokładnie przetestowany, więc na pewno się nie zawiedziesz!

Dziś jednak chciałabym przyjrzeć się łososiowi pod trochę innym kątem. Będzie to zbiór przydatnych informacji i porad o łososiu, które pomogą ci lepiej zrozumieć pewne procesy. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Co oznacza biały nalot na upieczonym łososiu?

Na pewno podczas pieczenia lub smażenia łososia zauważyłeś, że na rybie pojawiła się specyficzna biała maź. Jest to charakterystyczny nalot, który wzbudza w gotujących pewne obawy. Skąd się w ogóle bierze? I czy jego obecność, to znak ostrzegawczy, że łosoś nie nadaje się do jedzenia?

Już na wstępie mówię, że jest to jak najbardziej naturalnebezpieczne zjawisko. Dlatego nie ma się czego bać. Z drugiej strony dobrze przyjrzeć się temu procesowi, aby rozwiać wszelkie wątpliwości.

"Biała maź to nic innego jak albuminy (białko), które wydzielają się z rybiego mięsa pod wpływem temperatury" - czytamy na portalu WP Kuchnia.

I choć biały nalot nie jest niczym złym i szkodliwym, to świetnie zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób może być wręcz czymś odrzucającym. Nieestetyczny wygląd może nawet skutecznie zniechęcić do jedzenia. Dlatego też postanowiłam poszukać w sieci skutecznych rozwiązań, które mogłyby tutaj pomóc. I udało się!

Obrazek
Pieczony łosoś/źródło: Ivan Negru's Images/Canva

Dwie metody, które ograniczą występowanie albuminy

Kiedy zaczęłam szukać informacji na temat trików, które mogłyby powstrzymać lub zminimalizować opisywany proces, trafiłam na ciekawy artykuł na portalu yahoo!life. Autorka Jenna Helwing opisała w nim dwie metody, które skutecznie mogą rozwiązać dzisiejszy problem. Oba rozwiązania zostały polecone przez profesjonalnych kucharzy, tym bardziej warto je przetestować u siebie.

Pierwsza metoda dotyczy wykorzystania soli. Jak wyjaśnia szef kuchni Amara Encisco filet z łososia należy doprawić z każdej strony niewielką ilością soli, po czym odstawić go na 15 minut. Po kwadransie rybę należy dokładnie opłukać i osuszyć. Dopiero teraz można ją doprawić według uznania i poddać obróbce cieplnej. Najpierw rybę należy podsmażyć na patelni, a następnie upiec ją w piekarniku. Jenna przetestowała tę metodę w swojej kuchni i faktycznie potwierdza, że ten patent działa!

Z kolei druga metoda skupia się na powolnym pieczeniu łososia w niskiej temperaturze. Metodę tę opisał szef kuchni Eric Ripert w jednej ze swoich książek. Jego zdaniem to właśnie te dwa kluczowe elementy, czyli niska temperatura i powolne pieczenie sprawią, że na łososiu nie pojawi się specyficzna maź. Po prostu nie zostanie uwolniona. Jenna przetestowała i tę metodę. Łososia piekła tylko z dodatkiem oliwy oraz soli. Akcja zakończyła się pełnym sukcesem!

Jak więc sam widzisz, masz do wyboru dwie metody, aby usmażyć lub upiec łososia bez białego nalotu. Ale to nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Gdyby doszło do sytuacji, że zapomnisz zastosować się do wyżej opisanych metod i albumina pojawi się na łososiu, zawsze przed podaniem ryby bliskim osobom, możesz usunąć ją przy pomocy zwykłego ręcznika kuchennego.

Koniecznie daj mi znać, czy wiedziałeś wcześnie, co to jest albumina? Jeśli tak, to może znasz inne skuteczne metody, które świetnie by się tutaj sprawdziły? Genialnych rozwiązań w końcu nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis